Din cauza insuficienței stocurilor de cărbune, Ministrul Energiei trimite corpul de control la CEH și CEO

185

Ministrul Energiei, Toma Petcu, trimite corpul de control să verifice cum a fost pregătit programul de iarnă la Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia, societăți  care se confruntă cu stocuri minime de cărbune.

Ministrul Energiei a declarat, joi, în cadrul ședinței de Guvern, că fostul Executiv nu a pregătit cum trebuie programul de iarnă, mai ales în ceea ce privește stocurile de cărbune.

”Pentru a vedea cum s-a ajuns la limita stocurilor de cărbune, corpul de control va verifica modul de pregătire a perioadei de iarnă la cele două complexe energetice și la Ministerul Energiei”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu.

Potrivit sursei citate, stocurile de cărbune de la CEO și CEH asigură funcționarea termocentralelor doar pentru o perioadă de patru zile la un consum maxim de combustibil.

CEO are pe stoc 357 mii tone de lignit, iar la un consum pe vârf orar de 180 de mii de tone, ministrul Petcu susține că această cantitate ajunge pentru patru zile.

Tot pentru patru zile ajung și cele 30 de mii de tone de huilă aflate pe stoc la Complexul Energetic Hunedoara, societate care, potrivit ministrului, are un consum de vârf de 6100 tone de huilă.

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, susține că stocurile necesare sistemului energetic există și că au fost ”notificate” inclusiv către Guvernul Grindeanu la preluarea mandatului.

”Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamnă. Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile că să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece.  Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă care gestionează situaţia an de an au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problema ea s-ar fi rezolvat de multă vreme. “Greaua moştenire” e doar o chestiune de discurs politic”, scrie pe pagina personală de Facebook, Victor Grigorescu.

De menționat că joi Complexul Energetic Hunedoara funcționa cu trei grupuri energetice, două la Mintia și unul la Paroșeni.

 

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza