Desulfurarea de la Termocentrala Paroșeni, în pericol

292

Nemții care realizează instalația de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni au amenințat că denunță contractul din cauza restanțelor pe care Complexul Energetic Hunedoara le are la plata lucrărilor. Voci apropiate sectorului energetic spun că banii din ajutorul de stat destinat desulfurării de la Paroșeni stau blocați în trezorerie pentru că ministerul nu știe pe cine să numească în funcția de director al CEH, astfel încât noul manager să semneze ca banii să meargă către plata creanțelor structurii energetice.

Termocentrala Paroșeni riscă să rămână cu lucrările neterminate la instalația de desulfurare. Proiectul este realizat în proporție de circa 90 la sută, însă există restanțe la plata TVA-ului.

”Am fost mințiți din luna mai că au intrat banii din ajutor. Au intrat la finele lunii trecute, Banii sunt și acum în trezorerie. S-au dat ceva pentru certificate, restul sunt în Trezorerie. De ce? Pentru că acum e bătălia cine pune director general în ideea că va semna ca banii ăia să se ducă pe creanțe, ceea ce este ilegal. Jujan nu a făcut-o și cred că de asta a plecat. Nu am informația exactă, dar cred că asta s-a întâmplat. Să ai banii în Trezorerie și să nu plătești desulfurarea la Paroșeni e anormal. Constructorul a denunțat deja contractul și se vor plăti niște penalități înfiorătoare. În loc să se termine investiția, să fie un activ curat, care poate fi valorificat… Dar bineînțeles că ei nu vor ca termocentrala să fie activă, ci o vor ca fier vechi”, spun surse apropiate domeniului energetic.

Reprezentanți ai CEH confirmă faptul că nemții au anunțat că au de gând să denunțe contractul pe care l-au câștigat la Termocentrala Paroșeni.

”Primul termen era pe data de 7 august, dar nu cred că îl vor denunța. Se poartă încă discuții”, spun reprezentanți ai companiei.

Aceleași surse mai confirmă și faptul că din tranșa de 98 de milioane de lei, reprezentând împrumutul dat de stat complexului, nu s-a achitat niciun leu către proiectul desulfurării de la Termocentrala Paroșeni.

Din împrumutul de 98 de milioane de lei, doar vreo 7 milioane urmau să plece către Termocentrala Paroșeni.

Mihela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza