Comisia Europeană cere lămuriri de la CEH. Societatea vrea să acceseze un ajutor de tip SIEG

293

Complexul Energetic Hunedoara vrea să acceseze un ajutor de tip SIEG – Serviciu de Interes Economic General. Comisia Europeană cere lămuriri în acest sens, iar miercuri a avut loc la minister o ședință în acest sens.

Ajutor de stat pentru servicii de interes economic general

Conducerea CEH și reprezentanții ministerului au discutat, miercuri, despre posibilitățile de accesare a unui ajutor de stat pe energie.

”A fost o ședință cu SIEG-ul, cu întrebările puse de Comisia Europeană pe tema ajutorului pentru energie, ajutor de tip SIEG. S-au discutat detalii și răspunsuri pe această temă”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Sursa citată a precizat că există șansa ca producătorul hunedorean de energie să acceseze un astfel de ajutor. Asta chiar dacă banii sunt dați pentru activitate profitabilă. Profitabilitatea este însă ceea ce lipsește CEH-ului.

”Ajutorul de tip SIEG, Serviciu de Interes Economic General, presupune un ajutor de stat pentru activitate profitabilă pe energie, energie termică. În cazul în care Comisia Europeană consideră că te califici la așa ceva și proiectul este în regulă, poți obține un ajutor. Acest ajutor se ia în condiții foarte stricte”, a completat Melczer.

Accesarea unui ajutor de tip SIEG presupune separarea activității miniere de cea energetică. Acest lucru a fost notificat de statul român de mai bine de un an, de la momentul în care s-a alocat împrumutul în 2015.

Conform directorului general al CEH, atât separarea activității miniere de cea energetică, cât și accesare ajutorului de tip SIEG ar putea dura până la finele anului. Acest serviciu de interes economic general ar trebui să confere CEH dreptul de a asigura o cantitate de energie necesară Sistemului energetic național- servicii de sistem.

Sunt mai multe variante de funcționare odată cu separarea celor diuă activități. Statul a anunțat încă de anul trecut că vor rămâne în funcție două grupuri energetice, unul la Mintia și unul la Paroșeni. Însă se ia în calcul și varianta în care la Mintia să funcționeze două grupuri, unul pe huilă și unul pe gaz.

Minele, între închidere și dare în plată

Separarea activității miniere de cea energetică va conduce automat la formarea a unei noi societăți, sau chiar două. Două dintre minele care acum fac parte din CEH – Lonea și Lupeni- au fost deja incluse pe programul de închidere ce are ca termen finele lui 2018. Mai trebuie doar ca cele 200 de milioane de lei pentru închidere să ajungă în conturile CEH.

În Valea Jiului, în tot acest bazin carbonifer, ar urma să mai funcționeze doar două unități miniere: Vulcan și Livezeni.

Pe lângă închiderea minelor, reprezentanții ministerului luau în calcul, anul trecut, și modalitatea de valorificarea a activelor CEH, prin darea în plată a acestora. Soluția ar fi necesară pentru ștergerea datoriilor societății care la acest moment ajung la circa două miliarde de lei. Anul trecut, reprezentanții Ministerului Energiei susțineau că este necesară menținerea în operare a unei capacități totale de generare de 380 MW la nivelul complexului nu doar pentru asigurarea securității în funcționare a sistemului energetic național, ci și a celui european.

Mihaela MIHAI

Gazeta de Dimineata

Comenteaza

Comenteaza