Cu o lună înainte de instalarea sezonului rece, Stocurile CEH sunt la limită. Statul se chinuie încă să constituie rezerva națională de huilă 6 octombrie 2015 1 Comment

208

Furnizarea agentului termic în sistem centralizat în Valea Jiului și Deva este pusă încă sub semnul întrebării în condițiile în care stocurile de huilă ale celor două termocentrale din cadrul CEH sunt sub 20 de mii de tone, iar statul nu  a constituit încă rezerva națională de huilă și nici nu a demarat procedurile pentru import.

Termocentralele Mintia și Paroșeni au în silozuri sub 20 de mii de tone de huilă. Potrivit informațiilor GDD, la Termocentrala Paroșeni huila asigura funcționarea pentru circa 4-5 zile. Lipsa echipamentelor și utilajelor din subteran, precum și deficitul de personal și lipsa investițiilor fac imposibilă creșterea producției la minele din cadrul CEH.

Reprezentanții statului spuneau, de circa o lună, că vor să constituie rezerva națională de huilă pentru a se asigura astfel funcționarea ambelor termocentrale din cadrul CEH. Nici la acest moment nu s-au finalizat etapele de întocmire a actelor normative, deși mai e circa o lună până la instalarea sezonului rece, cel puțin în ceea ce privește zona Văii Jiului.

Potrivit informațiilor Gazetei de Dimineață, cei de la Administrația Națională a Rezervelor de stat sunt cei de care depinde constituirea huilei ca rezervă de stat, aceștia lucrând încă la actele normative.

CEH a amânat discuțiile pentru un eventual import de huilă- pentru care oricum nu are banii necesari, tocmai datorită rezervei naționale pe care vrea să o înființeze Guvernul. S-a ajuns însă în luna octombrie, iar stocurile de huilă ale CEH sunt unele minime. Mai mult, importul de huilă este ”o afacere delicată„ în condițiile în care DNA-ul  a intrat pe fir și verifică importurile de huilă din ultimii ani, după ce verificările ANAF au scos la iveală că Mintia a achiziționat huilă de zeci de milioane de euro, dar la Deva au ajuns cantități mai mici și la o valoare calitativă inferioară celei contractate.

La mijlocul lunii trecute, ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara pentru Gazeta de Dimineață, că este nevoie de un import de huilă pentru a asigura cărbunele necesar producerii energiei termice cu care să se încălzească beneficiarii din Valea Jiului și Deva racordați la sistemul centralizat de încălzire.

”Va trebui probabil să facem un import, dacă nu e suficient cât se extrage din Valea Jiului. Trebuie să asigurăm stocul că se întrevede posibilitatea să se producă destul de mult în iarna asta și la Hunedoara și atunci e și păcat să pierdem bani. Pe lângă ce se produce din Vale va trebui să mai aducem și la rezerva de stat ceva”, declara, la acel moment, pentru Gazeta de Dimineață, Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Ministrul Energiei spunea că importul de huilă va fi realizat de Administrația Națională a Rezervelor de Stat. Ce a importat complexul în ultimii ani este verificat de procurorii anticorupție.

”Noi facem hârtiile acum (pentru constituirea rezervei de stat din huilă-n.r). Am avut o discuție săptămâna aceasta și cu Transelectrica și cu cei de la DEN, am solicitat în toată țara să ne dea toate capacitățile de producție disponibile, starea tehnică  în care sunt, tocmai în ideea de a ne asigura din timp că vom fi capabili să producem energie. Nu o să fie o iarnă ușoară. Se anunță secetă și îngheț, exact cum e mai rău. Rezerva de stat se va ocupa de importul de huilă. Nu are rost să se ocupe complexul. Îi omor ( pe cei de la CEH – n.r.) și nici nu pot duce. Ideea e să ajutăm nu să creăm probleme, mai ales că au existat discuții pe anii trecuți cu importul și cu tot felul de scheme”, mai spunea ministrul Gerea.

Iarna se anunță una în care statul român se va baza din nou pe energia electrică produsă de termocentralele pe cărbune, asta în condițiile în care nu a făcut nimic pentru a asigura funcționarea optimă a acestora. Va fi o toamnă secetoasă și o iarnă caracterizată de îngheț. Adică nu vor funcționa hidrocentralele și nici eolienele, iar producătorii de energie electrică pe bază de cărbune se confruntă cu mari dificultăți din cauza deciziilor manageriale proaste și a lipsei de interes manifestată de acționarul majoritar, statul român.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza