Dacă aleşii neamului vor, / Huila Văii Jiului poate fi esenţială pentru strategia energetică a ţării

256
de Corneliu BRAN
Va fi sau nu va fi trecută huila în viitoarea strategie energetică românească? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun toţi cei ce lucrează în mineritul de huilă, şi nu numai. Pe această temă am discutat la finalul săptămânii trecute cu doi dintre reprezentanţii de seamă ai comunităţii locale din Valea Jiului: senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu şi primarul Vulcanului, Gheorghe Ile. 
Proiectul aşteaptă „unda verde” a parlamentarilor
„În urmă cu un an, eu am fost primul care am depus proiectul de lege în Parlamentul României, prin care ceream ca huila românească şi cărbunele în general să fie trecute ca făcând parte din strategia energetică românească. Acum, e campanie electorală şi nu discută nimeni de-adevăratelea de huilă ca necesitate pentru energia ţării. Discutăm noi de acest lucru, pentru că ne interesează zona, cetăţenii din Valea Jiului, deoarece aici trăim, aici avem familiile şi sigur că suntem interesaţi de viitorul mineritului şi de viitorul economic al zonei noastre. Dar pe alţii îi interesează mai puţin, cu atât mai mult într-o perioadă de campanie electorală. Proiectul de lege iniţiat de mine este însă depus la Parlamentul României, se află în vederea Guvernului României şi a ministerului de resort şi sunt sigur că huila noastră va fi trecută în strategia energetică nouă care se prefigurează”, a declarat, pentru ZVJ, senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu. Care speră ca acest proiect să fie discutat şi votat cât mai repede. Deşi a trecut un an de când proiectul a fost depus…
Un ministru de ispravă care ajută Valea Jiului
Tot de la senatorul UNPR am aflat că există un ministru din actualul guvern care dovedeşte că vrea să salveze mineritul şi care mereu este interesat de situaţia Văii Jiului. Să sperăm că aşa este, iar domnul ministru va face, într-adevăr, tot ce ţine de el ca huila românească să intre în proporţie de 7-8% în strategia energetică a ţării, pentru că aceasta ar însemna cu adevărat salvarea mineritului din Valea Jiului.
„Vă comunic şi o chestie inedită, pe care n-am spus-o încă nimănui, dar v-o spun vouă, ca să afle şi cititorii ZVJ: norocul nostru este că la Ministerul Energiei există un ministru tânăr, inteligent, capabil, cu multă experienţă la Comisia Europeană şi la negocierile cu reprezentanţii UE. Acest fapt îmi dă cea mai mare încredere că vom rezolva acest aspect. Niciodată, de când fac politică la nivel naţional, nu am întâlnit un ministru, în zona aceasta a energiei, atât de deschis problemelor Văii Jiului! Şi vă rog să subliniaţi asta, pentru că acest ministru chiar merită, şi n-o spun degeaba, vă rog să mă credeţi! Nu prea îmi place mie să perii pe nimeni, dar acest ministru, Răzvan Nicolescu, chiar e un minis­tru de caracter, cu răbdare, cu minte-n cap, care are acum alături şi o echipă deosebită de buni profesionişti. Dacă nu era omul acesta, nu ştiu ce ne făceam cu pensionarii minieri, cu mineritul în gene­ral, cu Valea Jiului… Păcat că acum e perioadă de campanie şi ce spun ar putea fi interpretat electoral… Dar cu mâna pe inimă le spun cetăţenilor că nu vorbesc acum legat de campania electorală! N-am lăudat pe nimeni aşa de mult niciodată, mai ales public, dar acest ministru merită toate laudele şi toată stima noastră. Şi o să vedeţi că şi în viitorul apropiat dl. ministru Nicolescu va sprijini mineritul românesc. Şi ştiţi de ce? Pentru că e băiat inteligent şi a înţeles repede că energia românească are nevoie şi de huilă şi lignit, are nevoie de un procent stabil de producţie de cărbune autohton, are nevoie de această ramură istorică, indiferent de ce alte alternative energetice au apărut sau apar tot timpul”, a mai precizat senatorul.
Şi primarul Gheorghe Ile
ne-a declarat că susţine necondiţionat proiectul iniţiat de senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu în ceea ce priveşte aportul cărbunelui în viitoarea strategie energetică a ţării, dar şi că este de acord cu profesorul Victor Vaida, care se luptă pentru huila românească, pentru minele de cărbune, aşa cum ar trebui s-o facă toţi din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara.
„Sigur că susţin proiectul senatorului Vochiţoiu şi demersurile profesorului universitar Victor Vaida! Noi, primarii, în urmă cu trei ani, când am fost la Bucureşti, am cerut stringent să fie introdusă huila de Valea Jiului în programul naţional energetic. S-a introdus atunci huila ca prioritară în caz de război, în caz de probleme energetice pe plan naţional, dar acest proiect o va introduce definitiv în viitoarea strategie energetică a ţării, indiferent de situaţie. Acest proiect depus e obligatoriu să fie susţinut de toată Valea Jiului, dar şi de tot judeţul Hunedoara, pentru că mineritul de huilă reprezintă o ramură importantă a regiunii noastre. Obligatoriu, cele 7-8% procente de huilă, de care vorbea dl. profesor Vaida la Petroşani, trebuie introduse în viitoarea strategie energetică. Nu e un procent exagerat, este un procent realist şi vă aduc şi argumente… Uitaţi-vă în străinătate cum încep să redeschidă minele de cărbuni. După 1989, am observat că nemţii s-au unit şi noi ne-am destrămat. După marele cutremur şi acel tsunami din Japonia legat de dezastrul de la centrala nucleară, nemţii vorbesc şi pun în plan, la modul serios, redeschiderea minelor de cărbune, mult mai sigure în faţa dezastrelor naturale, închizând pe rând centralele atomo-electrice, în timp ce noi vorbim încă de închideri de mină şi de eoliene sau centrale atomice! Nu, acum trebuie şi noi să revenim, să ne unim din nou toţi românii, cum au făcut-o nemţii, dar şi să susţinem minele de cărbune existente ca să nu se închidă! Huila există, stăm pe ea cum s-ar zice, doar trebuie s-o scoatem şi s-o transformăm în energie, nu să stăm la mâna vântului, a soarelui, a cutremurelor sau a dezastrelor naturale. Să fim, deci, înţelepţi şi să ne conducem ţara cum trebuie, astfel încât viitorul copiilor noştri să fie asigurat”, ne-a declarat primarul Gheorghe Ile.

 

Comenteaza

Comenteaza