Consilierii petrileni au hotărât: / Cunoscuta cântăreaţă Gina Pătraşcu – „Cetăţean de onoare” la frumoasa vârstă de 60 de ani

267

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Petrila desfăşurată săptămâna trecută s-a aflat un proiect de hotărâre, iniţiativă a unui cetăţean al Petrilei, fost consilier local, Claudiu Mârlogeanu.

Unanimitate
Chiar dacă iniţiativa a venit de la fratele după mamă a cunoscutei cântăreţe – Claudiu Mârlogeanu, preşedintele comisiei de cultură, Cornel Preda, a îmbrăţişat ideea împreună cu ceilalţi membri ai comisiei.
La propunerea făcută de Preda, consilierii locali au votat în unanimitate ca Ginei Pătraşcu să i se acorde titlul de „Cetăţean de onoare” al Petrilei, începând cu data de 7 martie 2014. Adică, exact data când cântăreaţa îşi va aniversa frumoasa vârstă de 60 de ani!

Gina Pătraşcu
Motivele pentru acordarea acestui titlu sunt mult mai multe.
În primul rând, Gina Pătraşcu este născută la Petroşani, la 7 martie 1954, iar toată copilăria şi adolescenţa şi-a petrecut-o la Lonea, între 1961-1973 fiind eleva şcolii şi Liceului Teoretic din Petrila. Lecţiile de canto le-a studiat la Şcoala Populară de Artă din Petroşani. După câştigarea trofeului „Steaua fără nume”, în anul 1983 talentata cântăreaţă câştigă fără probleme cel mai mare trofeu de pe piaţa muzicii uşoare româneşti – premiul I la interpretare la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia”. După aceste momente, dar şi înainte, din cauza vocii inconfunda­bile şi a preţuirii publicului, Gina Pătraşcu este invitată să participe la concerte pe scene de renume naţional, cum ar fi: Opera Română Bucureşti, Teatrul de Operetă Bucureşti, scenele Filarmonicilor din Craiova, Sibiu sau Botoşani, Sala Palatului Bucureşti, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” Bucureşti.
Gina Pătraşcu este cântăreaţa din Valea Jiului care a cântat alături de ansamblul „Doina” al Armatei în diverse spectacole şi alături de Ansamblul „Rapsodia Română”, fiind angajată cu contract bune perioade de timp, numeroase înregistrări fiind făcute de către Televiziunea Română şi Radio România.
„Vocea de aur a interpretării”, cum i se spunea la radio, de către realizatorii de programe muzicale din vremurile de dinainte de 1989, a efectuat şi turnee în străinătate, inclusiv după 1989, de trei ori peste ocean, în Statele Unite ale Americii, de patru ori în Turcia, de câte două ori în Rusia, RDG, Mongolia, Slovacia, Bosnia-Herţegovina şi de trei ori în Germania, unde se stabileşte începând cu anul 1999.

Portofoliul artistic
Din bilanţul artistei de muzică uşoară amintim şi participarea la circa 400 de emisiuni TV şi la peste 200 de melodii înregistrate la Radio România sub bagheta maestrului Sile Dinicu. Dintre compozitorii cu care a colaborat amintim doar câteva nume de rezonanţă: Henri Mihăileanu, George Grigoriu, Camelia Dăscălescu, Vasile V. Vasilache, Ion Cristinoiu, Marius Ţeicu sau Dinu Giurgiu. Pe lângă dirijorul Sile Dinicu, Gina Pătraşcu a colaborat în decursul carierei muzicale şi cu mari orchestre de muzică populară şi de petrecere, cu melodii cântate de plăcere şi interpretate de asemenea foarte bine. Dintre aceste orchestre amintim cele conduse de dirijori ca: Nicolae Botgros, Paraschiv Oprea, Ion Albeşteanu sau Ionel Budişteanu.
Peste tot unde a fost şi a cântat, inclusiv acum, în Germania, unde este stabilită în localitatea Gummersbach, la circa 40 de kilometri de Koln, oraş în care este director artistic al Asociaţiei Culturale „România” (soţul de-acum al artistei fiind directorul asociaţiei, un român stabilit în Germania de zeci de ani), Gina Pătraşcu a vorbit întotdeauna frumos de Valea Jiului, de Petroşani şi de Petrila „oraşul adolescenţei şi primei iubiri care nu se uită niciodată”, de oamenii de aici, de zona montană extraordinară şi de minunatele peisaje şi locuri. Imaginea Petrilei a fost reflectată în mai multe rânduri în mod public în Germania şi nu numai, artista fiind poate unul dintre cei mai buni ambasadori ai Văii Jiului, chiar dacă acţiunile dumneaei nu sunt „trâmbiţate”.
Mai trebuie spus că prima căsătorie a artistei (timp de 25 de ani) a fost legată de marele actor de comedie Horia Şerbănescu, naşă de cununie fiind nimeni alta decât cunoscuta cântăreaţă de muzică populară din vestul Văii Jiului, Elena Merişoreanu. La câţiva ani după moartea actorului, artista l-a cunoscut pe actualul soţ, cu care s-a stabilit, cum spuneam, în Germania, din anul 1999.
Artista are o fată din prima căsătorie, Ilinca, de 24 de ani, care studiază actualmente la o universitate din Berlin.

Surpriza fratelui
Cum nu cunoaştem un cântăreţ de muzică uşoară născut în Valea Jiului, care să aibă un palmares mai bogat decât Gina Pătraşcu, ea rămâne, momentan, cel mai tare produs al Şcolii Populare de Artă din Petroşani pe acest segment muzical, un palmares cam greu de atins şi în viitor de altcineva.
De aceea, credem şi noi că decizia luată de consilierii locali petrileni, la care a subscris şi primarul Ilie Păducel, este una înţeleaptă. Să sperăm ca în acest an, la frumoasa şi rotunda vârstă de 60 de ani, să o putem vedea pe Gina Pătraşcu primindu-şi titlul într-un cadru festiv la Petrila.
„Am vrut să-i fac o surpriză la împlinirea celor 60 de ani, pentru că am considerat că merită acest titlu cu prisosin­ţă. Ea nu ştie încă, dar va afla când o voi anunţa şi va citi şi din presă, şi ştiu că va fi foarte emoţionată. Le mulţu­mesc domnului primar şi consiliului local că au primit pozi­tiv propunerea mea”, ne-a declarat după şedin­ţă fratele artistei, Claudiu Mârlogeanu.

de Corneliu BRAN

Sursa:zvj.ro

Comenteaza

Comenteaza