Centenarul ID Sîrbu, marcat de teatrul din Petroșani

44

Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petroșani pregătește un nou weekend cultural. De data aceasta, săptămâna viitoare, acțiunile culturale vor avea loc în Petroșani și Petrila.

100 de ani de la nașterea lui Sîrbu

VIDEO – Împreună cu Planeta Petrila și Primăria Petrila, teatrul din Petroșani organizează o serie de evenimente dedicate împlinirii unui secol de la nașterea lui ID Sîrbu, dramaturgul și filozoful născut la Petrila, al cărui nume îl poartă instituția de cultură din Petroșani.

”Anul acesta nu este propriu zis o gală, este o sărbătoare a nașterii domnului ID Sîrbu, patronul instituției noastre. Ne dorim să aducem alături de noi cât mai  mulți oameni atât din Valea Jiului cât și din județul Hunedoara pentru a sărbători iară 100 de ani de la nașterea domnului ID Sîrbu. Programul este unul diversificat și-i așteptăm pe toți la evenimente de amploare și de ținută”, afirmă Bianca Holobuț, consultant artistic Teatrul Dramatic ID Sîrbu

Centenarul ID Sîrbu începe fix în ziua în care s-a născut scriitorul petrilean, 28 iunie, la Casa Memorială ID Sîrbu din Petrila. Vineri dimineață are loc manifestarea Casa Sîrbu Reloaded. „Scrisori către bunul  Dumnezeu/ atelier de caligrafie susținut de designerul Ovidiu Hrin. Vineri seară, la sediul teatrului vor concerta Ada Milea și Sir Blues Vali Răcilă, într-un concert după cartea Alcool de Ion Mureșan.

Sâmbătă, la Teatrul Dramatic ID Sîrbu va fi prezentată Oastea domnului ID Sîrbu, 28 de post-apariții ale lui Ion D Sîrbu, Balada pentru Lizica, intervenție artistică Nucu Pandrea. Octavian Butuc va prezenta Povestiri petrilene. Seara se încheie cu piesa de teatru Ce mai taci, Garry.

Duminică, 30 iunie, manifestările culturale încep tot la casa memorială ID Sîrbu din Petrila cu lansarea volumului despre ID Sîrbu al scriitorului Toma Velici. Tot la Petrila va avea loc vernisajul expoziției Sîrbu de la 1 la 70 a artistului Vasile Mureșan Murivale, vor fi dezvelite operele dedicate lui ID Sîrbu. Partea a doua a Scrisorilor către bunul Dumnezeu/ atelier de caligrafie va avea loc tot duminică.

”Este un eveniment important pentru noi, o dată se fac 100 de ani. Vrem să-l cinstim cum se cuvine. Sâmbătă o să avem o surpriză pentru locuitorii Văii Jiului, o să dezvelim și un bust al domnului ID Sîrbu care o să fie așezat în foaierul teatrului”, a mai spus Bianca Holobuț.

Acțiunile dedicate centenarului IOAN D Sîrbu se vor încheia cu un tur ghidat pe străzile și prin muzeele unde ID Sîrbu și-a pus amprenta. Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petroșani este în subordinea Consiliului Județean Hunedoara. În 2018 s-au împlinit 70 de ani de teatru la Petroșani.

Comenteaza

Comenteaza