Deputatul PSD Ilie Toma la Petroşani (I): „Să mă lase Borza, cel care închide toate companiile, cu insolvenţele lui…”

274
de Corneliu BRAN
Deputatul PSD Ilie Toma, fostul director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, a fost prezent joi, 23 februarie, în mijlocul pensionarilor din Petroşani. În sala de la etajul casei de cultură au fost prezenţi zeci de pensionari, iar la prezidiu, alături de deputat, au stat iniţiatorii întâlnirii, conducerea Ligi Pensionarilor Minieri Valea Jiului, în frunte cu fostul deputat Ion Hortopan. Din cele spuse de deputatul PSD am reţinut.
„În Parlamentul României
fac parte din Comisia de Industrie şi Servicii. Eu zic că e o comisie destul de importantă, poate cea mai importantă. Nu zic, toate comisiile sunt importante, dar această comisie din care fac parte se ocupă cu ramuri esenţiale ale economiei româneşti, fără de care ţara nu poate să funcţioneze. Ar fi vrut poate, toată lumea care mă cunoaşte, să fac parte din Comisia de Muncă şi Protecţie Socială, dar probabil experienţa mea de 21 de ani de la Combinatul Siderurgic Hunedoara a contat, probabil că cei care m-au propus în această comisie s-au inspirat din CV-ul meu. La această comisie din care fac parte, preşedinte este Iulian Iancu”.
O şedinţă la sediul CEH 
„Ieri, în comisie, a fost ridicată în comisie o problemă foarte stringentă, ajutorul de stat pentru compania uraniului. Am profitat de discuţiile ce au avut loc, mai cu seamă că în sală au fost şi ministrul Energiei şi secretari de stat şi reprezentanţi de la acest minister, deschizând voalat subiectul care ne doare pe noi în Hunedoara: mineritul de huilă. Aşa cum este important uraniul pentru siguranţa ţării, la fel de important este şi cărbunele. Am dat lovitura pe subiectul CEH, explicându-le că la fel de important este şi cărbunele ţării pentru siguranţa energetică naţională. Le-am spus că mai există câteva companii în România care ţin de o strategie economică şi de siguranţa naţională, pentru noi românii două aspecte deosebite! Chiar dacă trebuie să dai bani acestor companii, indiferent cât ne costă, importantă e siguranţa naţională a României! Că alţii acum vor să le închidă, eu şi mulţi ca mine nu dorim asta. Au venit imediat alţi colegi cu argumente în defavoarea celor susţinute de mine, care au spus legat de CEH că nu se poate aşa: trebuie program de producţie şi profit… M-am încălzit de nervi şi le-am spus acestora următorul lucru: întotdeauna în faţa mea va prevala siguranţa statului de drept în România şi nu banii! Să mă lase Borza, cel care închide toate companiile, cu insolvenţele lui – culmea că suntem şi prieteni sau hai să zicem cât se poate de prieteni. Atâta timp cât voi fi deputat, voi vota pentru menţinerea interesului naţional, şi nu pentru bani. Nu mă interesează câţi bani se vor cheltui cu aceste companii vitale pentru ţară, că şi aşa banii vin şi pleacă pe cine ştie ce lucruri fără sens. Am făcut apoi următoarea propunere: Comisia de Industrie şi Servicii din Parlamentul României să vină să ţină o şedinţă şi la Petroşani. E ceva legal, comisiile pot ţine astfel de şedinţe şi în teritoriu, acolo unde companiile funcţionează. Vor trebui să ţină cont de propunerea mea. Am cerut clar, tot ieri, să-mi dea o dată cât mai apropiată în câteva zile, astfel încât să venim cu şedinţa comisiei noastre în Valea Jiului, unde să discutăm şi problema ce ne doare pe toţi, cea a CEH şi a mineritului de huilă (nota red.: după acest moment, toată sala a aplaudat iniţiativa, minute în şir deputatul n-a fost lăsat să vorbească până ce aplauzele şi ovaţiile celor prezenţi s-au stins!). E normal, stimaţi domni, deoarece aici sunt problemele judeţului, probabil cele mai mari: minele, Mintia, Paroşeni”.
(va urma)

Comenteaza

Comenteaza