Directorul Dacian Zamfir, ”amendat” de Divizia Minieră – 10 la sută din salariu pe trei luni pentru prăbușirea silozurilor de la Lonea

289

Directorul minei Lonea s-a ales doar cu o sancțiune de 10 la sută din salariu pentru o perioadă de trei luni în urma anchetei interne desfășurată de Divizia Minieră în cazul prăbușirii silozurilor de la unitatea minieră. Sancțiunile nu acoperă însă valoarea amenzilor aplicate de inspectorii de muncă hunedoreni. Decizia este influenţată politic, între directorul general adjunct Nicolae Drăgoi şi PSD Petrila având loc o discuţie de acordare a „clemenţei” pentru directorul de la Lonea.

Dacian Zamfir, directorul minei Lonea, va primi, timp de trei luni, salariul diminuat cu 10 la sută, după ce ancheta Diviziei Miniere l-a găsit și pe el vinovat pentru prăbușirea celor opt silozuri. Alături de directorul Zamfir, vinovate pentru incidentul periculos sancționat de ITM Hunedoara, mai sunt încă opt persoane.

”Ancheta internă a fost finalizată de mult timp. Au fost luate măsuri drastice, cele mai drastice de până acum (J – n.r.)”, a declarat luni, pentru GDD, Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Sursa citată nu a vrut să dezvăluie numele vinovaților, precizând însă faptul că două persoane vor fi reevaluate profesional, o alta a fost destitutită din funcție pentru 60 de zile în conformitate cu Codul Muncii, iar celelalte șase vor primi, timp ce trei luni, salariul diminuat cu 10 procente. În această situație se află și directorul minei Lonea, Dacian Zamfir.

Conducerea minei Lonea și implicit cea a Complexului Energetic Hunedoara se fac vinovate de prăbușirea silozurilor de la unitatea minieră. Aceasta este concluzia la care a ajuns ITM Hunedoara. Pentru abaterile constatate inspectorii de muncă au aplicat două amenzi în valoare totală de 18.000 lei. Banii de amendă vor fi luați tot de la minerii care abia își primesc salariile, nu au bani de investiții și nici nu au cu ce lucra și totul pentru a achita facturile cauzate de managemnetul șefilor numiți pe criterii politice.

Reprezentanții ITM Hunedoara spun că verificarea a scos la iveală două abateri, motiv pentru care au fost apolicate amenzi în valoare de 18.000 lei.

”S-a constatat întreținerea necorespunzătoare a stației de sortare, claubare, însilozare și că nu s-a efectuat urmărirea comportamentului construcțiilor prevăzută de Legea 10 (cea a construcțiilor-n.r.) demonstrată și pe legea noastră care spune că angajatorul are obligația, pe perioada în care utilizează construcțiile să urmărească modul de comportare a acestora, astfel încât să se asigure consolidarea clădirilor”, declara, pentru GDD, Ileana Bodea, șefa SSM din cadrul ITM Hunedoara.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara trebuie să urmărească, la fiecare punct de lucru, comportamentul construcțiilor. Totodată va trebui realizat un control al clădirilor, pentru a se vedea care trebuie expertizate și consolidate. Tot CEH-ul trebuie să revizuiască evaluarea riscului pe clădiri și măsurile care se impun pentru prevenire și protecție. Mai mult, incidentul de la Lonea trebuie prelucrat la fiecare punct de lucru, pentru ca un astfel de eveniment să nu se mai întâmple.

Gabriel Petrescu a precizat că ”sunt oameni pe teren să verifice toate clădirile”, pentru câteva dintre acestea urmând să se facă o expertiză tehnică.

În ceea ce privește expertiza tehnică efectuată în cazul clădirii care adăpostește silozurile de la Lonea, aceasta nu a fost finalizată.

”S-ar părea că o consolidare a pilonilor este suficientă”, a mai spus directorul Diviziei Miniere.

La mijlocul lunii februarie, opt dintre cele 24 de silozuri ale minei Lonea s-au prăbușit după ce au cedat pilonii de susținere. Mina este condusă de social-democratul Dacian Zamfir (fost PDL-n.r.).

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza