Christmas 2016 in Popeye Village, Malta

730

Satul Sweethaven se află în golful Anchor din nord-vestul insulei Malta, destul de aproape de Mellieha, o populară stațiune turistică. Localitatea, amplasată pitoresc, cu străduțe înguste și liniștite și case tradiționale din lemn, a fost construită în 1980 ca platou de filmare pentru musicalul Popeye, cu Robin Williams în rolul principal.
Cunoscută acum sub numele de „Satul lui Popeye”, localitatea a devenit muzeu în aer liber și primește anual numeroși turiști. Este ușor de vizitat indiferent de locul în care vă cazați în Malta.

Destinaţii de vacanţă: Malta – insula de miere care atrage anual 1,3 milioane de turişti

Malta îşi primeşte turiştii cu vechile misterele ale celor şapte milenii de istorie, cu un amestec de influenţe arabe, britanice şi mediteraneene, dar şi cu un prezent viu, de aventură şi festă.

Scăldat de soare şi de apele Mării Mediteranei, între Sicilia şi Libia, este micul arhipelag Malta, pământul pe care Cavalerii Ioaniţi l-au primit drept recompensă, în 1530, de la Carol Quintul.

Arhipelagul are şapte insule care acoperă 316 kilometri pătraţi, din care insula Malta – centru cultural, comercial şi administrativ – este cea mai mare, insula Gozo este mai rurală, Comino este puţin populată, iar celelalte insule nu sunt nelocuite.

(w620) pano

Insula cea mai mare poate fi traversată cu maşina în doar o oră jumătate, dar pentru a-i descoperi moştenirea istorică şi culturală unică în zona Mediteranei ai nevoie de mult mai mult timp, pentru că Malta este un adevărat muzeu în aer liber. Şi cum turismul susţine întreaga economie locală, maltezii au ştiut să-şi pună în valoare vestigiile istoriei şi moştenirea culturală.

Putem explora enigmatice situri megalitice din epoca neolitică, peştera lui Calypso din insula Gozo unde Ulise a fost ţinut prizonier timp de şapte ani, putem urma paşii Sfântului Pavel, sau ne putem pierde în marile fortăreţe în care cavalerii Sfântului Ioan au apărat creştinismul sau putem admira catedrale renascentiste şi bogate palate baroce.

Toate au fost construite din piatră de calcar de culoarea mierii care a dat Maltei denumirea de Melita „insula de miere”.

Dar Malta se poate cunoaşte şi dintr-o altă perspectiva.

Putem să vedem operele marilor maeştri din muzee, să admirăm uimitoarele meşteşuguri din satele tradiţionale, sau putem face mult sport, pe uscat sau pe apă, sau turism de aventură, drumeţii pe jos sau cu calul, putem lenevi într-o croazieră sau într-un spa sau putem să mergem la un spectacol de teatru, la un concert sau putem să petrecem în mijlocul festelor sau în intensă viaţă de noapte. În Malta nu te plictiseşti.

(w620) barci

În schimb insula nu oferă turiştilor multe plaje cu nisip fin, şezlonguri şi umbreluţe, ci ţărmuri stâncoase şi chiar şi cele mai luxoase staţiuni – Paceville, St. Julian’s sau Sliema au plaje puţine, în schimb, aproape toate hotelurile au piscine.

Malta ale o climă caldă şi atrage turiştii tot anul, vara este însă foarte cald, în schimb primăvară sau în septembrie şi octombrie temperatura este mai blândăa. Cei 1,3 milioane de turişti, cea mai mare parte din Europa, cheltuiesc în Malta mai mult de 1 miliard de euro în fiecare an, turismul contribuind cu mai mult de un sfert la bugetul ţării.

Locul de unde a început istoria

(w300) ggantijaCu peste cinci mii de ani în urmă, în neolitic, chiar înaintea ridicării complexului de la Stonehenge sau a piramidelor egiptene o populaţie misterioasă construia în Malta temple megalitice.

Ggantija, Hagar Qim, ambele construite în mileniile IV sau III înainte de Hristos şi care fac parte din Patrimoniul UNESCO, Tarxien şi Hal Saffieni sunt cele mai frumoase siteuri arheologice din lista destinaţiilor turistice şi culturale din Malta.

Cele mai vechi sunt templele de la Ggantija, descoperite în insula Gozo la începutul secolului XIX, care, conform credinţei locale, au fost construite de giganţi, ca loc de venerare a cultului fertilităţii.

În 1980 aceste temple au fost incluse în lista Patrimoniului Universal UNESCO, iar în 1992 în lista UNESCO s-au adăugat şi alte cinci temple megalitice din insulele Malta şi Gozo.

În sud-estul insulei Malta este complexul megalitic Hagar Qim, descoperit în 1836, compus dintr-un templu şi alte trei structuri megalitice construite din blocuri de calcar, din care unele au peste 57 de tone, unde au fost descoperite şi statuete ale „doamnei grase”, denumită şi „Venus din Malta”.

(w620) hypo

De altfel, pe întreaga insula s-au găsit statuete reprezentând zeiţa neobişnuit de grasă, ideal al vechilor locuitori ai insulei permanent ameninţaţi de foamete.

La Paola, o suburbie a capitalei ţării, La Valletta, a fost descoperit în 1902 Hypogeul de la Hal Saffieni, construit în jurul anului 3300 i.ch., un şir de 20 de caverne naturale sau artificiale la capătul căruia se găsea faţada unui templu tăiat în stâncă, prin care se intră în Sala Oracolului, locul unde se aduceau ofrande şi se puteau auzi glasurile strămoşilor. În apropierea mormântului colectiv a fost găsită statuetă denumită „Doamna Adormită”, mărturie a credinţei că somnul într-un loc sacru dă vise profetice.

(w380) doarmeTot la periferia capitalei malteze pot fi vizitate şi ruinele templului de la Tarxien, la fel de vechi că şi cele de la Hal Saffieni, descoperite în 1915 de un ţăran maltez în timp ce-şi ara ogorul.

Şi acest templu era loc de adoraţie şi ofrande aduse pentru consultarea Oracolului. Astăzi se mai păstrează blocuri enorme de piatră împodobite cu modele de ceramică, unele reprezentînd vite şi oi aduse ca ofrandă zeiţei cu forme pline, Marea Zeiţă sau Glia Mama pe care o venerau vechii locuitori ai insulei. Templele megalitice Tarxien şi Hal Saffieni, care formau un complex unitar închinat Zeiţei Mamă, protectoare a ogoarelor şi a hranei, au funcţionat 800 de ani după care au fost în mod misterios abandonate.

Se spune că Sfântul Pavel a naufragiat aici înainte de captivitatea sa la Roma, Malta a devenit astfel un avanpost al creştinismului, iar templele au fost înlocuite treptat de sute de lăcaşuri de cult creştine. În insulele malteze sunt astăzi 365 de biserici şi capele, în oraşe, sate tradiţionale sau în locuri izolate săpate în stâncă calcaroasă.

(w220) ioanitiOcupată succesiv de fenicieni, români, arabi, apoi de dinastiile europene din Normandia, Anjou şi Castillia, Malta a fost lăsată prin testament în 1530 de Carol al V-lea Ordinului Militar Suveran al Sfântului Ioan al Ierusalimului pentru a apăra lumea creştină.

Sub conducerea Ioaniţilor, insula a înflorit în plin apogeu baroc, dar după aproape 270 de ani de dominaţie, Ordinul calaverilor de Malta a fost alungat în 1798 de Napoleon Bonaparte şi s-a stabilit la Roma formând cel mai mic stat din lume, cunoscut sub numele de Stăreţia de Malta.

Apoi trupele napoleoniene au fost alungate de englezii care au ramas până în 1964, timp în care maltezii au adoptat sistemul britanic de administraţie, educaţie şi legislaţie.

Stăpânirea britanică a durat până în 1964, când Malta a devenit independentă, iar apoi, în 1974, a devenit republică.

De la 1 mai 2004 Malta este  membră a Uniunii Europene şi a fost integrată zonei euro de la 1 ianuarie 2008.

La Valletta – capitala Cavalerilor Ioaniţi

(w620) portvalett

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, numit şi Ordinul Cavalerilor Ioaniţi, unul dintre cele mai vechi ordine nobile catolice cu scopul slujirii credinţei şi ajutorării aproapelui, îşi are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavaleri ai Sfântului Ioan, înfiinţat în 1050 în Ţară Sfântă.

(w300) ioaniti 1

A devenit un ordin militar, atunci când a trebuit să-şi apere spitalele din Ţară Sfântă, în decursul secolelor a dobândit teritoriile Rodos şi Malta şi a funcţionat ca un stat. Începând din 1530 Ordinul a stăpânit insula Malta, concesionată de Regatul celor două Sicilii.

Dacă vrem să pornim pe urmele Cavalerilor Ioaniţi trebuie să vedem cele trei oraşe pe care le-au fondat Fortul Sfântul Angelo şi oraşul fortificat Valetta.

Însă urme ale prezenţei Ioanitilor sunt peste tot în Malta, în toate lucrările de inginerie militară, forturi, bastionane, turnuri de pază, apeducte, în biserici şi catedrale, dar şi în excepţionalele obiecte de patrimoniu, mobilă, lucrări de artă, sculturi sau argintărie. Cavalerii şi Marii Maeştri proveneau din bogate familii nobile şi au făcut donaţii generoase pentru prestigiul Ordinului loaniţilor şi de aceea La Valetta are cea mai mare concentrare de monumente istorice din lume.

(w620) zidvale

Capitala La Valetta poartă multe titluri, toate amintind de trecutul său, oraş moden construit de Cavalerii Ioaniţi, capodoperă arhitecturală barocă, oraş european al artei, sau oraş al Patrimoniul Mondial UNESCO.

(w460) valetamonu

Oraşul, botezat după numele Marelui Maestru al Ordinului, Jean Parison de Vallette, a fost ridicat după înfrângerea armatelor otomane în 1565 de către cavalerii ioaniţi şi a primit oficial numele de Humilissima Civitas Valetta, cel mai supus oraş.

Pentru ambiţiosul proiect de a construi un oraş-fortăreaţă care să apere creştinătatea, Papa Pius al IV lea a trimis cel mai celebru arhitect, pe Francesco Laparelli, care a construit în doar 15 ani o magnifică fortăreaţă pe o stâncă aridă, o peninsulă între două porturi naturale, Marsamxett şi Marele Port.

Mari artişti, Caravaggio, Mattia Preti şi Favray au fost chemaţi de Cavaleri să înfrumuseţeze bisericile, palatele şi hanurile. La Valletta a devenit astfel cel mai modern oraş al acelor timpuri cu o reţea rectangulară de străzi care permit o bună ventilare a aerului, alimentare cu apă, condiţii sanitare şi splendide bastioane şi palate baroce, grădini şi biserici care i-au adus acestei capodopere de arhitectură barocă renumele de Superbissima, cel mai mândru oraş.

(w620) Capitala L

Fidelă idealului său de a apară lumea creştină, Malta a luptat şi împotriva piraţilor pentru a asigura libera navigaţie, iar burghezia care făcea comerţ pe mare a contribuit la prosperitatea insulei şi a încurajat artele.

Privită de pe mare, La Valetta arată ca un castel de nisip de culoare galbenă. Meterezele, turnurile şi zidurile fortificate de piatră, de culoarea mierii, înconjoară Valletta ca un brâu, singura intrare în oraş fiind o poartă impresionantă flancată de şanţuri adânci de apărare. Şi clădiri în stil baroc de pe străduţe înguste care coboară spre mare au fost construite din calcarul de culoarea mierii.

Acest mare oraş al cavalerilor trebuie explorat pe jos, pentru a vedea impunătoarele clădiri şi pentru a admira detaliile faţadelor sau balcoanelor, statuile, arcadele de intrare în curţile interioare, fântânile sau magnificele blazoane. Va puteţi opri la micile magazine de suveniruri sau la o cafenea, pe care le veţi întîlni doar pe străduţele înguste, căci pe străzile principale sunt magazinele mari ale brandurilor internaţionale de modă, muzică sau bijuterii.

(w380) marimaest

În inima oraşului este Palatul Marilor Maeştri, care e mărturia celor 270 de ani de influenţă politică şi economică a cavalerilor maltezi.

Puteţi vedea Sala Tapiţeriilor şi Sala Armurilor, extrem de spectaculoase datorită valorii exponatelor.

Astăzi marele palat adăposteşte sediile Preşedinţiei, Ministerului Justiţiei şi Parlamentului.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez este o altă bijuterie de arhitectură barocă, Co-Catedrala Sfântul Ioan, numită astfel pentru că la venirea Cavalerilor Ioaniţi în Malta, în capitala insulei din oraşul Mdina, era deja o catedrală.

(w300) cocatedral

În La Valletta nu putea fi construită decât o Co-Catedrala, ceea ce Marele Maestru Jean de La Cassiere a realizat în doar patru ani, începând din 1573.

Deşi exteriorul este mai degrabă auster, interiorul baroc este foarte bogat şi fastuos ornamentat.

Co-catedrala adăposteşte una dintre cele mai faimoase opere de artă ale Europei, tabloul care reprezintă Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pictat de Caravaggio.

Pavimentul Co-Catedralei este ca o uriaşă tablă de şah formată din 374 de pietre funerare, fiecare fiind realizată dintr-un mozaic încrustat cu pietre colorate.

La ieşirea din catedrala cumpăraţi din piaţa Triq Il-Merkanti un suvenir, iconiţe din argint sau vederi cu peisaje din Malta.

Vizitaţi şi Biserica Sf. Maria Victorioasă, prima clădire ridicată în Valletta după Marele Asediu, şi Palatul Pariso, construit în 1760 în stil neoclasic, asemănător unui palat veneţian, unde a locuit un timp Napoleon Bonaparte. Alte atracţii sunt Muzeul Naţional de Arte Plastice, adăpostit într-un palat din secolul al XVIII-lea, Biserica Maicii Domnului, Muzeul Naţional de Arheologie şi Muzeul Războiului.

(w300) fort sante

Fortul Saint Elmo apără coasta de pe peninsula Sciberras care desparte cele doua mari porturi naturale Marsamxett şi Marele Port.

Văzute din port, Grădinile Barraka, al căror nume înseamnă „casa în paragină”, dau impresia că sunt suspendate parcă peste fortificaţii, dar dacă ajungeţi aici puteţi admira Marele Port – cel mai mare port natural al Mediteranei – şi cele trei oraşe fondate de Cavalerii Ioaniţi aflate vizavi de Valletta: Vittoriosa, Senglea şi Cospicua.

Cavalerii Ioaniţi au lăsat urme şi în istoria medicinei, iar în Valetta au construit în anul 1574 Sacra Infermeria, cel mai important spital al acelor timpuri din Europa, cu 900 de paturi pentru pacienţi bărbaţi, cavaleri, soldaţi, marinari şi străini. Pacienţii maltezi şi servitorii etau trataţi în alt corp al infirmeriei, iar din 1676 s-a adăugat edificiului şi o şcoală de anatomie şi chirurgie. Sacra Infermeria a fost reconstruită începînd din 1977 şi a devenit astăzi un modern Centru de conferinţe.

Vechea capitală Mdina

(w620) mdina

În cel mai înalt punct al insulei Malta este Mdina, locuită de fenicieni încă de acum 2700 de ani, când aşezarea se numea Maleth. În timpul stăpânirii romane a fost construit Palatul guvernatorului şi se spune că în Mdina a locuit şi Sfântul Pavel după naufragiul său pe insulă.

(w220) karo 1Normanzii au forificat oraşul, iar apoi Cavalerii Ioaniţi au reconstruit Catedrala veche şi au construit palate baroce.

I se spune şi oraşul tăcut, pentru că maşinile nu au permisiunea de a intra în oraş, cu excepţia celor care aparţin celor 300 de locuitori, şi de aceea atmosfera este foarte relaxantă, iar plimbarea pe străduţele înguste este foarte plăcută.

În Mdina sunt multe de descoperit şi explorat: Catedrala, Palazzo Falzon, Mănăstirea Carmelitelor sau închisorile, care aduc la viaţă fapte şi personalităţi ale unei istorii întunecate.

Plimbaţi-va pe jos sau cu trăsura pe străduţele înguste ale Mdinei şi aflaţi vechi istorii ale oraşului sau admiraţi din piaţă Bastion, priveliştea minunată a împrejurimilor şi a golfului Sfântul Pavel.

Staţiunea St. Julian

În apropiere de La Valetta este staţiunea St. Julian, un fost sat pescăresc care a înflorit în timpul ocupaţiei britanice, astăzi cea mai căutată şi populată zonă din Malta, pentru că ofertele de cazare se potrivesc oricărui buget. St. Julian include golfurile mai mici Balluta şi Spinola, noul port de agrement Portomaso şi districtul St. George.

(w460) st julianTuriştii vin la St Julians pentru plajele liniştite cu nisip fin şi alb şi pentru valurile perfecte pentru surf sau pentru peisajele splendide cu stânci abrupte şi vegetaţie sălbatică.

Una dintre cele mai frumoase privelişti care poate fi admirată este cea a portului unde ancorează cele mai multe dintre iahturi.

Oraşul a devenit popular şi datorită numeroaselor cluburi de noapte, restaurante, baruri sau terase de pe plajă, unde turiştii şi localnicii petrec până dimineaţă.

Se pot cumpăra suveniruri frumoase din  Paceville sau din Sliema, pe partea opusă a golfului, unde magazinele au o ofertă mai sofisticată.

Grota albastră

(w460) albastraÎn apropiere de micul sat Wied Iz-Zurrieq este Grota Albastră, o peşteră în peretele stâncos numită ll-Hnejja sau arcul în limba malteză, la care se poate ajunge doar cu barca trecând pe sub un masiv arc natural.

Peştera seamănă cu Grotta Azzurra, pentru că are apele la fel de limpezi şi albastre ca şi celebra  grotă din insula Capri, şi e renumită pentru aşa-numitul fenomen al Mâinii albastre sau pentru scufundările care pot fi făcute pentru observarea florei şi faunei deosebite. Călătoria cu barca către grotă durează 20 de minute şi costă 7 euro.

Lângă Zurrieq, la şase kilometri, este o altă peşteră care merită vizitată – Ghar Dalam, unde au fost descoperite urme de locuire umană vechi de 7.400 de ani.

Marsaxlokk –  cel mai mare sat tradiţional de pescari

(w300) banciDacă sunteţi mari amatori de peşte sau fructe de mare opriţi-vă în satul Marsaxlokk, alflat pe malul celui de-al doilea ca mărime port natural al Maltei. Numele satului Marsaxlokk derivă de la cuvîntul arab marsa, care înseamnă port şi de la cuvîntul maltez xlokk, care defineşte vântul sud-est mediteranean, numit de italieni Sirocco.

În portul Marsaxlokk au acostat piraţii sau otomanii care atacau insula, ultimul atac fiind în timpul marelui asediu din 1565, apoi aici au acostat şi trupele lui Napoleon în 1798, iar în timpuri mai recente portul a fost locul celebrului summit dintre Bush şi Gorbaciov din decembrie 1989, la doar câteva săptămâni de la căderea Zidului Berlinului, care a pus capăt Războiului Rece.

Astăzi istoria este însă uitată de turiştii care merg la promontoriul Delimara din vestul golfului pentru că are locuri foarte potrivite pentru înot sau merg să viziteze impumătorul fort Delimara construit de ocupanţii britanici în 1881 pentru a apară intrarea în golf.

Satul Marsaxlokk e renumit şi pentru preparatele sale din peşte proaspăt adus de pescari, dar şi pentru bărcile denumite dghjsa, pictate în culori vii şi decorate în partea din faţă cu doi ochi pictaţi pentru a-i păzi de rele pe pescari. În fiecare duminică este organizat în sat cel mai mare bazar în care se vinde peşte proaspăt. Cei care au fost în Malta spun că nu este nimic mai gustos decât o masă de peste cu pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Sporturi şi aventură

Clima, terenul şi peisajele sunt ideale pentru drumeţii, excursii cu maşina sau un safari off-road cu jeepul. Din noiembrie până în luna mai insulele malteze sunt foarte verzi şi pline de vegetaţie de o uimitoare diversitate, iar iubitorii de plimbări se pot bucura de privelişti şi peisaje marine spectaculoase sau pot ajunge pe jos la situri istorice, sate pitoreşti, vechi ferme sau poate până la o mică  capelă suspendată pe stâncă.

(w300) climbing

Cei cu spirit de aventură pot face căţărări pe cele 1300 de rute de climbing din insulele Malta, Gozo şi Comino, unde terenul stâncos e ideal pentru experimentarea diveselor stiluri de ascensiune.

Insula Gozo, ţinutul unde timpul pare a sta în loc, este cea mai potrivită pentru drumeţii, datorită peisajelor sale verzi, a plajelor sau a rutelor idilice către sate tradiţionale şi situri arheologice.

Pentru amatorii de ciclism, care doresc să combine plăcerea pedalatului cu atingerea unor puncte de interes turistic, au fost create rute de peste 1.000 de km în insulele Malta, Gozo sau Comino, cândva ascunzătoare pentru piraţi şi contrabandişti, ideală astăzi pentru o zi de drumeţie. Peisajele oferă panorame spectaculoase din locuri mult mai uşor accesibile cicliştilor decât celor care călătoresc cu maşina, iar distanţele între sate sunt mici şi pot fi parcurse uşor de cicliştii de toate vârstele. Ciclismul în insulele malteze poate fi o activitate sportivă practicată cu plăcere, individual sau în grupuri organizate, pentru că există şi o bună infrastructură pentru închirierea bicicletelor, puncte de oprire pentru odihnă sau service.

(w500) riding

Călăria este foarte populară deopotrivă în rîndul localnicilor şi al turiştilor, iar cursele de cai organizate în fiecare zi de duminică, între lunile octombrie şi mai, atrag foarte mulţi spectatori.

Dacă nu vreţi să călăriţi puteţi lua un cal şi o trăsura tradiţională, karozzin, pentru a face o plimbare plăcută de câteva ore.

Mare parte dintre hoteluri oferă facilităţi pentru a practică tenis, golf, sqash, călărie, au săli de de sport, piscine sau saune. Găsiţi echipamente şi infrastructură şi pentru sporturile de apă pentru a face ski pe apă, scufundări, windsur, pentru navigare sau pentru a lua lecţii de yachting. Regatele se ţin regulat între lunile noiembrie şi aprilie, iar dacă veniţi în Malta în octombrie puteţi vedea, sau partcipa, la o importantă cursă de yachting.

(w220) diving

Toate cele trei insule mai mari oferă posibilităţi excelente de scufundări, în locuri cu recif, în peşteri sau în mare unde epavele fac explorarea adâncurilor mai interesantă.

Marea este calmă şi apa clară şi fără pericole. Există locuri de scufundări pentru începători, iar cei mai experimentaţi pot coborî în ape mai adânci pentru a vedea vechi artefacte arheologice.

Adâncimea scufundării variază de la 12 metri, lângă Ghar Lapsi, până la 50 de metri în zona Lantern Point.

Se pot face şi cursuri de scuba diving la şcolile licenţiate de scufundări. Scufundări se pot face pe tot parcursul anului în Malta, dar cele mai bune locuri se găsesc în partea nordică.

Malta este locul ideal şi pentru a practică windsurf, pentru cei cu mai puţină sau cu mai multă experienţă.

Temperaturile sunt bune chiar şi în timpul iernii, iar vântul care suflă dinspre Africa de Nord între septembrie şi mai este visul oricărui windsurfer, în schimb în lunile de vară, când vânturile mai pierd din intensitate, valurile sunt mai moderate.

Festa malteză

(w460) artificiiDacă vreţi să vă distraţi împreună cu maltezii participaţi la o festa.

Fiecare sat din Malta are o astfel de sărbătoare pentru care se implică întreaga comunitate.

Casele şi străzile sunt decorate în culorii vii, bisericile şi catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminiţe multicolore, sunt spectacole de muzică tradiţională sau clasică, parade ale cavalerilor costumaţi în stil medieval sau baroc, fanfara locală concertează, iar mâncarea, băutură şi suvenirurile se vând peste tot.

Seară se încheie cu focuri de artificii, care uneori ţin mai multe ore, iar satele sunt în întrecere şi vor să organizeze cel mai impresionant spectacol de lumini. Doar în perioada verii maltezii organizează peste 70 de feste, în fiecare orăşel sau sătuc de ziua sfântului care îl patronează.

Delicii dulci

Istoria milenară şi-a pus amprenta şi asupra bucătăriei malteze sau a deserturile insularilor, celebre pentru că sunt preparate în casă, cu ingrediente foarte proaspete. Cassata, prăjiturele cu pastă de migdale, umplute cu ricotta dulce şi garnisite cu fructe confiate sunt o delicatesă moştenită de la sicilieni, maurii au adus arta conservării fructelor, iar fructele confiate sunt un ingredient important în toate deserturile malteze. Arabii au adus şerbeturile şi semifreddo, deserturi cu îngheţată şi coajă de portocală confiată pe blat de pandişpan.

Prăjituri malteze tradiţionale sunt kannoli, un rulou de aluat crocant umplut cu ricotta, fulgi de ciocolată şi fructe confiate, Mqaret, umplute cu pastă de curmale şi servite cu smântână sau Helwa tat-Tork, o halva cu migdale. Puteţi însoţi deserul cu o delicioasă cafea şi un lichior din fructe de cactus.

http://www.gordys-travel.ro

www.realitateapetrileana.ro

Comenteaza

Comenteaza