De Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii / Liberalii lui Avram au donat 450 de volume şi au adus zâmbetul pe chipul copiilor petrileni

240
Sunt cunoscute numeroasele şi diversele activităţi organizate de PNL Petrila în beneficiul comuni­tăţii. Iar pentru a ne referi la o adevărată sărbătoare a cărţii – Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii – care a avut loc pe 2 aprilie, ar trebui, credem, să facem şi un arc peste timp.
„Donează o carte, dăruieşte o speranţă”
În luna aprilie 2013, în parcul copiilor din Petrila, s-au colectat peste 3.500 de cărţi. Cu acel prilej, publicul a asistat şi la un spectacol. Oaspeţi au fost, atunci, actori şi actriţe de la Teatrul „I.D. Sîrbu” Petroşani, costumaţi în cavaleri şi domniţe de odini­oară.
Cărţile donate de petrileni au ajuns, după aceea, la biblioteca şcolii din Lunca Cernii. Delegaţia PNL Petrila a fost însoţită, atunci, de deputatul PNL Eleonora Carmen Hărău. La Lunca Cernii, copiii şi tinerii din Petrila, membrii ansamblurilor „Nedeia Petrileană” şi „Bujorii Muntelui” au prezentat un spectacol folcloric, dar au fost răsplătiţi şi cu o excursie în judeţul nostru.
De Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii
Liberalii lui Avram au donat 450 de volume şi au adus zâmbetul pe chipul copiilor petrileni. Miercuri, în faţa sediului PNL Petrila, a fost organizat un alt eveniment, prilejuit de Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii. Iniţiativa a aparţinut tinerilor liberali, care au fost sprijiniţi de marea familie liberală din Petrila. Mai întâi, membrii PNL au donat aproximativ 450 de cărţi de basme, poveşti şi poezii pentru copii.
Muzica adecvată copilăriei a fost un semnal că acolo se întâmplă ceva. Maestrul de ceremonii a fost Daniel Preda, preşedintele TNL. Trecătorii, bunicii, părinţii şi copiii au fost întâmpinaţi cu bomboane.
O mare surpriză a fost apariţia unui grup de copii costumaţi în personaje din poveşti, însoţiţi de învăţătoarea Ana Doda.
Merită menţionat că din public, amestecaţi cu copiii, au făcut parte şi unii dascăli din Petrila. Ne îngăduim să-i numim, duios, „părinţi adoptivi”: Beatrice Andrei, Camelia Mutică, Ana Maria Biro, Rodica Bolog, Ciprian Dîrjan, Corina Scafariu, Ligia-Maria Kameniczki, Radu Dacian Chinţa, Gherasim Stoica, Liliana Gheban.
Ad-hoc, s-a organizat un concurs de ghicitori. Rând pe rând, mai mulţi copii au trecut prin faţa microfonului, adresând publicului ghicitori. O altă surpriză a fost clovnul, care a confecţionat jucării din baloane şi le-a oferit copiilor.
Momentul final a fost acela în care copiii şi-au ales, pentru a le primi în dar, nu doar o carte, ci mai multe.
Din rândul gazdelor, alături de Costel Avram, preşedinte PNL Petrila, şi Doiniţa Maria Bălănesc, preşedinte OFL Petrila, au făcut parte şi numeroşi membri, adică marea familie liberală din Petrila.
La întrebarea eminesciană „Unde eşti tu, copilărie…?”, am putea răspunde: vreme de vreo două ceasuri, copilăria a fost la ea acasă, în faţa sediului PNL Petrila.
La finalul acestei relatări, am mai putea parafraza: „Carte frumoasă, cinste cui te-a donat!”.

de Ionel Zmau

Comenteaza

Comenteaza