
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a finalizat ancheta în cazul accidentului de la mina Lonea în urma căruia s-au prăbuşit opt dintre cele 24 de silozuri de sortare a cărbunelui. Rezultatele anchetei nu pot fi făcute însă publice. Procesul verbal întocmit de inspectorii de muncă din Hunedoara va ajunge structura centrală, pentru avizare. Până atunci nici conducerea Diviziei Miniere nu poate vorbi despre cauzele incidentului tehnic. Mai mult, directorul Gabriel Petrescu susține că e posibil ca ancheta internă să fie prelungită.
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au declarat, vineri, pentru GDD, că a fost finalizată ancheta în cazul incidentului produs la mina Lonea.
”Cercetarea e încheiată, dar mai trebuie avizul de la Inspecția Muncii. Procesul nostru verbal pleacă luni la București și doar peste o săptămână vom avea răspunsul”, a precizat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.
Și reprezentanții Diviziei Miniere susțin că așteaptă să primească rezultatul anchetei desfășurate de inspectorii de muncă pentru a finaliza propria cercetare.
”Nu am finalizat ancheta. Suntem în discuții cu cei de la ITM și s-ar putea să cerem prelungirea termenului cercetării interne, pentru că e foarte important să aflăm punctul de vedere al ITM”, a precizat Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
La jumătatea lunii trecute, pilonii de susținere de la opt silozuri de la mina Lonea au cedat. producând prăbușirea clădirii în care era efectuat claubajul (sortarea cărbunelui). Zona în care s-a produs incidentul tehnic reprezintă un loc de muncă de la mina Lonea, de la suprafaţă, unde muncitorii sunt majoritar femei.
Minerii s-au plâns din prima secundă de după incident de nesiguranţa locurilor de muncă, de condiţiile vitrege, de programul „impus” de conducere, program ce încalcă normele din Codul Muncii.
Încet-încet, conştientizând pericolul care stă deasupra capetelor lor, angajaţii minei Lonea şi-au amintit rând pe rând că anumite deficienţe le-au observat de-a lungul timpului.
Una dintre deficienţe are legătură cu supraîncărcarea silozurilor cu sterilul care ar fi trebuit transportat de una dintre firmele pe care unitatea le-a contractat pe prestări servicii. Firmă care de altfel nu agreează ideea de a lucra în zilele de sâmbătă sau duminică.
Tot angajaţii minei Lonea spun că cei din conducere cunoşteau nivelul avansat de degradare al stâlpilor de susţinere a silozurilor. Mai mult, ar fi încercat la un moment dat consolidarea lor cu bolţari, care bolţari ar fi dispărut şi ei în condiţii necunoscute.
Mihaela MIHAI
Sursa:Gazeta de Dimineata