Deși au dat banii, Unii locuitori din Petrila așteaptă de trei luni un branșament de gaz

316

Au dorit să beneficieze de gaz metan și au făcut o cerere pentru a fi racordați la rețea. Ce nu au știut însă cetățenii Străzii 1 Mai din orașul Petrila, a fost că deși au dat banii încă așteaptă racordul.

Un număr 11 familii din Petrila, ce au solicitat din luna martie a acestui an un branșament de gaz pe strada lor, au rămas cu banii dați și fără serviciile dorite. Cele 11 familii, majoritatea fiind formate din pensionari, au făcut tot posibilul ca să aibă o bătrânețe cât mai ușoară și de aceea au investit într-un branșament de gaz, fiind mult mai simplu să-și încălzească locuințele la iarnă. Unii dintre pensionari au scos CAR-uri și au achitat suma respectivă, dar eforturile lor nu au contat pentru societatea care deține monoplul pe rețeaua de gaz metan.

Momentan pe acea stradă Primăria Petrila a ajuns cu un proiect de asfaltare ce le strică puțin planurile celor de la gaz, care nu au acționat la timp. Proiectul de asfaltare pe fonduri europene trebuie să se desfășoare într-un anumit termen, dar acest lucru nu i-a grăbit pe reprezentanții E-ON care în mai mult de două luni nu au reușit să primească avizele de lucru pe porțiunea respectivă.

„În luna martie, 11 familii de pe strada 1 Mai din Petrila am cerut la E-ON Gaz extinderea gazului metan pe strada noastră. În mod normal noi am vrut să facem acest branșament cu mai mult timp în urmă văzând că sunt lucrări în anumite zone ale orașului. La un moment dat am ajuns toți vecinii la o înțelegere comună și am făcut acest pas pentru extinderea rețelei. După ce am dus documentația necesară la sediul E-ON Gaz din Petroșani, aceștia ne-au trimis un act prin care ne-au cerut să plătim câte 1.200 de lei de familie pentru racordul de la conducta principală”, a afirmat, Tiberiu, un locuitor de pe strada 1 Mai.

După ce au efectuat plata, cetățenii s-au interesat de ce nu vine cineva să înceapă lucrările pe stradă. Când au mers din nou la Petroșani, la sediul furnizorului de gaz, cei de acolo au spus că nu mai este de competența lor să facă acest lucru.

Oamenii au luat legătura cu cei de la Deva, pentru a afla care este situația, dar și pentru a le explica celor de la compania de gaze că ar fi benefic să se apuce cât mai repede de lucrări pentru că Primăria Petrila începe lucrările în zona respectivă.

Cetățenii își doreau ca lucrările să înceapă simultan pe stradă, lucru avantajos și pentru cei de la gaz deoarece puteau face o muncă mult mai ușoară, săpăturile fiind asigurate de cei care se ocupau de asfaltare.

„Zilele trecute cei de la E-ON au venit la noi pe stradă, împreună cu reprezentanți ai primăriei, care au acceptat acordarea unui termen de trei săptămâni, timp în care cei de la gaz să facă lucrarea”, mai spune bărbatul.

Oamenii au precizat că ei nu doresc să primească banii înapoi, ci vor ca lucrarea să fie făcută și astfel să fie branșați la rețeaua de gaz.

 „Nu a trecut încă termenul acordat de primărie. Există un proiect care este în desfășurare, iar finalizarea lui ar fi numai prin luna octombrie. I-am rugat pe proiectanți să obțină avizele mai repede și să încercăm să rezolvăm cât mai repede problema, dar e foarte greu. Respectivii locatari din zonă nu au făcut la timp cererea, între timp a apărut și o asfaltare care îngreunează lucrarea. Noi nu putem urgenta lucrarea, nu avem cum să lucrăm, pentru că nu avem toate avizele. Proiectantul se străduiește să ne aducă, luni, proiectul și avizele, cu mare viteză să facem niște analize și după să primim autorizația de construire și să și execute timp de o săptămână lucrarea. Nu știm dacă o să reușim acest lucru, să terminăm lucrarea la timp”, a declarat, pentru GDD, Nicolae Coțop, reprezentantul E-ON Gaz Distribuție Deva.

Problema e și mai mare, pentru că dacă administrația locală reușește în această perioadă să finalizeze lucrările la rigolele de pe marginea drumului, cei de la firma de gaz nu mai pot face lucrarea. Nu de alta, dar proiectul cu fonduri europene are propriile reguli care nu asteaptă după furnizorul de gaz.

Reprezentanții Primăriei Petrila spun că ei au acordat deja trei săptămâni pentru lucrările la gaz, însă nimeni nu a făcut nimic în acest timp. Potrivit primarului, în caz excepțional, administrația locală mai poate acorda câteva zile celor de la gaz.

 „Am asfaltat deja pe strada respectivă, am vorbit cu cei de la gaz și i-am atenționat. Din luna iunie cetățenii au plătit contribuția la gaz și se putea realiza lucrarea. Acum vor putea face prin foraj branșamentul și pentru racord îi mai lăsăm o săptămână să facă legăturile să nu mai fim nevoiți să spargem și rigola și acostamentul. Termenul pe care l-am acordat celor de la gaz a fost de trei săptămâni, dar timpul a cam trecut. Eu mâine ( luni-n.r.) am întâlnire cu cei de la drumuri și voi discuta și problema aceasta, poate le vom putea acorda câteva zile în plus”, a declarat, pentru GDD, Ilie Păducel, primarul orașului Petrila.

Cetățenii vor mai avea de așteptat, însă dacă în această săptămână nu se vor începe lucrările pentru branșamentul la gaz, spun vor da în judecată compania de gaz.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza