Cererea CEH de intrare în insolvență amânată până după Crăciun

223

Tribunalul Hunedoara a respins, luni, cererea Sindicatului Noroc Bun de intervenție în dosarul insolvenței Complexului Energetic Hunedoara, pronunțând totodată un nou termen de judecată pentru soluționarea cererilor de intrare în insolvență pentru 27 decembrie. 

 

Într-un singur an, 2016, societatea Complexul Energetic Hunedoara a solicitat de trei ori insolvenţa. Cea de-a treia cerere de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara se va judeca după Crăciun.

La cel de-al patrulea termen al celei de-a treia cereri de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, care a avut loc luni, judecătorul sindic a respins o cerere de intervenție în dosar depusă de Sindicatul Noroc Bun prin liderul de sindicat Adrian Jurca.

Ilidiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, a declarat, luni, pentru GDD, că judecătorul sindic a admis excepția inadmisibilității cererii de intervenție în interes propriu formulată de Sindicatul Noroc Bun, invocată de creditorii  SC Armor Security SRL -în insolvență și SC Lanț Minier SRL,dar și de Complexul Energetic Hunedoara SA. Prin aceeași sentință, magistratul a respins cererea de intervenție  în interes propriu formulată de Sindicatul Noroc Bun ”ca inadmisibilă”.

Sentința nu este una definitivă, astfel că Adrian Jurca, cel care conduce Sindicatul Noroc Bun, poate face apel în termen de cinci zile de la pronunțare.

Conducerea CEH susține că solicitarea liderului de sindicat nu reprezintă decât ”un act de orgoli îndreptat împotriva societății”.

”Prin cererea sa, Jurca Ştefan Adrian, în numele Sindicatului Noroc Bun, se opune intrării în insolvenţă a Societăţii Complexul Energetic Hunedoara fără a prezenta argumente legale şi temeinice. Lipsa unor argumente şi a unei analize temeinice califică demersul dlui Jurca mai degrabă ca pe un act de orgoliu îndreptat împotriva societăţii, mai ales că face referiri directe la faptul că prin cererea S CEH SA de intrare în insolvenţă s-ar dori menţinerea în funcţie a actualei conduceri. Precizăm că această idee este nefondată deoarece societatea a solicitat MENŢINEREA DREPTULUI DE ADMINISTRARE şi nu a unei echipe de conducere anume”, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, de Complexul Energetic Hunedoara.

Tot luni, judecătorul sindic a pronunțat un nou termen de judecată pentru data de 27 decembrie, când vor fi judecate cererile de insolvență ale creditorilor și ale Complexului Energetic Hunedoara, acestea fiind conexate într-un singur dosar.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a încercat, luni, să obțină o preschimbare a termenului de judecată a cererilor de insolvență.

Prelungirea termenului echivalează  cu ”colapsul societății”.

”Având în vedere faptul că situaţia financiară şi economică a societăţii se agravează cu fiecare zi în care lipsa de lichidităţi face imposibilă achiziţionarea materiilor prime şi materialelor de strictă necesitate şi fără de care societatea nu va mai putea continua să extragă cărbune, să producă energie electrică şi să furnizeze agentul termic necesar încălzirii populaţiei în Valea Jiului şi Municipiul Deva, termenul de 27.12.2016 echivalează cu COLAPSUL SOCIETĂŢII”, mai informează conducerea CEH.

Preschimbarea termenului de judecată a insolveneți, solicitat de CEH, se va judeca marți.

Există posibilitatea ca în cursul zilei de miercuri activitatea de la Complexul Energetic Hunedoara să fie oprită, întrucât creditorii nu vor să mai livreze bunuri și să presteze serviciile necesare desfășurării activității de extracție a huilei, din cauza lipsei disponibilităților bănești. Tot din cauza lipsei banilor, CEH nu are bani să achite, în avans, așa cum îi cere furnizorul, gazul necesar complementar cărbunelui  pentru funcționarea termocentralelor Mintia și Paroșeni. Mai mult, ApaServ – furnizorul de apă și canal din Valea Jiului – a debranșat de câteva săptămâni unitățile miniere de la rețeaua de apă potabilă, iar ApaProd – operatorul din nordul județului- amenință că va face același lucru în cursul acestei săptămâni, dacă CEH nu va achita o datorie de peste 500 de mii de lei.

Datele economice ale societății arată că la finele lunii octombrie CEH înregistrează o pierdere de 198.859.464 lei, iar datoriile societății sunt de peste 1,5 milarde de lei.

Complexul Energetic Hunedoara nu are nici la acest moment un buget de venituri și cheltuieli.

Pe 8 noiembrie, Complexul Energetic Hunedoara a ieșit pentru a doua oară din insolvență. Magistrații de la Curtea de Apel au admis apelurile declarate la insolvență, au dispus anularea încheierilor atacate pronunţate de judecătorul sindic și, în urma rejudecării, a respins cererea privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei formulată de Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani, precum şi de către creditori.

În data de 7 ianuarie, CEH a intrat pentru prima dată în insolvență, dar în mai Curtea de Apel a casat sentința pronunțată de judecătorul sindic Ioan Drăgan și a trimis dosarul spre rejudecare. Surprinzător, cauza a ajuns pe masa aceluiași magistrat care, în data de 23 iunie, a decis din nou deschiderea procedurii, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnată, ca și prima dată, Casa de Insolvenţă GMC Craiova. Decizia lui Ioan Drăgan și chiar judecătorul însuși au fost contestați la Curtea de Apel Alba Iulia, dar în 8 noiembrie a dat câștig de cauză apelanților și a scos societatea din insolvență, deși nici urmă de redresare financiară.

Acum conducerea CEH vrea administrator judiciar casa de insolvență a celor de la ZRP, însă alți creditori merg în continuare pe Euro Insolul lui Remus Borza și Expert Insolvență.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza