Datoriile CEH către SNÎMVJ s-au redus cu circa 5 milioane

250

Restanțele Complexului Energetic Hunedoara către societatea formată din minele neviabile s-au redus cu circa cinci milioane de lei, scăzând astfel de la 50 milioane la 45 de milioane de lei.

Conducerea SNÎMVJ spune că luna trecută complexul hunedorean a făcut plăți de aproximativ șapte milioane de lei, iar luna aceasta a virat deja banii necesari pentru salariile celor de la minele neviabile.

”Datoriile s-au redus. Pot spune că luna trecută și luna aceasta s-a simțit o îmbunătățire a plăților care au venit dinspre complex”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Potrivit acestuia restanțele CEH au scăzut cu circa cinci milioane ajungând la un total de aproximativ 45 milioane de lei.

Luna trecută, SNÎMVJ, a obținut în instanță o ordonanță de plată de peste 15 milioane de lei, minele neviabile având și alte ordonanțe de plată aferente facturilor neachitate, dar și penalizărilor datorate.

”Admite cererea de ordonanţă de plată formulată de către creditoarea Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, împotriva debitoarei Complexul Energetic Hunedoara SA şi în consecinţă: Ordonă debitoarei să plătescă creditoarei suma de 15.044.734,31 lei reprezentând contravaloare facturi fiscale în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei ordonanţe”, se arată în decizia Tribunalului Hunedoara.

Conducerea SNÎMVJ spune că acea sentință nu e definitivă și că oricum nu va executa silit CEH-ul.

”Nu rezolvăm nimic dacă punem sechestru pe conturi și ne blocăm amândouă societățile. Dacă nu rezolvăm noi problemele, nu le rezolvă nimeni„, a mai spus Anghel.

Cu toate acestea, apropiații industriei miniere, cei care au dezvoltat imperii pe spatele minerilor au recuperat – prin executare silită – sumele datorate de structura hunedoreană. După ce Coltescu, șeful Agroaliment a luat banii din contul CEH, acum a venit rândul fostului prefect de Hunedoara, Aurel Serafinceanu să facă același lucru.

Numai pentru huila achiziționată de la minele neviabile, Complexul Energetic Hunedoara are datorii de circa 45 milioane de lei.

CEH-ul a luat, pe mandatele directorilor PSD, huilă de la minele neviabile însă plățile nu au acoperit niciodată valoarea întreagă a facturilor. În aceste condiții datoriile CEH către SNÎMVJ au crescut vertiginos și același lucru se întâmplă acum cu penalitățile pe care minele neviabile sunt obligate să le ceară. Așa se face că pe lângă cele circa 45 de milioane de lei pe care le are de plătit pentru huila achiziționată de la minele neviabile, Complexul Energetic Hunedoara mai este nevoit să achite și penalități care ajung la circa 3,5 milioane de lei.

Situația economico-financiară de la acest moment nu permite complexului să facă plăți prea multe. În atare condiții, nici facturile către SNÎMVJ nu pot fi achitate.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de circa 900 milioane de lei. Numai către stat datoriile depășeau, la finele lunii martie, 300 de milioane de lei.

Statul a aprobat, pentru complexul hunedorean, un ajutor de salvare, însă banii nu vor putea fi folosiți decât pentru sectorul energetic, în special pentru achiziționarea certificatelor de carbon necesare funcționării termocentralelor și pentru continuarea investiției în instalația de desulfurare de la Paroșeni, precum și pentru reparații la grupurile de la cele două termocentrale.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza