Concediile medicale de la CEH sunt din nou verificate

286

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a cerut verficarea concediilor de boală de care au beneficiat angajații societății în acest an, vizați de reclamațiile celor din complex fiind în special medicii de la urgență.

O verificare a foilor de boală eliberate de medicii urgentiști din Valea Jiului este necesară din cauza numărului mare de angajați ai CEH care s-au îmbolnăvit subit, chiar de mai multe ori pe parcursul unui an.

Este știut deja că ”chiulangeala cronică„ reprezintă un simptom acut în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, unitate care pe parcursul acestui an, în vară, a ajuns să pună probleme serioase activității societății. La unele mine, numărul persoanelor bolnave chiar s-a dublat față de perioada similară a anului trecut.

”Va trebui să renunțăm la gândul că avem doar drepturi și nu și responsabilități, să renunțăm la concediile medicale pentru care avem mari suspiciuni, și credem că unele dintre ele poartă un iz nelegal, să ne implicăm cu toții dacă vrem să depășim momentele pe care le traversăm”, spunea, în septembrie, Cosmin Chiuzan, fostul director general al CEH directorul general al CEH.

Tot în septembrie, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, a cerut verificarea concediilor medicale.

 „În cazul în care în ceea ce privește situația concediilor medicale se vor identifica nereguli, va fi sesizat și Ministerul Sănătății”, susținea Corina Popescu.

”Focarul„ s-a stins încet odată cu începerea anului școlar.

”Se observă o creștere a prezenței la serviciu a personalului din cadrul societății după finalizarea perioadei de vară și cred că ne ajută și faptul că a început un nou an școlar și lumea se întoarce acasă”, completa, în septebrie, Cosmin Chiuzan.

În luna aprilie a acestui an, mai mulți medici din Valea Jiului au fost aspru sancționați după ce au acordat concedii medicale minerilor din Valea Jiului. Complexul Energetic Hunedoara este cel care a sesizat Casa de Asigurări de Sănătate, după ce a constatat că minerii se îmbolnăvesc din nou pe capete, dar lor li s-au adăugat de această dată și energeticieni ce riscau să fie trimiși în ”concediu de așteptare” și astfel salariile li s-ar fi diminuat.

Medicii găsiți vinovați au lpătit sancțiuni de până la 5.000 de lei. Amenda a fost aplicată nu pentru că pacienții nu ar fi fost bolnavi cu adevărat, chiar dacă sunt cazuri în care și acest aspect este pus sub semnul îndoielii, ci pentru unele nereguli în întocmirea documentelor. După ce a efectuat verificările și  aplicat sancțiunile, Casa de Sănătate a sesizat și Colegiul Medicilor, care face acum propria anchetă.

Practic, sancțiunile au fost aplicate  pentru completarea necorespunzătoare a unor documente medicale. În special, este vorba despre medici de la UPU Petroșani –Liliana Dumitru, Ioan Ienea- dar și de la Vulcan- Petrică Corlan sau Caludiu Valas, însă și alți doctori s-au trezit că au de plătit sume extrem de mari după ce au dat concedii medicale.

Informațiile GDD arată că la Vulcan, unul dintre medici elibera în fiecare zi de luni, între 14:00 și 16:00 foi de boală. Iar concediile medicale au fost eliberate atât de la urgență, cât și de specialiști sau medicii de familie, nu mai puțin de 225 de foi de boală fiind considerate – la începutul acestui an – suspecte de cei de la CEH.

Minerii sunt bolnavi, din cauza condițiilor de lucru, nimeni nu contestă acest lucru, însă este cunoscut că angajații CEH s-au învățat să apeleze la doctori atunci când au de cosit fânul, de pus cartofii, sau să meargă în concediu prelungit. Iar ”boala” lor a fost diagnosticată de un medic, de cele mai multe ori, urgentist. Așa se face că un angajat poate să sufere, pe parcursul a câtorva luni, de mai multe foi de boală pentru afecțiuni care nu au nicio legătură una cu cealaltă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza