Director CEH: Acţiunea de protest a minerilor a fost generată de o dezinformare creată de liderii de sindicat

221

Directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Petre Nica, a declarat, miercuri, că acest conflict al minerilor de la Lupeni este rezultatul dezinformării făcute de unii lideri de sindicat care nu transmit angajaţilor situaţia reală şi nici măsurile adoptate pentru ieşirea din criză a societăţii.

Potrivit directorului general adjunct al CEH, Petre Nica, nemulţumirile pe care le invocă astăzi protestatarii de la Lupeni sunt unele depăşite şi acceptate de reprezentanţii muncitorilor, respectiv liderii de sindicat, printr-un protocol semnat în data de 26 decembrie 2016 între sindicat şi administraţie.

 

“Faptul că societatea nu a intrat în insolvenţă a creat riscul opririi activităţii din cauza imposibilităţii achiziţionării materialelor de strictă necesitate, dar şi a echipamentelor de protecţie. Au fost găsite câteva soluţii pentru a nu se opri activitatea însă e nevoie de reducerea drastică a cheltuielilor. Liderii de sindicat invocă motive care şi-au găsit rezolvarea doar că ele vor fi realizabile cu efortul comun al tuturor”, a precizat Nica

O dovadă că măsurile aplicate de conducerea CEH nu afectează minerii este faptul că aceștia nu vor intra în ITA, întrucât reprezintă personalul direct productiv din cadrul societății.

Problema economică a CEH este una la limita falimentului, odată cu ieşirea din insolvenţă fiind reluate popririle pe cont, executările silite şi s-a reluat calculul de penalităţi pentru neplata la timp a datoriilor existente.

În realitate în spatele acţiunii de protest ar sta o dezinformare generată de liderii de sindicat care sunt nemulţumiţi şi speriaţi că pierd ei înşişi anumite beneficii. Tot în decembrie conducerea CEH a dat o decizie prin care liderii de sindicat, încadraţi la CEH ca şi delegaţi sindicali, vor fi redistribuiţi la unităţile miniere pe care le reprezintă şi nu vor mai avea biroul în sediul administrativ de la CEH.

În fapt, ei acolo îşi şi desfăşurau activitatea. Mai mult, fiecare dintre aceştia îşi va putea ocupa postul  numai în urma unui concurs, dacă au îndeplinite condiţiile de studii – minim 12 clase.

Cu numai o zi înainte, marţi 3 ianuarie, cinci lideri de sindicat au fost sancţionaţi de Poliţia Petroşani cu câte 500 de lei după ce au favorizat intrarea în forţă a unor mineri protestatari în sediul CEH.

Alte 15 persoane au primit avertismente.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza