Coconea, / Un sportiv cât o sută de români

122
de Loredana JUGLEA

Parapantistul Toma Coconea a povestit pe Digi 24 prin ce a trecut pentru a ajunge la performanțele sale unice. „Intram în hipotermie. Am luat o piatră și mi-am dat cu ea în cap”.

Toma Coconea a făcut subiectul unei emisiuni la TV, acum când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Este singurul sportiv din lume care a luat parte la toate cele 8 ediții organizate până acum ale Red Bull X-Alps, una dintre cele mai dure competiții din lume. Tomi, cum îl știu prietenii, sau Toma Coconea, cum figurează în actele oficiale, este din Petroşani, are 43 de ani şi se poate lăuda că a zburat și a alergat peste tot prin lume. S-a întors de fiecare dată acasă, în România și nici nu se gândește că ar putea trăi în altă parte. „Rămâne parapanta prima mea mare dragoste. Sunt îndrăgostit de multe sporturi de munte, dar parapanta rămâne prima mea dragoste. Nu mă gândesc să renunț, eu întotdeauna am fost convins că în ultramaratoanele astea la care particip și la cursele de anduranță psihicul face foarte mult și niciodată n-am plecat cu gândul să renunț, deci îs foarte încăpățânat. Am rămas blocat într-un vârf de munte, nu credeam că voi putea rămâne vreodată blocat pe un metru pătrat pe munte. Era un vânt foarte puternic, cu grindină, îmi băgam degetele în ochi și nu vedeam de negura care era. Am început să arunc cu pietre în stânga și-n dreapta, eram pe marginea unei prăpăstii. Am început să intru în fazele de hipotermie. Am realizat ce mi se poate întâmpla, că dacă adorm nu mă mai trezesc, am luat o piatră, mi-am dat cu ea în cap. Mi-am spart capul, a fost așa, un moment de panică. Am început să mă lupt cu mine, să fac, cred că am făcut cele mai multe flotări și genuflexiuni în noaptea aia și am început să strig, să urlu, și a fost o noapte lungă”, povestește Coconea.
Considerată una dintre cele mai dure întreceri de anduranță din lume, Red Bull X-Alps este competiția de la care Tomi Coconea nu a lipsit nici măcar o dată. La fiecare ediție a zburat și a alergat mii de kilometri. Tot aici a trăit de altfel cele mai grele momente ale vieții sale. A fost salvat de fiecare dată de faptul că este determinat și ambiţios. „Mi se blocau mușchii, era suporterul meu Daniel Pisică care urla la mine și îmi dădea cu bâta de baseball în mușchi ca să îi deblocheze și urlam și mă ridicam după câteva secunde și plecam mai departe, iar cădeam pe asfalt ca pe o scândură”.
Acum se pregăteşte deja pentru provocările din 2019. I se va alătura lui Tiberiu Ușeriu în ultramaratonul arctic și va fi prezent din nou la Salzburg, pentru a 9-a ediție a Red Bull X-Alps. Până atunci, lucrează însă la un proiect de suflet. „Iubesc România și nu am de gând să plec, de-aia îmi doresc să construiesc aici proiecte și să merg mai departe. Le doresc românilor să fie mai uniți, mai pozitivi, mai încrezători. Asta ne lipseşte foarte mult că suntem un pic dezbinaţi”, a conchis sportivul.

Comenteaza

Comenteaza