Dacă nu i-a băgat nimeni în seamă. Minerii şi-au adus problemele în curtea CEH

216

Angajaţii de la mina Lonea acuză lipsa echipamentului de exploatare şi de protecţie de la locurile de muncă. Aceştia spun că sunt expuşi pericolelor.

Minerii de la Lonea nu au protestat, vineri, numai din cauza nemulțumirilor legate de contractul colectiv de muncă, ci și din cauza lipsei celor necesare desfășurării activității zilnice. Din cauza acestor lipsuri, cei care lucrează în subteran, sunt în pericol la fiecare șut. Ortacii spun că de doi ani de zile, de când PSD-ul a venit la guvernare, nu s-a schimbat nimic în această ramură a industriei, deși în urmă cu doi ani reprezentanții social democrați hunedoreni au trecut pe la unitățile miniere pentru a le cere votul şi le-au promis investiții.

”Să ne spună nouă domnii PSD-iști, domnul Nicula (senatorul Cosmin Nicula – n.r) și cu domnul Resmeriță (deputatul Cristian Resmeriţă – n.r.), vitejii noștri de parlamentari PSD, când au venit ei în Vale, pe la inteprinderi, să ne spună să-i votăm că ei modifică Legea Pensiilor… Unde e Legea Pensiilor, fraților? Au promis acum doi ani că în șase luni se modifică Legea Pensiilor, că urmează să se modernizeze minele. Nimic… Ne-au mințit. Minele sunt sub orice critică. În abataje nu mai avem materiale. Lucrăm numai cu improvizații, forța de muncă a scăzut, ne duc de nas cu câțiva angajați care nu dau randament, dar ei cărbune cer. Materialele pe care le aduc nu vin la timp, sunt puține și de proastă calitate. Nu mai putem face față, mai ales că media de vârstă e crescută. Minerii sunt într-un pericol iminent în mină. Dacă au de gând să închidă minele să ne spună”, a declarat, vineri, Vasile Păduraru, unul dintre angajații minei Lonea.

Ideile de retehnologizare a minelor au rămas la stadiul de intenție. Lansată la începutul acestui an, licitația pentru modernizarea minelor de huilă nu are nici la acest moment o ofertă preliminară.

”Nu avem piese, nu avem utilaje. Lipsa echipamentului e de ani de zile. Nu a venit nici polonezul, nici chinezul. Viața omului e în pericol, dar cereți numai cărbune. Sape cumpărăm, ciocane cumpărăm, șuruburi cumpărăm, improvizăm, ce ne-a făcut partidul dumneavoastră (PSD-n.r) de când sunteți la guvernare? Dăm la sapă pe rând. Avem patru sape pe frontal și suntem 10. Stăm la rând și dăm cu sapa”, a spus un alt miner.

Așa se face că, în perioadă de criză economică, nimic nu mai este în parametri.

”Banda (banda transportoare din subteran-n.r.)ar trebui să abă 80 de dentimetri, dar are numai 40 de centimetri”, susține un alt miner.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, le-a spus minerilor nemulțumiți că nu știa că situația este așa de gravă.

”Stăm la o masă, vin la Lonea. Începând de luni mă prezint, vin să discut cu dumneavoastră. Vreau să și găsim soluții. Ca să îi ceri cuiva ceva, trebuie să îi dai. În condițiile în care sunt lipsurile acestea mari, sub nicio formă nu poți să-i ceri unui om. Pericolul pe care dumneavoastră îl trăiți din plin îl resimt și eu, pentru că nimeni nu mă iartă dacă, Doamne ferește, se întâmplă o tragedie”, a spus Niculescu.

Alți reprezentanți ai conducerii CEH susțin că la acest moment echipamentele și cele necesare desfășurării activității în subteran ”nu sunt mai puține decât înainte”.

Despre retehnologizarea mineritului din Valea Jiului se vorbește încă din 2012, însă până la acest moment, tot ceea ce au putut face românii, cei din conducerea CEH, au fost să scoată investiția la licitație și să tot amâne procedura. În cursă au rămas doar polonezii, despre care surse ministeriale spuneau că nu vor semna contractul ce ar urma să se realizeze prin credit furnizor.

Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza