Copiii de la Petrila încearcă să-i învețe pe adulți să devină eco

103

Schimbarea atitudinii celor mari în privința protejării mediului poate fi determinată de copii. O paradă a primăverii eco, pusă în scenă de copii de școală generală și grădiniță, îi apropie pe copii și părinți. Reprezintă totodată prilejul învățării colectării selective.

 Deșeuri reciclate

Deșeurile trebuie și ele manevrate într-un anumit fel. Nu trebuie aruncate la întâmplare ci trebuie selectate. Acesta este mesajul transmis prin parada primăverii la care au participat elevi din Petrila și Baru.

”Facem o serbare cu tema primăvara care spune că putem fi frumoși și să recilclăm deșeuri în același timp”, spune Andreea Iacob, elevă.

”Mediul trebuie protejat și acest proiect vrea să sensibilizeze comunitatea locală privitor la deșeuri. Deșeurile, spun copiii, nu sunt gunoaie, ele își au locul lor și numele lor și așa cum zic cei mici, plasticul vrea să doarmă cu plasticul hârtia vrea să doarmă cu hârtia pentru că ele vor să capete o nouă viață după moarte”, afirmă Liliana Gheban, consilier educativ Școala Gimnazială ID Sîrbu Petrila.

Copiii sunt însă cei mai implicați. O recunosc chiar adulții.

”Școala gimnazială Petros face parte din mare comunitate a eco-școlilor din România și străinătate. Și noi învățăm copiii că respectul față de natură nu ia vacanță niciodată. Copiii cred că sunt mai implicați decât adulții. Este dureros că spun treaba asta, dar nu numai copiii, și comunitatea ne ajută foarte mult în frunte cu primarul nostru. Sunt foarte implicați și atunci cumva aproape că ei ne trag după ei cu astfel de activități, întotdeauna spun prezent”, susține și Claudia Chirilă, consilier educativ Școala Gimnazială Petros.

Tot copiii sunt și cei care pot schimba comportamente, prin puterea exemplului.

”În fiecare zi sau cât de mult pot, când ies pe afară mereu am la mie câte o mănușă sau câte un săculeț și iau cât de multe gunoaie de pe jos pot și le duc la coșuri speciale de reciclare și sortare. Adulții pot fi învățați, dar trebuie și să le pese”, spune o adolescentă.

Consilierul educativ al Școlii Gimnaziale ID Sîrbu Petrila susține că rezultatele acestor acțiuni ale elevilor au rezultate și în comunitate. Copiii sesizează anumite aspecte primăriei, după care și acționează. Mesajele transmise comunității prin scenetele din cadrul paradei primăverii sunt unele puternice, pe care adulții ar trebui să le înțeleagă.

 

Comenteaza

Comenteaza