După caniculă vin ploile. Cod portocaliu pentru județul Hunedoara

380

Județul Hunedoara a ieșit de sub incidența codului galben de caniculă, însă intră sub un cod portocaliu de ploi și instabilitate atmosferică accentuată, ploi și vijelii.

Noua avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 2 iulie, ora 20 – 3 iulie, ora 23, aduce ploi însemnate cantitativ, zona de munte a județului Hunedoara urmând să intre sub avertizarea de cod portocaliu.

În cursul nopții de duminică spre luni (2/3 iulie) și pe parcursul zilei de luni, în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale,  frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50…70 l/mp și pe arii restrânse 80…90 l/mp”, arată avertizarea meteo.

Conform meteorologilor, codul galben este instituit pentru sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania. Aici, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 și 50 l/mp.

Ploile vor aduce creșteri ale debitelor râurilor, condiții în care și hidrologii au emis avertizări. Jiul va trece de la cod galben de inundații la cod portocaliu de inundații, avertizarea hidrologilor fiind valabilă până pe 4 iulie. Astfel, de duminică seara până marți seara, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza