Degeaba v-ați rupt oasele în subteran! / Parlamentarii PSD de Hunedoara au votat împotriva legii care v-ar fi dat dreptul la o pensie pe măsură

568
de Cătălin DOCEA

Deputații Nistor, Toma, Intotero și Marica (PSD) au votat împotriva proiectului de lege care intenționa echilibrarea pensiilor foștilor mineri. Principiul „la muncă egală, drepturi egale” rămâne în continuare nerespectat.

Peste 10.000 de pensionari din Valea Jiului au ajuns bătaia de joc a unui partid în rândul căruia minciuna este la rang de cinste. În 2016, PSD îl lansa în cursa pentru parlamentare pe Ilie Toma, fost director al Casei Județene de Pensii Hunedoara, tocmai pentru ca – de la cel mai înalt nivel – omul să se ocupe de problemele pensionarilor din acest județ.
Alături de alți trei parlamentari hunedoreni, tot de la PSD, Toma s-a împotrivit (miercuri, 25 aprilie 2018) unui proiect de lege care ar fi eliminat diferențele între veniturile foștilor angajați din minerit care au ieșit la pensie în baza legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011 și cei ale căror pensii se calculează în baza prevederi­lor legale actualmente aflate în vigoare.
Treaba e cât se poate de simplă. Cei care au ieșit la pensie pe prevederi legale mai vechi au pensii mai mici. Cei care s-au pensionat recent au pensii mult mai mari, în unele cazuri chiar duble. Un proiect de lege aflat miercuri pe Ordinea de zi a Camerei Deputaților (inițiat de senatorul hunedorean Eleonora-Carmen Hărău – PNL) prevedea alinierea și recalcularea pensiilor tuturor foștilor angajați din minerit după aceleași reguli, luând în calcul stagiul complet de cotizare de 20 de ani. Adică aplicarea unui principiu cât se poate de corect, care să recompenseze condițiile identice de muncă cu pensii identice. Persistă de ani de zile un tratament discriminatoriu la adresa pensionarilor aparținând aceleiași categorii.
Miercuri, rezultatul votului, vot înaintea căruia Toma a aberat cum că aceste inechități vor fi eliminate de viitoarea lege a pensiilor (de parcă pensionarii au timp să aștepte până când Nistor, Toma, Intotero și Marica au chef să voteze în interesul celor care și-au rupt oasele în subteran), a fost umilitor: 172 de voturi pentru respingerea proiectului de lege (132 – PSD, 16 – UDMR, 10 – ALDE, 10 – Minorități, 4 – Neafiliați), 59 de voturi pentru adoptarea proiectului (46 – PNL, 1 – USR, 9 – PMP, 1 – Mi­no­rități, 2 – Neafiliați) și 30 de abțineri (1 – PNL, 22 – USR, 1 – PMP, 2 – Mino­rități, 4 – Neafiliați).
În timp ce foștii mineri sunt amăgiți cu recalcularea pensiilor, sperând că acestea vor ajunge vreodată să recompenseze corect cei 20 de ani de muncă în subteran, indivizi precum Nistor Laurențiu au conturi burdușite de lei, euro și dolari, dar se și pregătesc pentru a încasa pensii speciale. Căci nemernicia de a te împotrivi la ceea ce este corect pentru omul simplu trebuie musai recompensată printr-o pensie specială, suplimentară celei pe care o primește fiecare muritor de rând.

 

 

Comenteaza

Comenteaza