Din autoturisme și parcări, pentru anul acesta / Administraţia petrileană estimează o creștere a încasărilor cu aproape 500.000 lei

121
de Corneliu BRAN

Executivul petrilean este mulțumit de colectarea taxelor și impozitelor locale de la populație în 2018. Conform celor declarate de primarul Vasile Jurca pentru ZVJ, nivelul de colectare a acestor taxe și impozite locale a fost în 2018 de peste 90% de la populație, un nivel excelent dacă se ține cont de anul anterior și chiar alți ani, și de peste 80% de la persoanele juridice.
„Bugetul estimat din venituri proprii a fost realizat, vorbim aici de aproximativ 70 de miliarde lei vechi sau 7 milioane lei noi, cum vreți să o luați. Anul acesta bugetul estimat va fi de 74-75 de miliarde lei vechi”, a mai menționat Vasile Jurca.
L-am întrebat de unde cele 4-5 miliarde lei vechi în plus, față de anul trecut, la această estimare?
„Am observat o creștere foarte mare la numărul de autoturisme. În fiecare an se înscriu aproximativ 400-500 de autoturisme noi în oraș. În 2015 existau circa 5.000 de autoturisme, după trei ani, în 2018, aveam la Petrila peste 7.000, iar procesul e în creștere și anul acesta, ba chiar cu mai mult de 500 se pare. Aceste autoturisme sunt purtătoare de impozite. Astfel că la bugetul local intră tot mai mulți bani pe acest segment. Impozitele pe teren și pe clădiri nu au crescut și nu vor crește nici anul acesta, decât cu acel 1,4% impus de lege și care nu avem ce face, fiind obligatoriu. Este un procent și ceva, anual, legat de rata inflației sau așa ceva. Apoi, pe de altă parte, cum la Petrila am tot amenajat parcări, automat, oamenii au închiriat locuri de parcare. An de an ne intră și aici tot mai mulți bani la bugetul local, circa 40-50.000 lei noi anul trecut. Iar în 2019 avem în vedere alte 200 de parcări noi”, a venit răspunsul.
Păcat însă că nu vin bani și din investiții noi pe raza orașului. Așa ar fi bine și sănătos ca la Petrila, în locul mineritului, care se stinge încet-încet, să apară întreprinderi mici și mijlocii, pe diverse domenii, plus ateliere meșteșugărești și alte asemenea aface­ri, care să aducă locuri noi de muncă, plătite decent și unde tineretul să se poată angaja, intrând astfel și la bugetul local bani serioși.

Comenteaza

Comenteaza