Demersul primăriei aruncat la gunoi înainte de a fi analizat – La mina Petrila se deschide ultimul abataj exploatabil

242

Ultimul abataj de la Petrila va fi pus în funcție zilele acestea. La momentul în care va fi finalizată exploatarea  din acest abataj, mina Petrila nu va mai da cărbune, galeriile subterane urmând a fi închise.

Cu o productivitate lunară de circa o tonă de cărbune pe angajat, mina Petrila își croiește, potrivit conduceri SNÎMVJ,  drum spre ultimul banc de cărbune.  Directorul general al societății de închideri recunoaște că mina Petrila a ajun, acum, la cea mai bună activitate de la momentul exploziilor din 2008, dând la cei 500 de angajați o producție în medie de 450 de tone lunar.
Potrivit conducerii SNÎMVJ, cu toate acestea, mina Petrila nu mai are rezereve de cărbune, iar în această perioadă se lucrează la deschiderea ultimului abataj.
”La mina Petrila, săptămâna aceasta punem în funcțiune ultimul abataj, care va funcționa până în primul trimestru al lui 2015. După ce se va încheia exploatarea în acest ultim abataj, la mina Petrila se vor realiza doar lucrări de închidere a subteranului”, a declarat Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.
Dacă la începutul acestui an se vorbea, pe surse, că unitățile miniere Petrila și Uricani se vor închide mai reprede decât a  fost prognozat, la demersurile făcute de social-democrații, acum conducerea societății de închideri afirmă că se respectă planul de închidere.

”Mina Petrila nu se închide mai repede. Nu avem nicio modificare pe proiectul tehnic, respectăm deciziile de închidere care au fost aprobate”, a mai spus directorul SNÎMVJ.

În aceste condiții, exploatarea huilei de la Petrila se va finaliza la 156 de ani de la momentul oficial al deschiderii primului perimetru minier din Valea Jiului.
Potrivit cărții semnate de Constantin Jujan și Tiberiu Svoboda, ”Mina Petrila, 150 de ani de activitate în mineritul industrial”, la 30 decembrie 1858, un consorțiu format din prinții Maximilian și Egon Furstenberg, contele Otto Chotek, baronii Luis și Moritz Haber, obține prima concesiune minieră pe teritoriul moșiei Petrila, cu suprafața de 135.349,2 metri pătrați.
”Ca urmare, data de 1 ianuarie 1859 poate fi considerată, ca dată oficială de înregistrare a primuluii perimteru minier în Valea Jiului, la Petrila”, se arată în cartea semnată de cei doi autori menționați anterior.
Potrivit programului de închidere aprobat de Comisia Europeană, în baza căruia se alocă subvenție pentur extragerea huilei, Mina Petrila este prima care se închide, fiind urmată de Uricani și mai apoi Paroșeni.

Cât despre rezerve, revenim în edițiile următoare pentru a-i arăta directorului general Anghel că alfabetul politic nu se confundă cu cel tehnic, fiindcă miroase a prost management si dezinteres pentru…. Interesul național

 

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza