Consiliul Local Şedinţă scurtă, dar destul de încinsă

301
Şedinţa de Consiliu Local Petrila desfăşurată ieri n-a fost lungă, dar a început tensionat din cauza celor care trebuie să predea dosarul cu proiectele de hotărâri şi ordinea de zi consilierilor locali, dar şi a unui protest spontan. Pe ordinea de zi s-au aflat 18 proiecte, dintre care unul a fost respins şi trei au fost retrase de primarul Ilie Păducel.
Miting… spontan 
Şedinţa de consiliu local a debutat cu un miting spontan susţinut în faţa casei de cultură din Petrila de către un grup de 15-20 de femei. Când am ajuns acolo, cu vreo 10 minute înainte de şedinţă, deci undeva pe la orele 12:50, doamnele respective nu mai strigau nimic, dar erau într-o discuţie cu mai mulţi reprezentanţi ai Jandarmeriei şi Poliţiei oraşului Petrila, printre care şi comandantul Ovidiu Zaharie. Aceştia le-au cerut respectuos doamnelor să meargă spre casele lor deoarece mitingul este neautori­zat.
Am întrebat şi noi despre ce este vorba. Un reprezentant al poliţiei locale s-a făcut mic, mic de tot şi ne-a spus că nu ştie despre ce este vorba. Însă, una dintre protestare ne-a lămurit imediat.
„Ne-au minţit că azi ne dau banii, la orele 11:00, câte 5 milioane de lei, şi azi ne-au trimis la plimbare, ba ne-au mai făcut şi tâmpite!”. „Cine v-a minţit şi cine v-a făcut tâmpite?”, am întrebat. „Trebuia să primim banii pentru cursurile de agent de curăţenie. E un program derulat prin Protecţia Copilului, cu domnul Sorin de la Deva şi cu o asocia­ţie de romi. Au zis că azi ne dau banii şi nu i-au mai dat, ba ne-au făcut tâmpiţi”, ne-a spus supărată femeia. O alta a intervenit: „Apoi au zis că ne dau banii după Paşti. Putem să murim de foame cu ăştia, îşi bat doar joc de noi, nu respectă ce spun, nu respectă nimic, nişte oameni de nimic!”.
Până la urmă, femeile au plecat spre familii şi casele lor, dar cu inima îndoită şi supărate că vor rămâne fără bani de sărbători.
Referitor la acest protest îndreptăţit, primarul Ilie Păducel ne-a declarat: „Am discutat cu doamnele respective, care au făcut un curs de calificare în meseria de îngrijitor. Nu am ştiut de situaţia respectivă. Dimineaţă la prima oră o să iau legătura cu cei de la Protecţia copilului de la Deva. Am înţeles că între Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Asociaţia Romilor din judeţul Hunedoara există o asociere, inclusiv pentru organizarea unor cursuri de calificare plătite. Cetăţenii nu cer altceva decât să li se dea banii pentru aceste cursuri, ei făcând şi practică în oraş la o societate”.
3 PC contra
Aceştia au cam încurcat de data aceasta „borcanele” (a se citi proiectele), dându-le astfel apă la moară consilierilor PC – Ion Temneanu, Florin Ţurcaş şi Doru Daniel Boantă – care au făcut opoziţie la orice proiect aflat peste ordinea de zi, cei trei abţinându-se când acestea au fost supuse la vot.
Parţial, cei trei consilieri au dreptate, nu se poate ca primarul să aibă o altă ordine de zi decât consilierii locali, numerotarea proiectelor fiind trecută alandala. Pentru aceasta primarul Ilie Păducel şi-a cerut scuze în şedinţă în numele administraţiei locale, mustrându-i pe funcţionarii care au întocmit proiectele şi dosarele.
14 votate
Pe ordinea de zi s-au aflat iniţial zece proiecte, la care au mai fost adăugate opt suplimentare. Din cele 18 proiecte, 3 au fost retrase de primar înainte de şedinţă. Din cele 15 proiecte rămase pe ordinea de zi, unul singur n-a trecut. Este vorba de proiectul care-l viza pe fostul consilier local Gheorghe Boantă, care deşi a cerut acordul de la locatarii scării pentru modificările ce urmează să fie aduse zonei unde are spaţiul comercial al afacerii dumi­sale, nu a primit acordul consiliului local; opt consilieri s-au abţinut şi doar şase au votat „pentru”. Consilierii PC au motivat că s-au abţinut deoarece în dosarul de şedinţă pe care l-au primit nu există proiectul. Chiar dacă au fost lămuriţi de către consilierul juridic al consiliului local, domnişoara Sirop, că proiectul s-a aflat în dosarul şedinţei trecute, când a fost retras de pe ordinea de zi de către primar, cei trei consilieri au ţinut-o pe a lor. Supărat şi vizibil afectat, profesorul Boantă a părăsit sala de şedinţe, argumentele sale de bun-simţ (că plăteşte taxele la zi şi tot ce ţine de fiscalitate) nefiind luate în calcul de mai bine de jumătate din consilierii prezenţi.

de Corneliu BRAN

Comenteaza

Comenteaza