De vorba cu Toma Coconea

198

Fanii cred ca esti un alergator de neoprit. Este adevarat?Chiar asa sunt, da. Cat pot alerga, nu ma voi opri.

Cand de intens te antrenezi? Foarte intens. Nu trece nicio zi fara sa fac antrenamente. Iarna practice schiul de fond, alerg, daca zapada nu este foarte mare, iar de cand vine vremea de zbor incep antrenamentul pentru Red Bull X-Alps. Trebuie sa ne mentinem in forma si extra sezon. Nu-mi vad viata fara antrenamente, fara sport.

Ne poti spune in ce consta antrenamentul pentru Red Bull X-Alps: un program de antrenament saptamanal?In perioada de iarna insist pe dezvoltarea calitatii motrice de baza, rezistenta, prin antrenamente bazate pe variatia volumului si variatia intensitatii; cand vremea devine buna de zbor combin zilnic zborul de distanta cu alergarea de rezistenta.

Spune-ne 5 momente favorite de la Red Bull X-Alps.

  • Victoriile din 2007 si 2011 cand am facut eforturi uriase sa raman treaz
  • La cursa din 2003, blocat pe munte la 3000 de metri in sandale si sort, pe lapovita si ninsoare
  • Cand am avut o entorsa in a patra zi de concurs (in 2011) si a trebuit sa fac un effort supraomenesc sa alerg pana la final cu acest handicap
  • La cursa din 2009 cand am alergat 4 ore cu prietenul meu Daniel Pisica printr-un labirint de vita de vie. Mai aveam putin si ne luam la bataie daca nu reuseam sa gasim calea cea buna.

Momentul sinceritatii: chiar ai alergat peste 100km intr-o zi in 2011 sau crezi ca GPS-ul a avut o problema? Conform statisticilor, in 2011 ai alergat 981 km. Este posibil asa ceva? Da, am alergat mai mult de atat intr-o zi. Da, este posibil. Daca vreti, puteti sa vedeti si performantele mele similare de la No Finish Line de la Monaco.

Ai vreo piesa a echipamentului care te insoteste la fiecare cursa? Ceva fara de care nu zbori sau ceva de genul acesta? Nu sunt superstitios.

Cu ce accidentari te-ai confruntat de-a lungul anilor?Am avut piciorul zdrobit, la un pas de amputare, bazinul rupt, mana rupta intr-o avalansa.

Ai avut momente la limita in timpul cursei? Ai fost aproape de accidente in timpul cursei? Da, de multe ori. Dar cred ca cel mai important este sa depasesti durerea fizica si sa mergi mai departe.

Toma Coconea se pregateste pentru Red Bull X-Alps 2015.
Toma Coconea

Folosesti vreun gel sau altceva in timpul Red Bull X-Alps (ca de exemplu pastile sau ceva special pentru energie) Da, geluri izotonice si suplimente proteice de la Powerbar si… Red Bull.

Cum percepi acum competitia versus cea din 2003? Ce s-a schimbat de-a lungul anilor? Competitia a devenit din ce in ce mai dura, echipamentele au devenit foarte performante si usoare, iar eu mi-am imbunatatit partea tehnica si tactica.

Care este obiectivul tau pentru 2015? Victoria, bineinteles, insa este un obiectiv foarte greu atins. Din punctul meu de vedere numai sa te numeri printre cei care reusesc sa ajung la finis, esti tot un invingator.

Poate fi Chrigel Maurer invins (de tine sau de altcineva?) Nimic nu e prea greu, nimic nu e prea usor, totul este posibil. Viata este plina de surprize.

In cele din urma, fanii tai sunt aproape la fel de faimosi ca si tine. Ne poti povesti mai multe despre ei? Ma bucur ca atat de multi prieteni care ma sustin neconditionat. Intotdeauna fanii m-au motivate. Cand lupt pentru mine, lupt si pentru ei. Orice realizare a mea este si a lor.

Cat de important este suporterul in aceasta competitie? Care sunt atributiile lui? Cred ca este la fel de important ca si concurentul si uneori cred ca trebuie sa fie cu mintea mai limpede decat mine pentru ca deseori el este cel care ia deciziile tactice, in functie de vreme. Suporterul este cel pregateste echipamentul, masa, vitaminele, verifica vremea, facem impreuna strategia de concurs pentru a doua zi. El este “fratele meu geaman”. Daniel, nu este numai suporterul mei, este si prietenul meu foarte bun, ne leaga o prietenie profunda de 23 de ani. Este un bun montaniard, participant la expeditii in Himalaya – Everest, Aconcagua, Kilimanjaro, Africa si a cucerit si multe alte varfuri din Europa. De asemenea, este pilot instructor de parapanta si intelege bine zborul. El ma sprijina intotdeauna neconditionat si ne completam reciproc.

Revino maine pentru un alt interviu, cu „omul din umbra”, suporterul Daniel Pisica.

Vrei sa ramai la curent cu cel mai tare continut de pe RedBull.ro? Aboneaza-te la singurul newsletter care iti da aripi!

Comenteaza

Comenteaza