Documentarul aflat în primele 5 favorite la IDFF Amsterdam / „Planeta Petrila”

266
de Alina PIPAN
International Documentary Film Festival Amsterdam este o gazdă bună pentru documentarul „Planeta Petrila” realizat cu multă muncă şi dăruire de oameni cu iniţiativă şi talent. 
Echipa de producţie, dirijată în teren de Ion Barbu, a avut premiera documentarului ieri. Feed-back-ul a fost neaşteptat de bun: locul 5 în topul favoritelor dintre toate filmele care au participat la festival, din competiţie sau din afara ei.
„Planeta Petrila” s-a născut în 2013, odată cu lupta pentru salvarea de la demolare a clădirilor istorice ale Minei Petrila. Ion Barbu a iniţiat o serie de evenimente culturale pe acest subiect. Filmul documentar „Planeta Petrila” a fost inclus în competiţia Festivalului Internaţional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016, eveniment care se desfăşoară în perioada 16-27 noiembrie 2016.
Filmul are durata de 1h 26min şi este realizat de Andrei Dăscălescu, care a mai câştigat competiţia festivalului de la Amsterdam în 2009, cu documentarul „Constantin and Elena”, disponibil pe Youtube.
„Planeta Petrila” este o producţie Filmlab România, în coproducţie cu HBO Romania, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015 (workshop organizat de Institute of Documentary Film, Cehia) şi al Institutului Cultural Român.
Premiera în România va avea loc în 2017.

Comenteaza

Comenteaza