După ce a fost victima unei explozii în 2003 în care a suferit arsuri grave, minerul Bobîrnac nu a fost compensat financiar pentru pierderea capacităţii de muncă

1234

Nelu Bobîrnac, un petrilean care a fost până în decembrie anul trecut angajat ca salvator minier la mina Lonea, şi-a văzut moartea cu ochii în 2003. Atunci, în urma unei intervenţii în mină, a suferit arsuri de gradul 2, 3 şi 4. De la acel moment tragic încearcă din răsputeri să-şi câştige drepturile.

Povestea şi necazul omului
Minerul Bobîrnac a fost, în martie 2003, victima unui tragic accident petrecut în mina Lonea. Atunci, trei mineri au fost răniţi în urma unei explozii de gaz metan. Nelu Bobîrnac susţine că autorităţile au încercat să muşamalizeze acest accident în actele oficiale. În mod normal, un asemenea accident ar fi trebuit să aibă ca efect sistarea producţiei în sectorul respectiv, controale, anchete. Deci, s-ar fi putut periclita producţia şi ar fi fost afectate salariile minerilor. Pentru că, în loc să intervină pentru a securiza locurile de muncă ale minerilor, fără a afecta sursa lor de venit şi cuantumul acesteia, sistemul funcţionează altfel. De aceea multe dintre accidente sunt trecute cu vederea, pentru a salva activitatea şi producţia. Conducerea îşi asumă aceste lucruri şi speră să nu se întâmple incidente grave de genul celui din 2008.
Nelu Bobîrnac spune că în acel an conducerea ar fi şters din acte una din victime şi ar fi schimbat cauza exploziei. Ba mai mult, ar fi încercat să nu încadreze accidentul ca fiind colectiv şi ar fi invocat cauza exploziei ca fiind cădere de materiale mărunte încinse. De fapt, spune minerul Bobîrnac, gazul metan a fost cauza reală a exploziei, cum spune şi expertiza medicală. În urma acelui accident, Nelu Bobîrnac a suferit arsuri de gradul 2, 3 şi 4 pe tot corpul şi arsuri ale căilor respiratorii, dar şi câte un traumatism cranio-cerebral şi la nivelul coloanei cervicale şi intoxicaţie cu monoxid de carbon. A fost internat 16 zile la Reanimare, iar imediat după aceea a fost externat. A avut 240 de zile de concediu medical. După care minerul Bobîrnac şi-a reluat munca, în acelaşi loc, la mina Lonea. El spune că a fost trimis la acţiuni de salvare minieră, dar nu ar fi fost repartizat la accidente conform legii. A făcut sesizare la ITM, dar fără câştig de cauză.
După accident a solicitat compensare financiară pentru accident. Iniţial a şi primit-o. Expertiza medicală de la Petroşani recunoştea o pierdere de 46 la sută a capacităţii de muncă, în timp de la Bucureşti, la reevaluare, s-a decis că nu trebuie acordate compensaţii, şi omului i s-a impus recuperarea sumei. Acum i se iau bani din pensie. Trist…

Răspunsul Ministerului Muncii
Reprezentanţii ITM  s-au întâlnit cu Nelu Bobîrnac şi au discutat punctual cerinţele acestuia, oferindu-i soluţii şi îndrumări. Casa Judeţeană de Pensii a reexaminat dosarul medical. Conform Comisiei de avizare, Bobîrnac are o pierdere de capacitate a muncii de doar 15 la sută, pentru care nu se acordă compensaţii financiare. Bărbatul a încasat 14.944 lei compensaţie financiară, conform unei decizii CPJ Hunedoara din 2013. În luna octombrie, la Bucureşti, s-a stabilit: capacitatea sa a fost pierdută doar în proporţie de 15 la sută!  În momentul de faţă, din pensia de 3.199 lei i se reţin 300 de lei lunar pentru recuperarea sumei compensatorii.
De-a lungul anilor, Nelu Bobîrnac a apelat la tot felul de instanţe pentru a-şi face dreptate. Ultima dată a încercat o nouă abordare a ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, prin intermediul deputatului Cristian Resmeriţă. Această nouă încercare a rămas fără o soluţie în favoarea dumnealui. Răspunsul primit îi subliniază tot ce ştia şi până acum. Nu i se recunosc alte drepturi decât cele stabilite de comisia de evaluare de la Bucureşti. Practic, dacă eşti victima unui accident de muncă la mină trebuie doar să te mulţumeşti cu şansa de a scăpa cu viaţă, apt de muncă, chiar dacă nu la fel de apt ca înainte. Orice altă variantă nu este decât în dezavantajul tău. Compensaţiile financiare nu intră în discuţie. Din păcate, acestea au intrat în discuţie doar pentru cei rămaşi infirmi sau doar pentru familiile celor decedaţi la locul de muncă. Când vor fi minerii protejaţi cu adevărat de lege la locul de muncă?

de Alina PIPAN

Comenteaza

Comenteaza