
Peste 100 de mii de tone de huilă românească ar putea cumpăra Complexul Energetic Hunedoara de la Anina, dacă Agenția Națională de Resurse Minerale ar lua acest depozit în evidență și ar acorda licență de exploatare primăriei din localitate și firmei cu care s-a asociat pentru a ecologiza perimetrul în care la începutul anilor 1900 s-a depus praful de cărbune rezultat din activitatea de exploatare. ANRM nu recunoaște însă acest depozit, astfel că structura energetică hunedoreană este din nou sabotată chiar de acționarul majoritar, statul.
Ecologizarea unei zone din localitatea Anina a condus la descoperirea unei rezerve importantă de huilă. Peste 100 de mii de tone spun proprietarii, care însă nu au la mână un document care să ateste proveniența mărfii. În aceste condiții, nici Complexul Energetic Hunedoara, care are depozitele de la termocentrale goale, nu poate cumpăra cărbunele mai mult decât necesar pentru funcționare. Tot ce ar trebui ar fi un aviz prin care ANRM să ia în evidențe depozitul. Numai că deși demersurile se fac de prin primăvară, nici la acest moment nu există un răspuns clar. Ori e albă, ori e neagră.
Potrivit informațiilor GDD, în centrul orașului Anina era o vale, care în perioada 1910-1920 a fost umplută cu praf de cărbune ce pe vremea aceea nu putea fi utilizat. Reziduurile provenite din activitatea extractivă au fost depuse acolo, așa că zona nu a prezentat interes pentru nimeni. La momentul în care a început ecologizarea zonei, pentru că în apropiere sunt mai multe blocuri, s-a descoperit și o cantitate de peste 100 de mii de tone de huilă pe care primăria și societatea cu care s-a asociat în vederea ecologizării perimetrului vrea să o comercializeze. Așa că a contactat principalul furnizor de huilă din România, Complexul Energetic Hunedoara, societate care se confruntă cu o criză de huilă.
”Au făcut niște foraje să poată preleva probe de cărbune, se încadrează în caracteristicile cărbunelui, poate fi ars în termocentrale, e clar că e huilă„, spun informațiile GDD.
Numai că, stupoare, CEH nu poate cumpăra cantitatea de la Anina pentru că nu există documente de proveniență.
Sursele GDD susțin că pentru finalizarea tranzacției, adică pentru ca structura energetică hunedoreană să poată cumpăra cele peste 100 de mii de tone de huilă, ar trebui ca ANRM să recunoască acel depozit și să-i dea voie proprietarului să îl exploateze, conform legilor în vigoare.
Huila ar salva CEH-ul de la import. Poate că tocmai asta nu se vrea, ținând seama de zvonurile care spun că importurile de huilă sunt purtătoare de comisioane. Mai mult, prețul cu care huila de la Anina ar fi cumpărată ar fi unul convenabil pentru falimentarul Complex Energetic Hunedoara.
Chiar și ministrul Energiei, Andrei Gerea, cunoaște existența rezervei de huilă de la Anina și spune că e păcat că structura energetică nu o poate cumpăra.
”Mi-au spus și mie (conducerea CEH-n.r.). Probabil că în momentul în care vor avea actele în regulă vor putea achiziționa. Ei știu ce au de făcut. Le trebuie niște cărbune repede. Se pierd bani în momentul acesta. Au posibilitatea să vândă, nu ieftin, și e păcat să nu o facă”, a spus, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Andrei Gerea, ministrul Energiei.
Cele peste 100 de mii de tone de huilă de la Anina ar asigura și funcționarea Complexului Energetic Hunedoara care la aceste moment funcționează alternativ cu termocentralele din cauza lipsei cărbunelui.
La Anina a funcționat o mină de huilă care până în anul 1998 a făcut parte din Regia Autonomă a Huilei, deprinzându-se apoi, la momentul creării Companiei Naționale a Huilei în Societatea Minieră Banat-Anina.
Mihaela MIHAI