Conurbația Văii Jiului, promisiunea de campanie care acum așteaptă viziunea noului Guvern

295

Unificarea Văii Jiului într-o structură administrativă care să-i permită atragerea de fonduri europene pe proiecte mari rămâne la stadiul de intenție, deși în vara anului trecut soluția era privită ca una salvatoare pentru această zonă.

De la momentul ”dezbaterilor” primarii din Valea Jiului, alături de conducerea CJ Hunedoara, nu au mai făcut nimic concret pentru a „pune pe picioare” ADI Conurbație Valea Jiului. Mai mult, acum, odată cu schimbarea Guvernului, edilii din Vale trebuie să aștepte să vadă care este strategia administrativă a noului executiv.

 

La nivel declarativ primarii din Valea Jiului au spus că sunt de acord cu o conurbație care ar permite astfel atragerea de fonduri europene importante pentru proiecte menite să dezvolte această zonă. Faptic, lucrurile au rămas la stadiul întocmirii statutului. Nu pentru conurbație, ci pentru o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară care să ajute la atragerea mai ușoară a banilor europeni până la constituirea conurbației.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi recunoaște că nu s-a mai mișcat nimic în vederea înființării ADI Conurbație Valea Jiului.

”De murit nu a murit ideea… Toată lumea spune că vrea. Pe legislația actuală e greu de constituit conurbația, ar trebui organizate referendumuri. În aceste condiții, accesarea fondurilor europene pe ADI Conrubație – care să aibă atribute serioase și finanțarea necesară-  ar fi mult mai simplu”, a spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Potrivit edilului din Petroșani, se așteaptă acum viziunea noului Guvern în ceea ce privește strategia de dezvoltare locală.

 

Prima dată s-a vorbit despre o conurbație la nivelul Văii Jiului în vara anului trecut. Lunile s-au scurs, edilii s-au făcut că vor, la început o ADI Conurbație. S-au blocat în statut, pentru că doreau să se asigure că fiecare va avea dreptul la conducerea asociației.

Edilii din Valea Jiului au cerut ca în actul constitutiv să fie trecut clar, negru pe alb, că hotărârile în cadrul ADI vor fi luate în consens și nicio localitate nu va avea o influență mai mare. Conducerea ADI Conurbație ar urma să fie asigurată, prin  rotație, de toți cei 6 primari din Valea Jiului, fiecare urmând să conducă asociația timp de jumătate de an.

În trecutul nu îndepărtat s-a mai încercat o unificare a Văii Jiului. Aceasta nu s-a înfăptuit, după cum recunosc chiar edilii, din cauza orgoliilor.

În septembrie anul trecut, la Țebea, președintele PSD, Liviu Dragnea, recunoștea că nu a finalizat strategia pentru Valea Jiului, deși o promitea de la finele anului 2014, susținând că aceasta va fi prezentată, fără însă a oferi un termen concret.

”O să o prezentăm. Acuma într-adevăr pot să spun că sunt mulțumit că față de perioada trecută când am vorbit și când au fost câteva idei, din păcate colegii noștri care trebuiau să le umple de substanță și de obiective pragmatice și foarte clare nu au făcut-o. Acum Valea Jiului, ca și încă vreo câteva zone din România, cu probleme serioase, vor avea clar în programul nostru de guvernare, nu numai ideile, nu numai dorințele, ci și efectiv acțiuni care vor fi întreprinse și vorbim de un pachet de acțiuni care vor face din Valea Jiului o zonă în care oamenii să-și găsească locuri de muncă bine plătite, o zonă care să devină și atractivă din punct de vedere turistic”, spunea Liviu Dragnea.

Actualul președinte al Camerei Deputaților, mai susținea că social-democrații au început să lucreze serios la acest program.

”Le-am cerut și colegilor mei să se implice. (…)  un program care să aibă doi piloni serioși și anume păstrarea mineritului și eficientizarea lui atât cât permite tehnologia actuală, tehnologia existentă în lume și regândirea sistemului energetic național. Noi nu suntem de acord cu dispariția acestei surse de energie reprezentată de cărbune. A doua componentă la care lucrează o parte dintre colegii noștri, dar mai avem nevoie și de alți specialiști, la dezvoltarea infrastructurii în această zonă, a infrastructurii care leagă această zonă de zonele limitrofe pentru a crea două lucruri: pe de o parte o rețea de posibilități de a face alte afaceri plecând de la mici meșteșuguri care au dispărut și au căutare și până la afaceri mai mijlocii, mai mari. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii care să folosească potențialul turistic uriaș al acestei zone”, Liviu Dragnea, mai 2016

Președintele PSD  a reiterat din nou că drumul spre Herculane, cunoscut ca și drumul lui Băsescu, face parte din strategia PSD.

Liderul PSD a mai precizat că strategia pentru Valea Jiului va cuprinde și idei ale lui Vasile Dîncu, vicepremierul din guvernul tehnocrat.

”Ar tebui să cuprindă și sigur va cuprinde pentru că și ideile prezentate fac parte din  strategia de dezvoltare teritorială care se regăsește la Ministerul Dezvoltării și pe care am lăsat-o eu acolo. Domnul Dîncu este unul dintre miniștri pe care îi apreciez eu foarte mult, un om cu viziune sănătoasă și apropiat de oameni. S-ar putea să fie chiar singurul din Guvern”, a completat Liviu Dragnea.

Acum, cu PSD din nou la guvernare, Valea Jiului așteaptă planul de dezvoltare teritorială. Fostul Guvern a deschis la Petroșani un birou al unei unității guvernamentale de asistență tehnică pentru proiecte europene. Rămâne de văzut dacă biroul cu pricina, mai mult închis, va funcționa în Valea Jiului.

 

 

 

Mihaela MIHAI 

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza