Desulfurarea de la Paroșeni: Dintr-un total de peste 20 milioane restanțe s-au achitat doar 8 milioane

227

Complexul Energetic Hunedoara a plătit, zilele acestea, o parte din restanțele pe societatea le înregistra către firma care efectuează lucrările la instalația de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni.  Suma nu acoperă necesarul total și există temerea că proiectul s-ar putea bloca întrucât structura energetică hunedoreană nu are de unde scoate restul de bani. Instalația de desulfurare trebuia finalizată în luna iulie a acestui an.

Din ”ajutorul„ dat de Guvern, care reprezintă de fapt un împrumut în condițiile pieței, Complexul Energetic Hunedoara a achitat o parte din suma restantă către societatea care execută instalația de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni, după ce firma nemțească a amenințat cu denunțarea contractului.

CEH nu a achitat însă decât 8,4 milioane de lei. Valoarea totală a facturilor ce trebuie achitate este însă de 20 de milioane de lei. Există astfel riscul, întrucât CEH se confruntă cu o criză de lichidități iar datoriile cresc de la o zi la alta, ca proiectul de la Paroșeni să se înece la mal și termocentrala să rămână cu instalația de desulfurare neterminată.

Informațiile GDD arată că nemții s-ar putea apuca din nou de lucrări la Termocentrala Paroșeni în urma achitării celor peste 8 milioane de lei. Contractul dintre CEH și firma care realizează instalația de desulfurare va fi prelungit, cel puțin cu perioada în care acesta a fost suspendat din cauza neplății.

Lunar, numai TVA-ul pe lucrări costa CEH-ul undeva la 4 milioane de lei, bani pe care complexul a reușit cu greu să îi achite în ultimul an.

Proiectul de la Termocentrala Paroșeni are o valoare de 65.300.000 de euro, acesta cuprinzând realizarea a două investiţii „instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere” şi „schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii”.

Lucrările au început în vara anului trecut. La acel moment se spunea că lucrarea reprezintă ”o investiţie de importanţă majoră pentru întreaga Vale a Jiului, fiind asigurată funcţionarea grupului energetic nr. 4 pentru următorii 30 de ani, cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană şi asigurarea unui consum mediu anual de circa 700.000  tone de cărbune – huilă energetică de Valea Jiului”.

Investiţia se derulează printr-un contract de finanţare încheiat între România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 32,65 milioane de euro. Statul român contribuie la finanţarea proiectului cu o sumă egală, prin contractarea de instrumente de datorie publică de către Ministerul Finanţelor Publice. Durata de execuţie a lucrărilor  este de 31 de luni de la data intrării contractului în perioada de execuţie, 12 decembrie 2012, reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara estimând în urmă cu trei ani că  lucrările vor fi finalizate la data de 15 iulie 2015.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza