Rezervatia Naturala Cheile Tăii

2802

Rezervatia Naturala Cheile Tăii este situata in partea nord-estica a Depresiunii Petrosani, la contact cu Muntii Sureanu, la 6km nord de Petrila, judetul Hunedoara, avand o suprafata de cca doua hectare.

Accesul in rezervatie se face din DN66, pana in orasul Petrila, apoi pe drumul forestier Taia-Auselu. Principalul punct de atractie al rezervatiei este reprezentata de cheile paraului Taia, unul dintre afluenți principali ai Jiului de Est.

Cheile sculptate in calcarele jurasice ale Pietrei Lesului se află la o altitudine  cuprinsa intre 730 si 1150m și au o lungime de câteva sute de metri, cu stânci abrupte, grote, vârfuri de stâncă de-o parte și alta a drumului forestier.

In zona respectiva, exista soluri clinohidromorfe (soluri negre de faneata umeda) si rendzine, care s-au format pe calcare in conditii de umiditate ridicata, caracteristica solurilor de padure. Cea mai mare parte a regiunii este acoperita cu paduri de foioase, care, pe alocuri, ca urmare a activitatii umane, au cedat locul pasunilor si fanetelor. Suprafata propriu-zisa a ariei protejate este formata din stanci, pe care se afla foarte putina vegetatie, din cauza lipsei solului; majoritatea plantelor care reușesc să trăiească aici sunt din categoriile ierburi si arbusti.

 

 

Cheile Tăii reprezintă o zonă cunoscută iubitorilor de trasee montane, dar şi alpiniştilor.

 

Pereţii calcaroşi ai cheilor au fost de multe ori spaţiul perfect pentru competiții de escaladă și alpinism, dar și un spațiu de de antrenamente pentru trupele de vânători de munte ce se aflau în cazarma din Petroșani.

 

 

 

In anul 1983 au fost puse bazele echipei de alpinism a Clubului Jiul Petrila care, pe langa participarea la competitii interne, a realizat amenajarea unor trasee de escaladat in Cheile Taii. Superbele chei, sapate in calcarul Muntilor Sureanu si declarate monument al naturii, au devenit, in acest fel, o baza sportiva care a intrat in circuitul competitiilor de profil

 

Descopera Valea Jiului

Comenteaza

Comenteaza