Complexul Energetic Hunedoara riscă executarea silită

359

Complexul Energetic Hunedoara riscă să fie executat silit. Instanța de judecată a respins, joi, cererea societății de suspendare a executărilor silite. Ordonanțele de plată și popririle asiguratorii depășesc pe banii și bunurile CEH depășesc 11 milioane de lei.

”Respinge ca inadmisibilă cererea de suspendare a oricărei proceduri de executare silită individuală formulată de Complexul Energetic Hunedoara până la soluționarea definitivă a dosarului privind cererea de deschidere a procedurii insolvenței CEH”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

Conducerea CEH a cerut, în cadrul dosarului insolvenței, o hotărâre judecătorească astfel

încât societatea să nu poată fi executată până la definitivarea dosarului insolvenței.

Hotărârea pronunțată joi de instanță nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu apel în termen de 7 zile de la comunicare.

Conducerea societății hunedorene susține că situația este una gravă și complexul riscă ”de toate”.

Ordonanțe de plată cu nemiluita…

Numai pe parcursul anului acesta creditorii societății hunedorene au obținut ordonanțe de plată. Sumele sunt unele considerabile, iar deciziile instanței au mici șanse să fie anulate.

În martie, Mancom Industrie SRL a obținut în instanță o ordonanță de plată în valoare de 284.884,70 lei reprezentând contravaloarea facturilor de marfă livrată şi neachitată şi penalităţi de întârziere în sumă de 28.346 lei.

Tot luna trecută, Hidroconstrucția București a obținut și ea o ordonanță de plată. Decizia instanței este clară. CEH trebuie să achite suma de 565.349,85 lei reprezentând contravaloare facturi.

Firma controlată de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, a obținut și ea o altă ordonanță de plată împotriva CEH. Potrivit sentinței Tribunalului Hunedoara, CEH-ului i se ordonă ”să plătească creditoarei suma de 775.386,53 lei reprezentând contravaloarea facturilor conform contractelor încheiate”.

Un alt creditor al CEH, COTRACO ROM SRL, are o ordonanță de plată în valoare de 500.756,56 lei. Banii reprezintă debit principal conform contractelor de furnizare cabluri de tracţiune rotunde pentru maşini de extracţie nr APF 500/05.05.2015.

Cea mai mare sumă pe care Complexul Energetic Hunedoara este obligat să o plătească este de peste 10 milioane de lei, conform unei sentințe de la începutul acestui an. Restanța figurează în dreptul E-Distribuție Banat – fostul Enel Distribuție Banat.

Conform hotărârii instanței de judecată, Complexul Energetic Hunedoara este obligat ”să plătească creditorului suma de 10.436.363,22 lei reprezentând contravaloare facturi aferente serviciului de distribuţie energie electrică pe perioada 06.08.2015-04.11.2016”. Către SC Mol România Petroleum Products SRL Cluj Napoca complexul are de achitat suma de 213.992,43 lei. Banii reprezintă și în acest caz contravaloarea facturilor neachitate.

Către SC Messystech SRL, ca urmare a sentinței Tribunalului Hunedoara, complexul are de achitat suma de 401.047,94 lei la care se adaugă penalitățile în valoare de 53 189,71 lei.

Toate sentințele ce vizează ordonanțele de plată obligă CEH-ul să achite sumele în termen de 30 de zile.

… dar și sechestre asiguratorii

Firma reprezentată de Petru Rîureanu, Upsrom Industry, a obținut, în martie, în instanță un sechestru asigurator pe bunurile dar și banii pe care-i are sau îi va încasa Complexul Energetic Hunedoara.

Potrivit deciziei instanței, sechestrul asigurator va fi pus până la atingerea sumei de 648.182,36 lei.

Admite cererea de înfiinţare a sechestrului asigurator formulată de reclamanta SC UPSROM UNDUSTRY SRL prin administrator special Rîureanu Petru în contradictoriu cu pârâta SC Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani şi în consecinţă: dispune înfiinţarea sechestrului asigurator pentru suma de 648.182,36 lei asupra bunurilor mobile şi imobile urmăribile ale debitoarei SC Complexul Energetic Hunedoara. Dispune înfiinţarea popririi asiguratorii până la concurenţa aceleiaşi sume asupra sumelor de bani existente sau cele ce vor urma să fie încasate de către debitoare”, se arată în sentința Tribunalului Hunedoara.

La data de 30.12.2015, SC Upsrom Industry SRL Petroșani a solicitat deschiderea procedurii de insolvență în cazul CEH pentru o creanță de 455.552,42 lei.

Grupul de firme Upsrom este și cel care a dat administratorul judiciar în insolvența CEH. Este vorba despre firma GMC Craiova.

În februarie, o firmă de pază care a avut contract cu Complexul Energetic Hunedoara a obținut o poprire asiguratorie pe conturile societății. Compact Security, din Deva, figurează printre societățile care cer declararea insolvenței producătorului de energie.

Potrivit sentinței, poprirea asiguratorie se realizează prin indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile ale CEH până la concurenţa sumei de 1.309.998,33 lei.

Cele peste 1,3 milioane de lei reprezintă  debit restant şi penalităţi de întârziere.

Contractul încheiat între Complexul Energetic Hunedoara și Compact Security figurează printre cele ”cu semn de întrebare” din primul raport al cauzelor care au dus la insolvența CEH.

Contractul a fost încheiat în  data de 30.12.2015  pentru paza la termocentralele Mintia și Paroșeni. Valoarea contractului, pentru 2016,  a fost de 1.966.542 lei + TVA.

Activele CEH sunt, majoritatea, sub sechestrul ANAF.

Planul statului pentru Complexul Energetic Hunedoara, întocmit încă de anul trecut, dar pe baza căruia se vorbește și acum, este reducerea capacităților de producție. Conform celor convenite cu Comisia Europeană, ar urma ca minele Lonea și Lupeni să fie închise până în 2018. Din punct de vedere energetic ar urma să mai funcționeze doar grupul energetic de la Paroșeni și un grup energetic la Mintia, din cele șase câte există la termocentrala deveană, deși multe dintre ele nu funcționează.

Actualul Consiliu de Administrație al societății vrea să schimbe planul aprobat de Comisia Europeană. Vrea să închidă doar anumite părți de la fiecare unitate minieră. Ca atare, cele peste 200 de milioane de lei aprobate de UE pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni nu pot fi accesate.

Anul trecut, CEH a intrat de două ori în insolvență și tot de atâtea ori a ieșit. Din cauza unor vicii de procedură și a incompatibilității judecătorului sindic. Cea de-a treia cerere de intrare în insolvență a fost respinsă de Tribunalul Hunedoara la începutul lunii martie. CEH a făcut apel. Primul termen se judecă doar pe 13 aprilie.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza