De ce nu mai vor tinerii sã fie mineri?

458

Numãrul tinerilor care s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor de mineri la mina Vulcan a fost insuficient, fatã de numãrul posturilor scoase la concurs. Asta reiese dintr-un comunicat remis presei de conducerea Complexului Energetic Hunedoara care a prelungit putin termenul de depunere al dosarelor, în speranta cã vor veni si alti concurenti. Sindicatele, care nu au fost deloc consultate, sustin acum cã modalitatea de organizare a concursului este improprie, ca si conditiile impuse celor ce si-au depus dosarele, pentru cã li se cere sã fie calificati ca mineri, electricieni sau lãcãtusi, în conditiile în care nici liceele nu prea mai scot astfel de meserii.

„Sindicatul Muntele nu a fost consultat deloc în ce priveste modalitatea si regulamentul pe baza cãrora se fac acum angajãri. Din punctul nostru de vedere, este o abordare gresitã a companiei, aceea de a le cere celor care vor sã se angajeze studii pe anumite meserii, de subteran. Si atunci este firesc cã acest criteriu a diminuat foarte mult numãrul celor înscrisi, iar, pe de altã parte, este si un semnal cã poate, activitatea din cadrul CEH nu mai prezintã atât de mult interes pentru potentiala fortã de muncã din Valea Jiului”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Doar 25 de tineri s-au înscris ca sã fie mineri, desi sunt 44 de locuri, iar pentru cele 20 de posturi de electricieni scoase la concurs s-au înscris 52 de candidati, în timp ce pentru cele 36 de posturi de lãcãtusi s-au înscris 55 de candidati. Concursul are loc în 7 aprilie si nu va fi ca pânã acum cu probã de lopãtare, ci unul ce le testeazã cunostintele teoretice, iar sindicalistii spun cã vor avea totusi un reprezentant în comisia de evaluare.

„Noi îl vom desemna pe presedintele departamentului de la Mina Vulcan, domnul Calimandruc Dumitru. El va fi reprezentantul nostru în aceastã comisie. Eu cred cã era bunã, însã, o variantã, având în vedere zona în care ne aflãm, în care sã nu fie îngrãditi cei tineri si care voiau sã munceascã la CEH. Angajarea de muncitori necalificati ar aduce si un beneficiu, pentru cã, sã nu uitãm cã acum, dacã vom face aceste angajãri, oamenii sunt calificati si pot fi încadrati ca necalificati în primã fazã si asta înseamnã si un salariu mai mare si s-ar putea sã avem surpriza ca aportul si randamentul celor angajati sã nu fie cel scontat”, a conchis presedintele sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Diana Mitrache

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza