Doar trei blocuri dintr-un cartier mineresc au proiecte de reabilitare termică

45

Petrila este orașul hunedorean care a avut două unități miniere. Mina Petrila nu mai dă cărbune din 2015, iar recent Guvernul a declarat-o închisă. Mina Lonea este inclusă și ea pe un program de închidere. Orășelul minier trăia practic din activitatea de exploatare a huilei. Acum, lipsa veniturilor generate de acest sector se vede și în comunitate.

Închiderea minei se resimte și-n sectorul imobiliar

Ridicat în preajma unității miniere, un cartier din Petrila are acum nevoie și el de modernizări. Mina a fost închisă, blocurile se degradează. Doar câteva dintre imobile vor fi însă reabilitate. Pe bani europeni.

”Este vorba de Blocurile 22 A, 28 și 30 din strada Minei, sunt singurele blocuri din Strada Minei care au intrat pe programul de reabilitare termică la solicitarea cetățenilor. Lucrul ăsta s-a întâmplat în 2016. Din păcate durează foarte mult de la momentul în care se vine cu cererea până la momentul în care reușim să obținem contractul de finanțare”, spune primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Licitația pentru desemnarea constructorului care va lucra la cele trei blocuri a fost ridicată pe site-ul de achiziții publice. Are ca termen de depunere a ofertelor începutul lunii viitoare și e estimată undeva  la 2,8 milioane de lei. Celelalte blocuri de la Strada Minei, mai așteaptă. Locatarii nu au făcut niciun demers pentru reabilitarea lor.

”Nu numai blocurile de pe Strada Minei. Ar trebui reabilitat tot orașul. Unele au mai fost atele mai puțin, dar majoritatea sunt blocuri foarte vechi… Dacă nimeni nu se interesează, oamenii poate ar vrea să aibă și ei o fațadă mai frumoasă. Dacă domnii ăia de or desființat mineritul din Valea Jiului or crezut că așa –i mai bine”, spune un petrilean.

Blocurile din zona Strada Minei au fost ridicate undeva la începutul anilor 80. Pe atunci însă mineritul reprezenta o industrie puternică.

Comenteaza

Comenteaza