COMPACT!

296

Trupa Compact a luat fiinta in 1977, la Cluj, insa a intrat in atentia publicului abia in 1981, an in care si-a gasit identitatea muzicala datorita cooptarii lui Paul Ciuci – solist, chitarist si compozitor. A fost un inceput de drum, compozitiile lui Paul Ciuci s-au facut remarcate rapid datorita stilului si timbrului aparte, iar in scurt timp, Compact a devenit una dintre cele mai cunoscute si iubite formatii rock din Romania .

Primele piese ale trupei au fost inregistrate in 1982, acestea aparand pe albumul “Formatii Rock 6″. Tot in 1982, Compact participa la Festivalul Rock “Serbarile Marii”, unde obtine Premiul I, iar Paul Ciuci este desemnat cel mai bun solist vocal al unei formatii rock.

In 1983 este lansat primul mare succes al formatiei, “Fata din vis”, care aduce notorietatea acesteia. Doi ani mai tarziu, “Fata din vis” – melodie care va deveni ulterior hitul multor generatii – apare pe primul album propriu al trupei, caruia ii da si titlul.

Intre 1982 si 1986, formatia isi petrece sezoanele estivale concertand in fiecare seara in statiunea Costinesti. Doi ani mai tarziu, “Fata din vis” – melodie care va deveni ulterior hitul multor generatii – apare pe primul album propriu al trupei, caruia ii da si titlul.

Intre 1982 si 1986, formatia isi petrece sezoanele estivale concertand in fiecare seara in statiunea Costinesti. Anii ’80 i-au adus trupei numeroase turnee in tara – cu sute de concerte anual – si prezente in festivaluri.

In 1985, trupa Compact esta invitata la Festivalul Rock de la Dresda – cea mai importanta manifestare de profil destinata tarilor din blocul communist -, iar un an mai tarziu, efectueaza turnee in fosta Uniune Sovietica si Bulgaria .

In 1988, Compact lanseaza albumul “Cantec pentru prieteni”. Au urmat: “Pe tine te-am ales” (1997), “Compact” 100% (1998), “5.Compact” (2002), “In memoriam” (2005) si “Compact live” (2007).

In perioada 1991 – 1995, Paul Ciuci a plecat din trupa Compact, alaturandu-se formatiei Sfinx Experience, care, de-a lungul timpului, a reunit nume importante din muzica autohtona. A cantat cu aceasta in Olanda, Luxemburg si Belgia, insa nu a putut sa stea departe prea mult de trupa sa de suflet, astfel ca in 1996 a revenit la Compact.

In 1996, trupa participa la turneul national Marlboro Music, iar cativa ani mai tarziu canta in deschidere la nume precum Bonnie Tyler, Europe , Scorpions.

Urmeaza turnee in strainatate. 2005 este anul in care Compact a efectuat un turneu de 45 de zile in Statele Unite ale Americii. In 2008, este randul Canadei, unde formatia a sustinut concerte in Toronto si Montreal . In acelasi an, trupa a avut spectacole incununate cu mult succes in Germania , Spania si Cipru.

In 2010, Compact desfasoara turneul national Cantec pentru prieteni, care a cuprins aproape 50 de orase.

In 2011, pe langa numeroasele spectacole din tara, trupa intreprinde noi turnee in Germania si Canada . Concertele sold-out au facut ca membrii formatiei sa fie invitati si in anul urmator in cele doua tari. Turneul german din 2012 a cuprins si un concert caritabil, pentru fundația muzicianului german Peter Maffay (Fundația “Peter Maffay”). In Canada, formatia a desfasurat un turneu de o luna, in sase localitati, care a insemnat bucuria intalnirii cu un public ce a cantat piesele Compact de la inceputul si pana la sfarsitul spectacolelor.

La finele lui 2012, Paul Ciuci s-a implicat intr-o initiativa umanitara a postului de radio Europa FM, cantand alaturi de alti 13 artisti romani imnul campaniei “Nu esti singur pe lume”.

La inceputulanului 2013, Compact a lansat, intr-o nouaversiune, piesa “Estitotulpentru mine” (compozitie 1985), extrem de bineprimita de public. In lunaianuarie 2013, aceastamelodie a obtinut, prinvotulpublicului, locul I in Top Romanesc, clasamentrealizat de Radio Romania Actualitati.

In vara anului 2013, Compact a cantat in deschidereaconcertuluilegendareitrupe Deep Purple, peCluj Arena, unde s-a bucurat de un real succes.

Tot anul trecut, trupa a lansat piesa “Zambetul din ochii tai”, o melodiefoarteapreciata de public, care va fi inclusa pe noul disc. De Ziua Nationala a Romaniei, 1 decembrie, formatia a fost invitata sa cante in Austria, la Romanian Ski Days.

In prezent, trupa are numeroase turnee nationale si lucreaza la noul album, programat sa apara anul acesta..

https://ro.wikipedia.org/wiki

 

Comenteaza

Comenteaza