Cu dl. prof. Ioan Ponta despre epigramistul Ioan Tilici (III) Un paparazzo care nu ierta nimic din ceea ce leza morala societăţii petrilene

269
Continuăm, azi, dialogul nostalgic despre Petrila interbelică cu profesorul ieşean Ioan Ponta. Copilăria şi adolescenţa tânărului Ponta s-au petrecut, până la plecarea sa la facultate, în comuna din estul Văii Jiului. În episoadele următoare vom detalia care era atmosfera din lumea dascălilor petrileni. „Ce lume, domnule, ce lume…”
Iarba verde petrileană
– Ce înseamnă, din punctul dv. de vedere, „acasă”?
– Eu cred că acasă înseamnă cuibul în care ai deschis ochii şi căldura părinţilor care te-au înconjurat şi ocrotit. Înseamnă mediul social în care ai crescut şi sub ai cărui ochi ai evoluat până la maturitate, rude, cunoscuţi, prieteni, colegi etc. Mai poate însemna şi relieful cu aspectele sale peisagistice care te-au însoţit de când ai deschis ochii şi care ţi s-au fixat în memoria vizuală. Pornind de la această idee, într-o familie, casa este un loc comun, atât al părinţilor cât şi al copiilor. Pentru părinţii mei, casa, timp de 40 de ani, a fost Valea Jiului, unde am locuit. Localităţile Lonea şi Cimpa le-au fost la fel de familiare ca şi Petrila prin faptul că un anumit număr de ani, la începutul carierei lor, au predat la şcolile respective. Petroşaniul le-a fost foarte familiar, deoarece sora cea mare a mamei a fost căsătorită cu şeful gării CFR, Victor Brassat, între anii 1928-1941. Astfel, eu consider că Petrila a fost casa noastră cea adevărată, în care părinţii mei au trăit câţiva ani interbelici şi cei de după război, până la pensionare şi plecarea lor spre Iaşi.
Dragostea de neam şi dragostea de ambe sexe 
– Ca să revenim, acum, la epigramistul nostru, pe cine mai lua în balon, domnule profesor, bunul domn Tilici din Petrila?
– În principiu, pe toată lumea. O epigramă a fost dedicată unui cor din Valea Jiului care se pretindea a fi un cor bărbătesc. Bărbaţii respectivi se autointitulau „Corul Dragoste de Neam”, dar în corul lor se strecuraseră şi câteva coriste.
– Ne-o puteţi reproduce?
– Desigur:
Tot auzeam şi nu credeam
Că ar fi o dragoste de neam.
Dar când văzui că-n cor au şi femei
Mi-am zis: „E dragoste între ei!”
Iubirea între volan şi volane
– Cine a mai căzut victimă sub peniţa necruţătoare a maestrului?
– Inginerul Bădărăru, un cetăţean al Petrilei care se pretindea a fi un om pravoslavnic. Omul era director la mină, era membru în comitetul parohial al Bisericii Ortodoxe din Petrila şi era un om la casa lui, căsătorit. El era alintat de soţie cu diminitivul onomastic Ninel. Soţia sa era ieşeancă şi a plecat acasă pentru câteva zile. Dl. Ninel a profitat, imediat, de cele câteva zile de libertate şi le-a valorificat printr-o plimbare, alături de o frumoasă domnişoară. Cei doi au plecat, cu o limuzină, la Peştera Bolii. Dedicaţia de la ziar detalia, cu lux de amănunte, infidelitatea conjugală. „Un domn pravoslavnic, căsătorit şi alintat de soţie Ninel, situat bine, posesor al unei frumoase limuzine, a fost văzut în miez de vară şi în fapt de seară, mergând cu limuzina la plimbare, având alături de el o duduie bine, ce nu-i aparţine…”
– Acum că avem toate datele acestei chestiuni extraconjugale, care era epigrama d-lui Tilici?
– Iat-o:
Pravoslavnicul Ninel
Procedând după canoane,
Sta cu stânga pe volan
Şi cu dreapta între volane…
Era vorba, desigur, de volanele rochiei acelei dudui. Ceea ce dovedeşte că paparazzi au existat dintotdeauna şi că nu-i nimic nou sub soare.
Mândria sindicatului presei interbelice
– Ce-a mai observat acest paparazzo avant la lettre?
– În Petrila era un medic veterinar care se credea ziarist şi care avea mare nevoie de o patalama care să-i ateste această calitate.
– Lucrurile nu stau diferit, în Vale, nici astăzi după mai bine de trei sferturi de secol…
Dar să revenim la veterinarul care se voia ziarist…
– El i-a pretins, în mod imperativ, lui V. Molin – directorul Presei Oltene din Craiova, să-l înscrie şi pe el în Sindicatul Presei. Iată cum a reacţionat epigramistul Ioan Tilici:
Ascultă… i-a răspuns V. Molin
Să stăm să judecăm puţin.
Ce-ar zice lumea despre mine
De-aş scrii în sindicat „p’orcine”?
de Mihai BARBU

Comenteaza

Comenteaza