Containere pline, cetățeni revoltați, oficiali care pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta

213

Estul Văii Jiului e din ce în ce mai mizerabil, iar responsabilitatea este pasată dintr-o parte în alta. Deși taxele pe gunoi sunt în vigoare, containerele mustesc de resturi.

Petrila a fost, timp de câteva zile, tărâmul gunoaielor. Locuitorii au imortalizat situația, prinzând în fotografii containerele arhipline și lipsa de reacție a autorităților care percep impozite pentru colectarea gunoaielor.

Situația, una demnă de o localitate din îndepărtata Africă, este explicată în mod diferit de reprezentanții municipalității și cei ai firmei care se administrează platforma temporară de depozitare a deșeurilor, construită cu circa 500 mii lei de Consiliul Județean Hunedoara la Petroșani.

”Pregotermului, societatea care administrează platforma de la Petroșani i s-au stricat utilajele cu care împing gunoaiele, așa că de joia trecută nu am fost lăsați să depunem deșeurile acolo. Nu am avut unde să le depunem, așa că nu le-am colectat, pentru că am avut compactoarele pline”, spun reprezentanți ai administrației locale de la Petrila.

De partea cealaltă, directorul Pregoterm, Marius Danci, afirmă că responsabilitatea pentru curățenia în orașe aparține exclusiv operatorilor din localitățile respective.

”Vineri a fost o defecțiune, sâmbătă și duminică nu s-a lucrat, iar luni la prima oră când am fost acolo activitatea fusese reluată”, a declarat Marius Danci.

Directorul Pregoterm mai spune că defecțiunea a apărut la utilajul de încărcare, din cauza unei bucăți de fier rămasă între gunoaiele aduse la platforma temporară de depozitare a deșeurilor.

”Defecțiunea a survenit din cauza modului în care se face colectarea, a deșeurilor neselectate. În mod normal un obiect de fier nu are ce să caute printre deșeurile care ajung la deponeu. La Petrila, gestionarea serviciului de colectare a deșeurilor este un pic… na…”, a mai spus Danci.

Problema deșeurilor de la Petrila a fost criticată de petrilenii nemulțumiți de containerele arhipline dintre blocuri și mizeriile de pe lângă acestea.

Deși județul Hunedoara ar fi trebuit să dispună de un deponeu ecologic la care să fie depozitate deșeurile menajere, acesta nu este încă gata, licitațiile pentru desemnarea operatorilor pe cele patru zone în care a fost împărțit județul, dar și al celui care va deservi deponeul fiind întârziate extrem de mult. Tocmai din cauza acestor întârzieri, Consiliul Județean Hunedoara a decis construirea la Petroșani a unei platforme temporare de stocare a deșeurilor. Pentru asta s-au dat undeva la circa 500 mii lei, după ce în deponeul ecologi de la Bârcea s-au investit circa 60 de milioane de euro, fonduri europene.

De circa jumătate de an, gunoaiele din Valea Jiului au fost purtate la Horezu, tocmai ca rezultat al neimplementării Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor.

Mihaela MIHAI

Foto: Facebook

 

Comenteaza

Comenteaza