Centrul Regional pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale în Valea Jiului: reabilitarea scării arse a blocului din Petrila şi probabil un nou adăpost la Petroşani

287
de Alina PIPAN

Proiectul „Centrul Regional pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale în Valea Jiului” este realizat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Renovabis – Austria, prin Organizaţia Caritas, şi are 3 obiective majore: crearea unei strategii comune cu privire la nevoile sociale în Valea Jiului şi identificarea direcţiilor de intervenţie în domeniul social pentru următorii 1-3 ani; crearea unei reţele în care, actorii din domeniul social implicaţi (manageri de proiect, asistenţi sociali, pedagogi etc.) să dobândească competenţe astfel încât să poată fi îmbunătăţite metodologiile şi instrumentele de lucru utilizate în sectorul social; implicarea cetăţenilor în viaţa socială a comunităţii.

Practic proiectul este finanţat din surse externe şi o parte a finanţării, cea mai mică, vine de la consiliile locale în care se face implementarea unor proiecte sociale. Centrul are un fond de finanţare de 80.000 de euro. Aproximativ 70.000 sunt primiţi, restul alocaţi din bugetele locale.

La Petrila – scara blocului care a ars în incendiu, reabilitată

La Petrila administraţia locală, serviciul de asistenţă socială, şi Organizaţia non-guvernamentală Caritas au căzut de acord ca banii să fie direcţionaţi către reabilitarea scării de bloc devastată de foc la incendiul din mai anul acesta. “S-a făcut deja achiziţia pentru materialele necesare şi urmează că săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare, să ne apucăm de lucru. Mâna de lucru va fi asigurată de voluntari ai organizaţiei, oameni de la primărie, oameni din bloc. Mă bucur că aceşti bani se întors în proiecte sociale care ajută efectiv comunitatea, şi acest obiectiv este unul potrivit”, a menţionat Alexandru Kelemen, director Caritas.

La Petroşani – banii vor merge către un adăpost de noapte, sau către proiectul grupelor de antepreşcolari

Activităţile proiectului „Centrul Regional pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale în Valea Jiului” au fost prezentate pe larg în fişa proiectului, dar nu s-au desfăşurat în totalitate, astfel că Asociaţia Caritas – Asistenţă Socială a solicitat prelungirea Acordului de parteneriat nr.9/1169/2016 încheiat între Consiliul Local Petroşani – Direcţia de Asistenţa Socială Petroşani şi Asociaţia Caritas. Pentru că anul trecut nu s-a reuşit implementarea efectivă a proiectului, ci doar au fost realizate demersurile necesare, anul acesta Caritas vrea să se semneze un act adiţional pentru continuarea parteneriatului. În şedinţa de marţi, 4 iulie, a Consiliului Local Petroşani se va vota prelungirea acordului de colaborare.

Banii alocaţi de consiliul local sunt în sumă de 1.182 lei pentru proiectul social ce va fi implementat, restul vin din finanţarea externă. Însă nu s-a stabilit exact pentru ce vor fi folosiţi. “Noi am vorbit cu doamna Cristina Mraz, de la Asistenţă socială, şi am propus realizarea unui adăpost pentru persoanele străzii, în altă locaţie decât cea în care este acum, pentru că actuala locaţie este improprie în primul rând pentru că nu are baie. Ar fi un spaţiu care s-ar preta la fostul Comisariat, unde am putea amenaja o sală cu baie şi paturi noi. Pe de altă parte doamna Lucica Muntean a apelat la noi pentru mobilarea sălilor de antepreşcolari. Ar fi avut nevoie de pătuţuri. Noi în momentul de faţă pătuţuri nu avem, am putea să facem rost de ele dar durează. Am mai dat, de fiecare dată când am avut, bănci către şcoli, pentru clasele de elevi, şi de câte ori avem mobilier îl împărţim unde este nevoie, pentru că cererea este mare, dar pătuţuri nu avem acum. Putem ajuta şi pentru implementarea acestui proiect cu grupele de antepreşcolari, dar nu este tocmai un proiect social, ci unul administrativ”, a spus Alexandru Kelemen.

Problema cu adăpostul pentru persoanele străzii la Petroşani este una mare. Locaţia este improprie, şi nu este administrată cum trebuie. Şi dacă s-ar realiza un centru nou, ar trebui ca oamenii care-l folosesc să fie coordonaţi de un asistent social, obligaţi să se spele înainte de a folosi paturile, păturile, cearşafurile. Până acum Caritas a mai oferit adăpostului pături, de exemplu, dar nefiind cineva care să administreze adăpostul, toate materialele s-au pierdut sau deteriorat.

Cât priveşte grupele de antepreşcolari din grădiniţe ele sunt o obligaţie a Primăriei şi Consiliului Local Petroşani, trebuie finanţate de consiliul local, şi nici măcar nu implică un efort financiar fantastic.

Comenteaza

Comenteaza