Cozma cere audierea lui Traian Băsescu și Emil Constantinescu în dosarul mineriadei din 1990

289

 Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, susține că  a solicitat procurorilor militari audierea foștilor președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu în dosarul mineriadei din 1990.

Audiat timp de mai multe ore în dosarul în care e acuzat de infracțiuni contra umanității, Cozma cere audierea în dosar a foștilor șefi de stat. În același dosar, Ion Iliescu, și el fost președinte al României, este deja acuzat de infracțiuni contra umanității.

“Aștept ca Ion Iliescu să plătească pentru toate crimele pe care le-a făcut, în 1989, în 1990, în Piața Universității, în 1991 în Piața Guvernului, împreună cu Petre Roman. Să vă spun o surpriză. Prin intervenția mea, va fi chemat și președintele Emil Constantinescu. S-au acceptat probele mele că, în toată această perioadă, președinți de țară au jurat pe Biblie că vor respecta drepturile fundamentale ale cetățenilor, că vor face o justiție corectă. Emil Constantinescu l-a luat pe Petre Roman și l-a pus președintele Senatului. Păi, în loc să îl ancheteze pentru crime, l-a luat și pus mai mare decât era în 1990. Unele din lucrurile întâmplate pe la Universitate au fost sub directa îndrumare a prorectorului Constantinescu. La fel, încă nu mi s-a confirmat, președintele Traian Băsescu va fi chemat și el, pentru că inginerul Mănucu de la Regionala CFR Craiova a decuplat curentul pe Regionala CFR și minerii nu au mai ajuns pe 13, au ajuns pe 14 în București. Mi s-a spus că, deocamdată, din probele pe care le-am spus eu și pe care le au și dânșii (procurorii — n.r.), va fi citat Emil Constantinescu. Mi-aș dori din suflet ca să fie pedepsiți criminalii. Eu am avut în București trei morți și 11 împușcați”, a spus Cozma, citat de Agerpres la ieșirea din sediul Parchetului General.
Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

În dosarul Mineriadei a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru  infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza