Dacă te iei după site-ul Primăriei Petrila, în oraş există două biserici ortodoxe şi două biserici neortodoxe!

282
de Mihai BARBU
Azi e Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Turistul, aterizat ca prin minune în Petrila, ar vrea să meargă la una din bisericile oraşului din estul Văii Jiului. Dacă e un om prost inspirat va intra pe site-ul oficial al Primăriei Petrila pentru a vedea oferta cultelor locale pentru a marca, aşa cum se cuvine, marea sărbătoare creştină.
Ajunge la „Lăcaşuri de cult” şi află că „această categorie conţine 4 fotografii dispuse pe 1 pag (mai jos)”. Continuăm să urmărim, cu interes, pagina cu pricina. O reproducem în întregime pentru că nu ne ia foarte mult din spaţiul tipografic. Deci:
„1. Biserica ortodoxă Petrila (biserica centrală a oraşului, pictată atât în interior cât şi în exterior)
2. Biserica ortodoxă Taia
3. Biserica penticostală
4. Biserica baptistă”.
Pagina „se bucură” de patru fotografii surprinse cu un aparat digital, pe la sfârşitul anului 2005.  Punct. Aţi urmărit pagina oficială intitulată, extrem de pretenţios, „Lăcaşuri de cult” din site-ul Primăriei Petrila.
Cine accesează această pagină rămâne cu impresia bizară că, în Petrila, un oraş cu o populaţie preponderent ortodoxă, lăcaşurile de cult ortodoxe sunt la egalitate cu cele ale cultelor neoprotestante. Două lăcaşuri au ortodocşii, două au şi pocăiţii. Doamne apără şi păzeşte! Sper, din toată inima, ca această pagină să nu fi fost accesată şi de Episcopul nostru, Prea Sfinţitul Gurie. Pentru că, în mod sigur, şi-ar fi schimbat părerea şi despre ortodocşii locului  şi despre momârlanii aflaţi la conducerea primăriei.
Pentru că azi, aşa cum am zis, e o zi de mare sărbătoare se cuvine să fim generoşi. Acesta este motivul pentru care vom oferi, acum, lista completă a bisericilor ortodoxe din oraş. Asta nu înainte de a atrage, respectuos, atenţia celor din subordinea d-lui Păducel şi care se ocupă de acest (nefericit) site că fiecare biserică ortodoxă are un hram. Orice preot ortodox le poate confirma că nu există, pur şi simplu,
„Biserica ortodoxă Petrila” sau „Biserica ortodoxă Taia”. (Mai e o variantă pe care, în zi de sărbătoare creştină, nu trebuie luată în seamă. Dacă cei care s-au ocupat de această pagină l-au consultat doar pe fostul city manager Curtean, un creştin care se închină la unul din lăcaşurile de cult neortodoxe din oraş?)
Deci, transcrieţi, vă rugăm, lista completă cu bisericile ortodoxe din Petrila. E moca:
1. Parohia Petrila I, Hramul „Sf. Mare Mc. Gheorghe“
2. Parohia Petrila II, Hramul „Sfânta Treime“
3. Parohia Petrila Brad, Hramul „Sf. Ierarh Nicolae“
4. Parohia Petrila-Cimpa, Hramul „Schimbarea la Faţă“
5. Parohia Petrila-Jieţ, Hramul „Sf. Ierarh Nicolae“
6. Parohia Petrila Lonea, Hramul „Sf. Mare Mc. Varvara“
7. Parohia Petrila-Poeni, Hramul „Sf. Ierarh Nicolae“
P.S. Am sugerat, anterior, d-lui primar Păducel să-şi pună slujbaşii care se ocupă de site-ul Petrilei să sară gardul ce desparte administraţia locală de Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” ca să se consulte, grabnic, cu un profesor de matematică şi cu unul de română. După cum s-au făcut erorile din site, avem convingerea că s-au întâlnit cu profesorul de matematică. N-avem, însă, nici o dovadă palpabilă că s-ar fi întâlnit şi cu cel de română. Şi, în nici un caz, cu profesorul de religie, părintele Gărgan. Asta ca să nu mai punem la socoteală că în urmă cu doi ani, Primăria Petrila a şi achiziţionat pe bani frumoşi şi un album cu bisericile ortodoxe din Valea Jiului, între care se regăsesc şi cele din Petrila. Album care, în absenţa cunoştinţelor din teren oricum impardonabile, ar fi putut fi folosit cu succes ca sursă de informaţii…

Comenteaza

Comenteaza