CJ Hunedoara ar putea cumpăra clădirile de la mina Petrila

68

Odată cu încetarea exploatării la mina Petrila, în toamna lui 2015, au început și planurile pentru fostul perimetru minier. O serie de clădiri au fost declarate istorice. La fel ca și cele din imediata apropiere au rămas în picioare, scăpând de demolare. S-a vorbit despre cafenele amenajate la înălțime, despre înființarea unui muzeu, despre punerea în valoare a ceea ce a mai rămas din minerit.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane ar putea avea o secțiune dedicată mineritului

Timpul și-a pus amprenta pe monumentele istorice. O parte a unei hale chiar s-a prăbușit în iarnă. În tot acest timp, Primăria Petrila a spus că vrea clădirile și terenul, dar gratis. Iar cei de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, de care aparține mina Petrila, susțineau că nu pot să dea clădirile și terenul fără bani. Acum, pe fir a intrat și Consiliul Județean Hunedoara.

”Avem intenția de a cere aga la Ministerul Energiei, să cumpărăm acest lucru, dar după o analiză fiindcă nu putem cumpăra ceva, băgăm bani, iar după ce cumpărăm, devenim proprietari și ele produc numai cheltuieli, nimic nu produce”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Administrația locală, împreună cu cea județeană, vor trebui să se pună la masă pentru a găsi soluții. CJ Hunedoara se gândește la posibilitatea înființării unui parc de afaceri în fostul perimetru minier. Istoria va fi dată pe mâna celor de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

”Să vedem exact dacă pentru cele patru monumente istorice putem accesa bani să facem o secție a muzeului civilizației Dacice, să vedem exact cu celelalte, clădirea administrativă poate va fi predată primăriei cu titlu gratuit”, mai spune Avram.

”Dacă consiliul județean consideră că e spre folosul comunității ale județului să le achiziționeze, specialiștii din cadrul muzeului vor pune umărul la scrierea unor proiecte adevărate pe care vom cere cel puțin 5 milioane de euro pentru aceste patru monumente care pot deveni un mic muzeu, o secție a muuzeului din Deva dedicată mineritului de la Petrila”, a declarat Liliana Țolaș, director Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Primăria Petrila ar vrea clădirile însă gratis, invocând că nu are bani, dar că în alte cazuri s-au putut transfera, cu titlu gratuit terenuri și clădiri către administrațiile locale. Primăria ar putea primi, dacă forul județean cumpără clădirile și terenul, clădirea administrativă. Cea în care funcționau birourile minei Petrila.

”Dacă consiliul județean îl va cumpăra și ni-l va da în administrare sediul  suntem dispuși să mutăm primăria în sediul administrativ ”, afirmă primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

La acest moment, clădirile și terenul de la mina Petrila sunt în proprietatea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Care trebuie să le scoată la licitație.

”Noi deocamdată am făcut demersurile la nivelul administrativ al societății, către CA și mai departe către AGA și așteptăm mandat de la AGA pentru a porni procedura de licitație”, explică Petru Drăgoescu, director tehnic SNÎMVJ.

Clădirile și terenul de la fosta mină Petrila sunt estimate la circa 2 milioane de lei, bani de care forul județean spune că dispune. Consiliul Județean Hunedoara va decide dacă va cumpăra clădirile și terenul de la mina Petrila numai după o serie de analize care să ateste dacă acestea vor fi aducătoare de venituri.

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza