Dispeceratul național a cerut CEH să mai pornească un grup, cazanul însă a cedat

244

Vechi de 39 de ani și cu durata de viață depășită, grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala Mintia a cedat, luni dimineață, în momentul în care conducerea CEH l-a pornit ca urmare a solicitării venită de la Dispeceratul Energetic Național (DEN).

”S-a spart cazanul, s-a trecut pe celălat cazan, dar Dispeceratul Național a ordonat descărcarea”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Horea Giurgiu, directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, responsabil cu partea energetică a societății.

Potrivit sursei citate, aceste defecțiuni survin după o perioadă lungă de nefuncționare a grupurilor.

Defecțiunea apărută la cazan poate fi reparată, potrivit oficialilor CEH, în circa două zile, astfel că grupul 5 poate fi folosit dacă mai cere DEN-ul. Asta dacă nu va apărea iar vreo defecțiune.

Grupul 5 a mai funcționat în acest an, din două bucăți, 16 și 17 mai, și din 23 până în 25 mai, adică 160 de ore în total.  A mai funcționat și în luna iunie de la începutul lunii până în 5 iunie, și din 25 până în 29 iunie, alte 234 de ore.  După perioada de oprire, grupul a cedat la momentul pornirii.

Grupul energetic numărul 5 de la Mintia a fost pus în funcțiune în 15.12.1977, acesta având o durată de viață de 35 de ani, care a fost depășită. Din 2012 până în 2016, grupul a fost amortizat intergal, potrivit conducerii CEH.

Grupul 5 de la Mintia înregistrează 225.430 de ore de funcționare și ultima reparație planificată a avut-o la sfărșitul anului 2012.

Cei de la CEH încă se bazează pe acest grup, întrucât din punct de vedere al orelor de funcționare „este la latitudinea CEH”. Din punct de vedere al mediului, răspunsul este nu, întrucât Garda de Mediu a dispus, anul trecut, oprirea termocentralei Mintia tocmai pentru că grupurile energetice nu respectă condițiile de mediu impuse de Uniunea Europeană.

Deși luni a fost o zi favorabilă energiei produsă din cărbune, prețul unul megawatt ajungând și la 700 de lei, CEH nu a putut să-și crească veniturile, fiind observabil faptul că grupurile vechi fac față tot mai puțin cerințelor.

Important este că, deși nu a respectat indicațiile DEN, CEH-ul nu va fi pus să plătească despăgubiri.

La Mintia, singurul grup funcționabil, non-stop, este cel cu numărul 3. CEH funcționează doar cu un grup la Mintia și unul la Paroșeni.

Centrala termoelectrică Deva este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva. Are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă.

Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului. Energia electrică este livrată în sistemul naţional într-o staţie de interconexiune – Mintia de 110kV220 kV şi 400 kV. Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 şi 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza