Dacian Barna, campion al CSȘ Petroșani la gimnastică aerobică: „Sunt două tipuri de emoții, emoții constructive și emoții care te dărâmă”

285

Performanță și atitudine pozitivă. Sportivul Barna Dacian, în vârstă de 18 ani, din localitatea Petrila, format la CȘS Petroșani, a reușit să urce în doi ani, la lotul României, pe treptele succesului.

Începutul deloc banal, dar promițător

„Am început acum opt ani, nu a fost un început tocmai banal, deoarece aveam probleme cu sănătatea (probleme la inimă) și o vecină care a practicat gimnastică artistică mi-a spus să încerc la gimnastică aerobică și m-a dus la Clubul Școlar Sportiv Petroșani. Aici am fost îndrumat de doamna Iuliana Piscoi și două săptămâni mai târziu am participat la naționale, la București, unde am luat două locuri doi”, a declarat, pentru GDD, Dacian Barna.

A empatizat de la început cu acest sport și a ajuns să facă performanță. Sportivul recunoaște că gimnastica aerobică l-a ajutat, atât în dezvoltarea fizică, cât și în ceea ce privește problemele de sănătate. Și cum atuncicând faci ceea ce îți place rezultatele sunt bune, așa s-a întâmplat și în cazul lui Dacian Barna. Atitudinea, perseverența, dar și dragostea pentru acest sport au făcut ca petrileanul să câștige medalii la toate concursurile la care a participat.

„La toate concursurile la care am participat am ieșit cu fruntea sus, am ocupat cel mai bun loc. Am 42 de medalii în total, dintre care 31 de aur și restul de argint și bronz, dar și 11 cupe. Cea mai recentă medalie este de la Campionatele Mondiale din Mexic, apoi cea de la Campionatele din Columbia, locul II cu aerobic dance și acum trei ani la europene, locul III la perechi”, a afirmat Dacian.20140721_180435 (1)

 

Sursa citată susține că succesul depinde de încrederea pe care o ai în partener. Nu de alta, dar încrederea este cea care conferă siguranța exercițiilor

Alina Radu, partenera lui Dacian de un an de zile, a reușit să se acomodeze repede cu el și să obțină împreună un bine meritat loc șapte în clasamentul de la Mondialele din Mexic, unde nimeni nu se aștepta să treacă nici măcar de calificări.

„Trebuie timp pentru a ne simți, să facem la fel, să gândim la fel să fim doi într-unul. Într-o probă compusă trebuie să ai foarte mare grijă și în pereche trebuie să avem încredere, aceasta este cea mai importantă soluție, pentru că dacă unul dintre noi spune nu pot, celălalt îl motivează și atunci continuă. În acest an nu se aștepta nimeni ca eu și partenera mea să ne calificăm și să ajungem atât de sus în clasament. Suntem foarte mândri”, a precizat gimnastul.

Sportvii trebuie să aibă grijă la ceea ce consumă. Acest lucru îl recunoaște și Dacian, care spune că nu sunt recomandate mâncărurile care îngrașă.

„Un gimnast trebuie să se alimenteze corect, fără fast-food, fără mâncăruri care îngrașă. Deocamdată nu am pe cineva care să se ocupe de alimentația mea, dar sunt obișnuit de la lot și îmi fac acasă diverse mâncăruri sănătoase. Luăm foarte multe vitamine, avem și la lot doctor care ne oferă vitamine în fiecare zi. Avem în cadrul lotului foarte des controale anti-doping care nu ne permit să luăm medicamente”, susține Dacian Barna.

Antrenamentele spre progres, niciodată prea multe, sportivii promovând calitatea nu cantitatea.

„Momentan avem o perioadă de stagnare, de odihnă, dar eu cel puțin încerc să mă mențin, merg cu bicicleta în fiecare zi și fac sală. La lot, facem un antrenament dimineața și unul seara, un antrenament ce durează aproximativ două ore. În apropierea concursului reducem nivelul de dificultate și facem mai mult pe calitate nu cantitate, antrenamentul fiind în acest caz de o oră și ne ajută să ne concentrăm mult mai mult la exercițiu, iar pregătirea fizică lipsește, deoarece corpul trebuie să se relaxeze”, afirmă sportivul.

Fizicul și psihicul contează în mod egal în gimnastică, însă pasiunea și dorința sunt călăuzele celor care practică acest sport. Emoțiile au și ele rolul lor, însă tânărul reușește să le depășească.

10317557_622043454552833_4524879546724473247_o

„Sunt două tipuri de emoții, emoții constructive și emoții care te dărâmă. Am învățat să-mi schimb emoțiile, să le fac să mă ajute în concurs, nu să mă pierd și să clachez. Am și niște mici superstiții, la încheieturi îmi pun tot timpul niște benzi elastice, pentru că mi s-au slăbit încheieturile și nu pot să fac concursul fără ele”, a declarat Dacian.

Performanța din Mexic, emoționantă pentru sportiv.

„La concursuri cel mai frumos este atunci când zeci de mii de oameni te aplaudă și tu ești cel mai mândru că reprezinți România. Acum în Mexic am câștigat cu echipa locul II, cu aerobic dance locul IV și cu perechea locul VII. Pe mine mă reprezintă cel mai mult proba de individual la care în acest an sper să ajung cât mai sus, dar și celelalte probe contează pentru că te ridică”, spune gimnastul.

Dacian este component al lotului României de cinci ani. A început de la juniori, iar de doi ani reprezintă România în echipa de seniori.

Sportivul a terminat liceul, iar pe viitor vrea să urmeze o facultate de sport.

„Obiecivele de viitor sunt intrarea la o facultate bună, vreau să merg la Constanța la Facultatea de Sport. Acum mă pregătesc pentru următorul concurs internațional ce va avea loc în Azerbaijan, un concurs pentru sporturile neolimpice, unde sper să fiu cât mai sus. Urmează apoi un concurs în Bulgaria, unde va fi un open care este important”, a precizat Barna Dacian.

Gimnastul vrea să se transfere la un club mai mare precum Farul Constanța, deoarece consideră că este un club pentru sportivii care trec la un alt nivel de pregătire.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza