Consiliul local cu două şedinţe într-o singură zi. Consilierii liberali de la Petrila, dirijaţi de primar, au încercat să substituie întregul for legislativ

220

Consiliul Local de la Petrila funcționează după legi proprii, primarul și juriștii administrației locale fiind cei care dau tonul bâlbâielilor legislative. O ședință suspendată luni, declarată închisă din lipsa cvorumului după cum spun unii dintre cei prezenți, a fost reluată la câteva zeci de minute distanță, după ce juriștii s-au lămurit că totuși, ordinea de zi a fost votată conform legii, iar ședința de consiliu este una statutară. La cea de-a doua ședință de consiliu, după cum spun unii dintre aleși, au fost sunați și chemați să participe doar cei care sprijineau proiectele de hotărâre. Atât de pe ordinea de zi, cât și cele suplimentare.

Introducerea “peste ordinea de zi” a încă două proiecte de hotărâre a generat, luni, la Petrila, nemulțumirea unora dintre consilierii locali care de mai multe luni îi spun primarului să nu mai introducă proiecte suplimentare peste cele pe care le-au primit spre studiere. Aleșii locali spun că e vorba în special de proiecte care necesită bani și care trebuie ”să treacă repede pentru a nu fi studiate”.

Așa se face că la Petrila unii aprobă ordinea de zi, și alții votează proiectele. Luni, la momentul votului asupra ordinii de zi, în sala de ședințe au fost prezenți 13 consilieri – doi PSD, trei independenți, și 8 PNL. Doar opt dintre aceștia au votat ordinea de zi, motiv pentru care, atât primarul, potrivit consilierilor locali, a spus că ședința nu are cvorum și se suspendă. Așa că aleșii locali au plecat, inclusiv reprezentanții liberalilor.

Surpriză însă. După câteva zeci de minute, o parte dintre consilierii locali, cei PNL, în special, au fost sunați să revină în sala de ședințe pentru că, totuși, ordinea de zi a trecut – cu votul majorității consilierilor prezenți- și ședința e statutară. Așa că, la ”actul doi” din ședința de consiliu, adică la cea de-a două şedinţă, au participat cei opt consilieri PNL, viceprimarul Vasilică Jurca, și noul consilier PNL Cristian Buium, care de luni (din cea de-a doua şedinţă- n.r.) a fost validat în locul Danielei Vișănescu.

Cei absenți de la ”apelul” primarului, consilierii independenți, spun că ședința este una ilegală.

”Nu a fost votată ordinea de zi pentru că a adus încă două proiecte peste ordinea de zi, deși am sesizat de nenumărate ori acest lucru. Știu că s-a ținut ședința în continuare, dar nu e statutară. Sunt sigur că nu au fost 10, fiindcă ceilalți consilieri au fost plecați toți. În momentul în care o ședință extraordinară se votează ordinea de zi și se spune clari de juriști, de președintele de ședință, de primar, de viceprimar, că nu s-a votat, nu a fost statutară, nu avea cum după ce am plecat noi să o treacă peste masă sau să o să o dea pe după gard și să o facă statutară”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Florin Țurcaș, consilieri independent.

De aceeași părere este și Doru Bontă, un alt consilier local independent. Și acesta recunoaște că nemulțumirea a plecat  de la proiectele suplimentare ordinii de zi.

”Peste ordinea de zi a venit cu niște proiecte care nu erau în regulă și aceasta a fost problema. Tot timpul așa se face. Ni se dă un material, e altceva pe ordinea de zi. Nu a fost cvorum destul, dar am înţeles că s-a ținut ședința ulterior. Din punctul meu de vedere, au mai făcut minuni de genul acesta. Trebuiau 10 voturi pentru ordinea de zi și au fost doar opt voturi. Nici eu și nici colegii mei nu am mai fost chemați la ședință. Dar tot cam așa se întâmplă”, a declarat Doru Boantă.

Alesul local susține că sunt consilieri locali care sunt dispuși să facă ilegalități, însă el nu se înscrie în această categorie.

”Când e un proiect tot timpul am fost de acord, dar ilegalități nu. Apar peste ordinea de zi cu tot felul de minuni care să treacă așa la repezeală, să nu vadă nimeni. Un proiect trebuie analizat un pic, nu pe moment atunci ți-l pune în față și se și ridică mâna”, a completat Doru Boantă.

Doru Ghiura, un alt consilier local independent, povestește aceeași istorie cu proiectele suplimentare și voturile insuficiente pentru aprobarea ordinii de zi.

”Am refuzat să votăm ordinea de zi. Am auzit de la colegi că s-a ținut ședința, dar am înțeles că se va face contestație. Nu am fost chemați la ședință pentru că nu eram de acord cu celelalte proiecte de pe ordinea de zi. Ședința s-a închis, pur și simplu, primarul a spus că s-a terminat ședința”, a completat Doru Ghiura.

De partea cealaltă, primarul Ilie Păducel, spune că nu s-a întâmplat nimic și că totul s-a desfășurat legal.

”Nu a fost nici amânată, nici suspendată. Am convocat ședința extraordinară a consiliului local, au fost prezenți 12 consilieri, am aprobat ordinea de zi și pe urmă trei consilieri s-au retras și am continuat ședința cu 9 consilieri, l-am validat și pe al 10-lea și ne-am văzut de treabă”, a declarat primarul Ilie Păducel.

Edilul spune că nu a spus nimeni că ședința e suspendată, încheiată.

”Dumnealor (n.r.) au plecat”, a spus primarul.

Păducel a recunoscut într-un final că aleșii locali au fost sunați să revină la ședință.

”Erau în curte consilierii și am ținut ședința pentru că au plecat prima dată cei trei, au spus că ei nu votează cu proiecte peste ordinea de zi. S-au supărat un pic domnii consilieri, dar am ținut ședința de consiliu local, pentru că erau probleme destul de importante”, a mai spus primarul Ilie Păducel.

Nu este pentru prima dată când ședințele de consiliu de la Petrila se țin ca la piață, consilierii și executivul neajungând la un consens. Nici lupta dintre PNL și PSD nu a adus nimic bun petrilenilor, războiul politic fiind unul în detrimentul petrilenilor.

Și la finele lunii trecute, la momentul ședinței în care trebuia votat bugetul local, primarul a fost acuzat că discută anumite proiecte doar cu consilierii care îi sunt favorabili.

Revenim cu detalii.

Mihaela Mihai

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza