De Noaptea Muzeelor la Petrila am constatat că a dispărut bila dintr-un monument semnat Ladislau Schmidt

292
de Mihai BARBU

 Opera cu pricina se află chiar în buricul târgului!

Într-un mică zonă verde amplasată, azi, între un bloc de patru etaje, un bar cu nume englezesc (care, odată, era destul de faimos în Petrila) şi fosta „Luana Electronics” există un monument semnat de artistul local Ladislau Schmidt.
Amplasarea monumentului în acel loc, înainte de 1989, era legată de existenţa, în apropiere, a unei galerii de artă, situată la parterul comercial al unui bloc de pe strada Republicii.
După Revoluţie, galeria de artă a dispărut şi a mai rămas, în zonă, doar această statuie abstractă, de inspiraţie modernă, ridicată de artistul amator L. Schmidt. Statuia constă din două forme prelungi, una mai mică şi una mai mare, ce plecau de la nivelul solului şi care se uneau, delicat, printr-o sferă. Această piesă este, astăzi, obiectul lipsă din „inventarul” operei schmidtiene. În locul rămas liber a mai rămas doar o bucată de fier-beton care susţinea, până nu demult, respectiva sferă.
Distinsul critic Dumitru Velea, care i-a dedicat artistului plastic petrilean o consistentă monografie, ar putea fi consultat, cu mare folos, în încercarea oficialităţilor oraşului de a reconstitui monumentul. În monografia sa se află, cu siguranţă, şi fotografia modelului iniţial.
Este păcat că în Noaptea muzeelor, puţinele monumente ale Petrilei nu au fost luminate a giorno. E drept că primăria a pus, în schimb, lângă opera lui Ladislau Schmidt, un anunţ prin care interzicea accesul câinilor, chiar însoţiţi de stăpâni, în acea zonă. Păcat. Mare păcat. Poate unul dintre aceste patrupede ar fi putut lua urma sferei. Şi, poate, ar fi găsit centrul de colectare a fierului vechi unde e foarte posibil să fi fost valorificată. Pentru că am uitat să vă spun, monumentul respectiv, spre deosebire de alte opere ale maestrului, este din metal. Integral.

Comenteaza

Comenteaza