Directorul general al CEH: Văd un dezinteres maxim pentru Mintia

327

Termocentrala Mintia a fost mai mereu în centrul atenției cu ”dezechipările” realizate la grupurile energetice. Pe parcursul anilor, aici nu s-a făcut nicio investiție de mediu, astfel că termocentrala riscă să fie închisă.

Directorul general al CEH susține că sunt persoane care prezintă un dezinteres maxim față de soarta Termocentralei Mintia.

”Văd un dezinteres maxim pentru Mintia. Eu sunt din Petroșani, dar nu pot să nu văd în ansamblu. La Mintia e un dezastru, nu s-a făcut absolut nimic și asta se contabilizează la cei care au fost înainte”, a spus Mihael Melczer, directorul general al CEH.

Potrivit sursei citate, ar exista interese, dar nu din cele care țin de continuarea activității.

”Sunt mai multe interese. Grupul 1 nu mai există, mai există ceva fier vechi în acte. Grupul 6 e în moarte clinică, grupul 5 e în reparații, grupul 4 e ”bolnăvior„, grupul 3 funcționează iar 2 este viabil, valid, dar nu are autorizație de funcționare”, a explicat directorul general al CEH.

Conform sursei citate, la reparațiile la grupul 5 trebuie finalizate anul acesta pentru a deveni grup de rezervă.

”Contrar altor opinii, grupul 3 trebuie să intre în revizie fiindcă altfel riscăm oprirea lui la iarnă, are orele cu mult depășite. E grupul pe care ne bazăm. Pe grupul 2 văd eu o conversie pe gaz care să evite oprirea Mintiei anul acesta. La instanță, la apel, nu ne putem duce cu o poveste scrisă pe hârtie, trebuie să mergem cu lucruri concrete: am făcut asta, facem asta, am băgat bani acolo ca să ne poată păsui și noi să mergem înainte cu funcționarea”, a mai spus directorul CEH.

Potrivit lui Melczer, pentru Mintia „e prea târziu” să se mai facă „nu știu ce acorduri cu mediul„.

În mai anul trecut, Judecătoria Deva a dat dreptate Gărzii de Mediu în procesul cu Complexul Energetic Hunedoara. #Termocentrala Mintia va trebui oprită dacă  CEH va pierde și în faza următoare de judecată, apelul. În cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va pierde și apelul, Termocentrala Mintia nu mai are nicio șansă de salvare, aceasta trebuind oprită. Oprirea grupurilor energetice de la Mintia ar însemna, pe lângă peste 1000 de șomeri, și pierderea serviciilor de sistem- asigurate de Mintia- și astfel a veniturilor sigure ale CEH.

Termocentrala Mintia reprezintă ”gaura neagră” de la CEH. Situația în care se regăsește termocentrala se datorează și fostelor conduceri ale Complexului Energetic Hunedoara, dar și statului – acționarul majoritar al structurii energetice- care nu a tras de urechi directorii care au mimat doar că lucrează la îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană.

În toamna lui 2014, an electoral cu miză extrem de mare, fotoliul de președinte de la Cotroceni, directorul de atunci al CEH- Aurel Niculescu- semna în China, în prezența lui Victor Ponta- candidatul PSD pentru președinție- a semnat un contract cu chinezii de la CNEEC  pentru modernizarea termocentralei devene. În primăvara lui 2015, fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, declara că Niculescu a semnat contractul cu chinezii pe ”persoană fizică” acesta neavând aprobarea CA, avizul AGA sau al compartimentului juridic.

În atare condiții, după câteva luni,  CA-ul de la CEH nu a aprobat prelungirea contractelor cu chinezii anunțați cu surle și trâmbițe salvatorii Termocentralei Mintia.

Melczer susținea că România nu își poate permite închiderea Termocentralei Mintia.

”Mintia este o mare problemă. Nu ne vom putea permite ca această termocentrală să fie închisă. Din păcate, ceea ce nu s-a făcut la Mintia până acum este criminal. Mintia este într-o stare deplorabilă, nu s-a făcut absolut nimic acolo. Planul meu este să trecem în primă fază, ca soluție tranzitorie, un grup care acum e în rezervă pe gaz pentru a depăși momentul 2017 care ar putea însemna închiderea termocentralei prin hotărâre a instanței. Noi avem nevoie acolo de o soluție tranzitorie să evităm un dezastru economic și social”, spunea Mihael Melczer.

În primăvara lui 2014, GDD scria că grupul 1 de la Mintia este dezmembrat și dus la fier vechi. Conducerea de atunci a societății nega informațiile, însă actualul director general recunoaște că din grupul 1 mai există pe inventar „ceva fier vechi”. Banii obținuți pe vânzarea cuprului și aluminiului nu se știe unde au ajuns.

La momentul 2014, sursele GDD din rândul angajaților de la Mintia, susțineau că prin dezmembrarea grupului 1 partidul aflat la guvernare își asigură finanțare în campania electorală. Sursele GDD spuneau că nu se făcuse scăderea din inventar a componentelor de la grupul 1, dar cu toate acestea componentele fuseseră tăiate și duse la fier vechi. Aceleași surse atătau că tot drum spre fier vechi urmau să aibă și agregate care încă mai erau funcționale.

La 500 de metri de termocentrală, pe celălalt mal al Mureșului, activează un centru de fier vechi. Deschis strategic, ca și cele din apropierea minelor, centrul ar fi locația la care ar fi fost duse componentele tăiate și dezmembrate din termocentrală. Oamenii spuneau că se vorbește că această societate ia ”fierul vechi”, îl plimbă prin țară, îl vopsește, reștanțează și mai apoi vinde echipamentele. Unde altundeva decât la termocentrală și la preț de ”bun nou”.

Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza