După 13 ani de lupte libere / Nicușor Marmaliuc s-a stabilit de 20 de ani în America

351
de Loredana JUGLEA

Nicușor Marmaliuc este un fost sportiv de performanță, care a practicat luptele libere la Jiul Petrila, din anul 1978 până 1991.

Alte vremuri, alți sportivi
În tot acest timp petrileanul a obținut rezultate excelente pentru Valea Jiului. A fost vicecampion național la copii – prima mare realizare, campionul României în 1982 și 1984. 20 de medalii naționale și șase medalii internaționale stau în vitrina fostului campion. „Am prins vremuri în care sportul era mult mai competitiv, iar sportivii erau mai responsabili. Când am început eu luptele, făceam trei antrenamente pe zi. Mă trezeam dimineața la ora 6, alergam prin oraș, după care la ora 10:00 începeam primul antrenament”, povestește cu entuziasm fostul sportiv.

De la lupte la fotbal-tenis
După ce a terminat cu luptele, în anul 1991 s-a apucat de fotbal-tenis în echipa coordonată pe atunci de Miron Cozma. „Acolo am fost campionul României de trei ori, iar la campionatele mondiale am obținut un loc trei în Brazilia și un alt loc trei în Slovacia. Pentru mine perioada în care am făcut tenis a fost cea mai frumoasă, pentru că eram plătiți să jucăm tenis. Tenisul l-am jucat de mic copil în spatele blocului. Mi-a plăcut foarte mult”, spune petrileanul.

Patron la 24 de angajați. Joacă pentru S.U.A.
Apoi în 1998 a venit despărțirea de țară. „Am plecat mai apoi la un turneu de lupte în America și acolo am și rămas până în ziua de azi acolo”. Recunoaște că a plecat pentru trai mai bun. La început a fost antrenor la lupte. A lucrat mai apoi la un laborator de medicamente 13 ani. „Acolo eram administrator. La început a fost greu pentru că nu vorbeam limba, dar m-am acomodat. Apoi mi-am deschis propria afacere cu o firmă de curățenie, care îmi merge bine. Am peste 24 de angajați. Între timp, am reprezentat şi SUA la Campionatele Mondiale de tenis cu piciorul, unde cea mai bună clasare a mea a fost un loc 6. Săptămâna trecută, la campionatul mondial de la Cluj, am reprezentat SUA și am luat locul 9. Echipa SUA este formată numai din români. Revin cu plăcere în țară după 10 ani, dar din păcate sportul este la pământ, iar Valea față de acum 10 ani mi se pare schimbată în bine”, spune românul naturalizat de americani.

Comenteaza

Comenteaza