Cine i-a scos pe ortaci în stradă?! Minerii, prinşi în vârtejul intereselor politice şi financiare

261

Sindicatele şi administraţia din minerit se arată, acuzator, cu degetul, reciproc şi se acuză de manipularea minerilor. Acţiuni menite să-i scoate pe mineri în stradă pentru a-şi atinge interesele proprii.

 

În timp ce minerii din Valea Jiului se plâng, de ani de zile, că nu au cu ce lucra şi că au ajuns să îşi cumpere până şi cuiele necesare în subteran, sindicatele şi administraţia din minerit îşi urmăresc propriile interese. Grav este că în această ecuaţie a banilor, truditorii din subetran sunt manipulaţi făţiş şi folosiţi ca masă de manevră. Nici politicul nu ar fi străin de aceste acţiuni, urmărind beneficii financiare ori electorale.

Protestul minerilor de zilele trecute a scos la iveală încă o dată discrepanţa dintre minerul de rând şi şeful lui, indiferent dacă vorbim despre latura sindicală, ori cea administrativă, dar şi implicarea directă a politicului în această activitate profitabilă doar pentru unii. Astfel, în timp ce un angajat din front abia dacă mai strânge 2.000 de lei pe lună pentru munca prestatp, iar pierderile şi datoriile Complexului Energetic Hunedoara  sunt uriaşe, directorul general al CEH, Aurel Niculescu, ar încasa nu mai puţin de 20.000 de lei salariu lună de lună. O spun oamenii care suţin că s-au săturat să-i mai ţină în spate pe cei care, în loc să se ocupe de bunul mers al activităţii, se gândesc doar la bunăstarea lor. A spus-o şi Florin Mârza, fost director al Termoelectrica şi cel care s-a ocupat de înființarea Complexului Energetic Hunedoara. “Am ţinut lucrurile în frâu în perioada în care am fost la conducerea Termoelectrica. La acel moment, ponedrea salariilor în totalul costurilor era de 8%, acum este de 12%”, explică Florin Mârza. Iar problema reală este fix la salariile celor care ar trebui să se ocupe în primul rând de bunul mers al CEH, manageri şi membrii ai CA numiţi, pe criterii politice, membri de vază ai alianţei de la guvernare, în frunte cu PSD. „Ca director general al Termoelectrica, eu aveam salariu de 4400 RON, ori acum directorul general are un salariu, din câte am înţeles de 20.000 de RON. În plus, un membru din CA avea 1% din salariul meu şi se plătea un singur CA, chiar dacă se ţineau mai multe. Acum băieţii iau de 5 ori mai mult şi se plăteşte fiecare CA”. Clar şi concis. Suficient de concis încât să explice de ce Niculescu nu vrea să plece de la conducerea, oricât i-ar cere oamenii acest lucru şi nici ceilalţi din subordinea lui. În context, liderul sindicatului Muntele, petre Nica, spune că, de fapt, protestul minerilor de săptămâna trecută ar fi fost provocat chiar de directorul general al CEH, pentru a-şi ascunde managementul defectuos. În data de 15 decembrie, conducerea unităţii economice ar trebui să prezinte un program realist de redresare a CEH, cu date, cifre şi resurse financiare. Un program care să fie agreat de minister, dar şi de Uniunea Europeană. “Termenul nu l-a impus Uniunea Europeană, ci ministrul, e drept că la întoarcerea de l discuţiile cu cei de al CE. Ultimatumul este dat, însă, de minsiter. Este posibil să fi făcut această mârşăvie (n.r. de neacordare a tichetelor de masă) tocmai pentru a genera o stare de tensiune, pentru a  putea apoi motiva că nu poate lucra în aceste condiţii, că nu se poate colabora cu oamenii de aici”, a declarat Nica, referindu-se la directorul general al CEH, căruia îi cere demisia. În plus, un posibil scenariu mai vorbeşte despre faptul că Aurel Niculescu ar putea să-şi depună mandatul, invocând tocmai presiunile din teritoriu, lăsând în urma sa “potopul”, adică datorii, pierderi şi un program nefinalizat.

Adjunctul, impus de grupuri de interese politice

Petre Nica arată, însă, cu degetul şi către directorul general adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi şi grupurile de interese din spatele lui, care ar avea ramificaţii adânci în sfera politică. Nicolae Drăgoi, spune Nica, a  fost nu numai susţinut pentru numirea în funcţie, ci chiar impus, de deputatul PSD de Valea Jiului Cristian Resmeriţă, fiul primarului din Lupeni, Cornel Resmeriţă. Drăgoi a ajuns director, mai întâi la SNH şi apoi în CEH în 2012, pe timpul fostului ministru al Economiei, Daniel  Chiţoiu. Directorul de până atunci, Constantin Jujan, considerat un bun specialist, a fost dat la o parte fără nicio explicaţie, ca să fie înscăunat Drăgoi. “Chiţoiu este primul vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care se găseşte acum mineritul. L-a schimbat pe Jujan fără măcar să-l întrebe care este situaţia şi l-a numit pe Drăgoi la presiunea unui grup de interese condus, într-adevăr, de un deputat. După aceea, a început dezastrul”, a subliniat Petre Nica. În replică, Nicolae Drăgoi neagă aceste acuzaţii şi spune că nu este vorba despre niciun grup de interese.

 

Pentru ce (cine) luptă sindicatele

 

Dar nici sindicaliştii nu ar fi mânaţi în luptă de grija pentru angajaţi.

Unul dintre cei mai aprigi contestatari ai actualului director general este Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele. Truditorii din subteran i-au dat girul şi încă mai cred că le reprezintă interesele. Dar, acelaşi Nica este, pe lângă lider de sindicat, şi inspector social. Angajat de CEH, cu un contract bine secretizat. Are maşină de teren pusă la dispoziţie tot de CEH – şi nu este singura – şi, mai mult decât atât, mai are şi vreo 5.500 de lei salariu! Ce trebuie să facă pentru aceşti bani? Nu foarte multe. În plus, surse din interiorul CEH spun că, de fapt, acelaşi lider al Sindicatului Muntele ar viza fix postul de “general” al CEH. Ar fi spus-o răspicat chiar actualul director, Aurel Niculescu, în plină şedinţă, explicând în acest fel de ce au fost scoşi minerii în stradă din nou. I-ar fi fost promis postul chiar de ministrul Energiei, Răzvan Niculescu, numai că încercarea de doborâre a actualei conduceri  fost urgentată de o posibilă şi anunţată remaniere guvernamentală. Dacă ministrul Niculescu pică, pică să promisiunea şi din acest motiv ar grăbi Nica demiterea lui Niculescu prin convocarea de urgenţă a Consiliului de Administraţie. Numai că toate calculele i-au fost date peste cap sâmbătă, după orele amiezii, când ministrul Răzvan Niculescu şi-a anunţat demisia!

Indicatorii de performanţă, realizaţi

Este inetersant de văzut, însă, ce motive se vor invoca la o discuţie în CA de schimbare a echipei manageriale de al CEH. Preşedintele Cosniliului de Administraţie al CEH, Ioan Stamin Purcaru- cel care a condus câţiva ani buni Compania Naţionalăa  Huilei Petroşani – susţine că Aurel Niculescu şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă din contractul de management, asta după cea  ţinut să sublinieze că: „Eu, personal, nu pot să vă răspund. Nu pot să emit o părere personală”. Totuşi, în virtutea calităţii de preşedinte al CA de la CEH, Ioan Stamin Purcaru a precizat că „indicatorii de performanţă, la 9 luni, conform bugetului şi criteriilor stabilite, sunt îndepliniţi”. E drept că vorbim despre un buget negativ, primul, probabil, din istoria mineritului care a fost aprobat pe minus! „Nu s-a făcut mineritul eficient peste noapte”, susţine Purcaru, şi are dreptate, dar, la cum merg lucrurile, nici nu s-a mai preocupat cineva cu adevărat, în ultimii ani, de soarta şi viitorul minelor viabile din Valea Jiului.

http://zhd.ro/

Comenteaza

Comenteaza