
Aleșii locali de la Petroșani vor să implice comunitatea în problemele CEH, astfel că în cursul zilei de miercuri au aprobat propunerea lui Florin Mârza de a realiza o dezbatere publică pe marginea problemelor structurii energetice. Singura abținere a venit de la Valeriu Butulescu, atât consilier local cât și angajat al Complexului Energetic Hunedoara, acesta considerând acțiunea ”una populistă„ pentru că problemele CEH sunt unele pe care nu le înțelege toată lumea.
Posibilitatea ca mineritul să fie închis iar mii de oameni să rămână fără locuri de muncă, dar și fără căldură odată cu oprirea Termocentralei Paroșeni este una mare. Scenariul este unul tragic, iar pentru a pune presiune pe factorii decizionali care cu contribuit la îngroparea CEH, se dorește o implicare a comunității. Așa s-a ajuns la ideea organizării unei dezbateri publice.
„Am forțat o dezbatere publică pe tema Complexului Energetic Hunedoara. Am tot ridicat problema CEH încă din 2012. Atunci au spus că sunt supărat că m-au dat afară, în 2014 s-a zis că nu știu ce. Acum am ridicat problema necesității unei dezbateri publice în care cetățenii să fie informați că la iarnă și în toate iernile care urmează nu vom mai avea căldură, apă caldă și locuri de muncă. Acum am spus că dacă nu sunt de acord voi încerca eu să fac această dezbatere. Spre surprinderea mea s-a opus Valeriu Butulescu, acesta fiind singurul care s-a abținut și a argumentat că nu are rost că ăsta e un demers populist în care unii, adică eu, vor să își facă imagine. La asta a redus el problema”, a spus Florin Mârza, consilier local la Petroșani.
Aflat în același partid cu Mârza, Valeriu Butulescu spune că nu a fost împotriva ideii, ci s-a abținut ”fiind sătul de atâtea acțiuni” în urma cărora nu s-a realizat nimic.
”M-am abținut pentru că am rezerve serioase față de finalitatea unor astfel de demersuri. Cred că au fost 10 sau 20 de simpozioane pe tema salvăm Valea Jiului, la care se adună fel și fel de oameni politici, sindicaliști și practic nu se poate face nimic decât campanie electorală. Subiectele sunt atât de delicate și comportă atâta cunoaștere. A aduce câțiva pensionari să-i întrebi vreți să continue mineritul, vreți să aveți căldură la iarnă, mi se pare un populism nelalocul lui. Nu mi se pare normal să stăm cu mâinile în sân, dar au fost și fel de acțiuni de genul acesta”, a spus Butulescu.
Consilierul local, care e și angajat la CEH, mai afirmă că această acțiune e un ”populism de prost gust”. În opinia lui Valeriu Butulescu, problema CEH nu intră în gestiunea consiliului local (bugetul Primăriei Petroșani fiind format în mare parte din banii veniți de la mina Livezeni și activele CEH de pe raza localității-n.r.) dar spune că din postura de petroșănean s-a ”zbătut de nenumărate ori” exemplificând cu momentul 2010-2011 când aleșii locali au constatat că huila de Valea Jiului nu a fost cuprinsă în strategia energetică națională.
”Acum 2-3 ani trebuiau făcute astea nu acum când mortul e pe laviță. Problema e prea delicată ca să o supunem unei dezbateri publice. E inutil. Se face ca să vadă lumea cât de activi suntem”, a completat Valeriu Butulescu.
Dezbaterea publică va avea loc pe data de 27 august, începând cu ora 16:00, în Sala de Marmură a Primăriei Petroșani.
Potrvit lui Florin Mârza vor fi trimise scrisori către Președinție, Guvern, autorități județene, locale- primari și consilieri din Valea Jiului- sindicate, ONG-uri și administrația CEH, aceasta fiind o ședință publică a cărei temă generică este Complexul Energetic Hunedoara și tot ce înseamnă viitorul lui.
”Îmi doresc să se simtă că există o presiune din partea acestei zone pentru rezolvarea problemei”, a mai spus Mârza.
Într-un final, deși s-a abținut la votul dat de aleșii locali de la Petroșani, Valeriu Butulescu a spus pentru GDD că va participa la dezbaterea publică și chiar va lua cuvântul.
Valeriu Butulescu a primit titlul de ”Cetățean de Onoare” al municipiului Petroșani ”ca o recunoaștere a numeroaselor realizări în plan literar, cultural, social, apreciate în țară și străinătate”.
Mihaela MIHAI